Zrelé verzus nezrelé banány. Ktoré je lepšie konzumovať?

Mnoho ľudí zvykne v obchode premýšľať nad tým, či je lepšie kúpiť zelené alebo žlté banány. Existuje veľa teórií a my vám teraz prezradíme, aká je v skutočnosti pravda.

Banány Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo sa oplatí jesť banány vo všeobecnosti?

Banány sú jedným z najviac konzumovaných ovocí na celom svete. Vďaka vysokému obsahu draslíka patria medzi plodiny, ktoré sú významné pre zabezpečenie dobrej nervovej a svalovej funkcie a pre udržanie primeranej rovnováhy tekutín v tele. Banány obsahujú aj vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a zlepšuje vstrebávanie ostatných látok do tela. Ak ste aktívnym športovcom, banány sú skvelou voľbou pre napumpovanie vašich svalov, zatiaľ čo poskytujú i potrebné antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré nenájdete ani v športových nápojoch. Banány sú užitočné aj pri prekonávaní depresie vzhľadom na to, že majú vysoký obsah tryptofánu, ktorý sa premieňa na serotonín a tým sa „rozveseľuje“ mozog. Toto ovocie obsahuje malé, no zato významné množstvo vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre ochranu očí, udržiava normálny zrak a zlepšuje videnie v noci.


Prečítajte si aj:

8 dôvodov, prečo sa oplatí jesť banány

Banány Zdroj foto: Shutterstock.com

Nezrelé banány

Banány sa zväčša zbierajú v stave, keď sú na 75% zrelé z dôvodu, aby sa zabránilo ich otvoreniu a pokazeniu počas plavby do cieľových prístavov. Počas zrenia banánu sa protopektín - v ňom obsiahnutý – prevádza do rozpustného pektínu, ktorý je ľahko stráviteľnou vlákninou. Zelené banány ešte neprechádzajú plnohodnotne procesom zrenia a tak majú vysoký obsah protopektínu – ťažšie stráviteľnej látky.

Výhody

Hlavnou výhodou zelených banánov je vysoký obsah rezistentného škrobu, ktorý môže mať silné zdravotné účinky na ľudský organizmus. Takéto škroby dokážu zlepšovať citlivosť na inzulín či znižovať hladinu cukru v krvi, vďaka čomu sú zelené banány vhodnou voľbou aj pre diabetikov. Okrem toho znižujú aj apetít, pomáhajú rýchlejšie spaľovať tuk a majú mnoho ďalších výhod pri trávení. Nezrelé banány tiež pomáhajú absorbovať živiny lepšie ako samotný vápnik.

Nevýhody

Hlavnými nedostatkami nezrelých banánov sú pre mnohých ľudí ich horká chuť a tvrdšia textúra. Mimo toho obsahujú zelené banány taký typ bielkovín, ktoré obmedzujú schopnosť tela tráviť komplexné sacharidy. Nezrelé banány môžu spôsobovať nadúvanie a nadmernú plynatosť práve kvôli vyššiemu obsahu rezistentného škrobu.

Banány Zdroj foto: Shutterstock.com

Zrelé banány

Ak ste v obchode a snažíte sa vybrať už zrelý banán, môžete vyberať z dvoch možností. Ak si chcete kúpiť banán a skonzumovať ho za pár dní, kúpte si žltý banán so zeleným koncom – takýto banán už je zrelý, ale vydrží ešte pár dní na to, aby hneď nesčernel. Ak však chcete banán konzumovať hneď, vyberte si žltý s malými čiernymi škvrnkami – takýto banán je zrelý na 100%.

Výhody

Počas zrenia sa rezistentný škrob v banánoch mení na jednoduchý cukor a vďaka tomu sú zrelé banány ľahšie stráviteľné pre ľudský organizmus. Žlté banány majú tiež vyššiu hladinu antioxidantov počas toho, ako dozrievajú. Zaujímavým faktom je aj to, že plne vyzreté banány produkujú látku tzv. TNF (Tumor Necrosis Factor), v dôsledku ktorej sa u nich vytvárajú protirakovinové vlastnosti.

Nevýhody

Mnoho vykonaných štúdií ukazuje, že počas dozrievania banána dochádza ku strate niektorých mikroživín. Ak chcete znížiť množstvo stratených vitamínov a minerálnych látok, umiestnite banán počas dozrievania do chladničky. Nedostatkom zrelých banánov je aj ich vysoký obsah cukru, kvôli čomu nie sú vhodnou voľbou pre diabetikov.

Banány Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si aj:

8 dôvodov, prečo sa oplatí jesť banány

Moireal

Ja si myslim, ze najlepsie je konzumovat zlte banany ale bez bodiek. Ja osobne kupim zelene banany a uz za chvilu su zlte. Mam intolerancu kvasnic, takze v tejto podobe su pre mna stravitelnejsie.
Vdaka za clanok.