Ako si vyrobiť vlastný antiperspiračný dezodorant?

Deodoranty a antiperspiranty sú známe tým, že obsahujú mnoho škodlivých látok s negatívnym vplyvom na našu pokožku. Vyvarujte sa tomu a pripravte si zdravšiu alternatívu z prírodných zložiek.

Ako bezpečne ovládať telesný pach?

Nájsť kvalitný bezpečný antiperspiračný dezodorant bez obsahu chemických syntetických toxických zložky môže byť obtiažne. Niektoré prezentované značky pod slovami ekologické, prírodné, bylinkové majú často vo svojom obsahu aj chemické látky. Prírodné antiperspiranty a dezodoranty sú teraz hlavným prúdom a môžete ich nájsť v špecializovaných obchodoch, supermarketoch, obchodných domoch a internetových obchodoch so zameraním na zdravý životný štýl. Prichádzajú v rôznych formách v spreji, ako roll-on (guličkové), tuhé vo forme tyčinky alebo ako kryštálový kameň (kryštalický minerál).

K dispozícii je však toľko "zelených" produktov, že sa strácame v tom, ktoré sú skutočne prirodzené a bezpečné, a ktoré sú len marketingovou hrou.

Preto neverte len štítkom a reklamám. Poznajte a vyberte si certifikovaný produkt z tretej strany, teda nesúci pečať, napríklad BDIH (Nemecko) (medzinárodný certifikát kontrolovanej prírodnej kozmetiky), CPK (Česko) (certifikovaná prírodná kozmetika), EcoCert (Francúzsko), Bio Eco Cosmesi (Taliansko). Pre získanie takéhoto certifikátu musí výrobca splniť nie ľahké kritériá. Toto vám dáva aspoň akú-takú istotu, že máte v rukách bezpečnejší produkt.

Väčšina tradičných antiperspirantov a dezodorantov obsahuje zdraviu škodlivé toxické chemické látky, ako sú napríklad parabény, zlúčeniny hliníka, triklosan, TEA, DEA, vône a ďalšie.


Prečítajte si aj:

9 zložiek, ktoré by váš deodorant nemal obsahovať


Aké zložky by mal bezpečný prírodný deodorant obsahovať?

Najlepšie je prejsť na dezodoranty, ktoré sú vyrábané čisto z rastlinných zložiek, napríklad rastlinný glycerín, prírodné konzervačné látky (bioflavonoidy a extrakt z grepových semien), byliny alebo bylinné výťažky. Ďalej de-ionizovaná alebo destilovaná voda, aloe vera a éterické oleje ako parfum / vôňa, ílové minerály (hlinky) ako je bentonit, zelený íl, kaolín, ktoré majú za úlohu absorbovať toxíny a zabrániť rýchlemu rozkladu baktérií z potu, dodávajú telu potrebné minerály a urýchľujú proces hojenia poranenej pokožky po holení. Patria sem aj kukuričný škrob alebo amarantový škrob, absorbujúce nadbytočnú vlhkosť a zahusťujúce konzistenciu prípravku, rastlinné oleje a maslá, ktoré vyživia a ochránia pokožku.

Najmä pre citlivejších z vás, je opatrnosť na mieste. To, čo si prečítate na štítku, nemusí vyznieť nebezpečne, napriek tomu však deodorant môže obsahovať škodlivé látky.

Niektoré rastlinné výťažky môžu napríklad obsahovať parabény alebo propylenglykol. Inak by z rastlín nedokázali vyrobiť veľké množstvo extraktu v nízkych nákladoch. Pri spracovávaní niektorých rastlín pre získanie bylinných výťažkov sú vystavené parabénom a ďalším syntetickým konzervačným látkam. Nezabúdajte, že pri pôsobení slnečného žiarenia všetky chemické látky menia svoju štruktúru v pokožke, čím sa stávajú alergénmi, škodlivými pre celý váš organizmus. Pokiaľ chcete byť uistení, že produkt je bezpečný, môžete požiadať výrobcu o potrebné informácie, ktoré podľa zákona o ochrane spotrebiteľa je povinný poskytnúť.

Ak je vaším cieľom, aby ste zabránili všetkým podozreniam vplyvu škodlivých chemikálií pri použití bežných komerčných dezodorantov alebo antiperspirantov na váš organizmus, najjednoduchším spôsobom bude, ak si vyrobíte vlastný. Alternatívou teda môže byť doma vyrobený prírodný, efektívny, jednoduchý a nákladovo nenáročný deodorant. Prírodný a bezpečný dezodorant si môžete vyrobiť z jednoduchých surovín. A naozaj funguje. Vhodný je pre ženy i mužov.

Pripravte si tuhý dezodorant

Hlavnými zložkami je kokosový olej s antibakteriálnymi vlastnosťami a jedlá sóda, ktorá ma za úlohu pohlcovať zápach a vlhkosť.

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky jedlej sódy

  • 1/4 šálky kukuričného škrobu (ak máte citlivú pokožku, zvýšte množstvo kukuričného škrobu až o 6 lyžíc a znížte jedlú sódu na 2 polievkové lyžice)

  • 10 kvapiek voňavého oleja, silice celkového obsahu (tea tree olej, levanduľa, ruža, šalvia), môže byť aj ich zmes.

  • 2 lyžice kokosového oleja

Postup:

  1. Dajte 1/4 šálky z jedlej sódy a 1/4 šálky kukuričného škrobu do misy a pridajte 10 kvapiek voňavého oleja (môžete pridať viac, ak by ste chceli).

  2. Zmiešajte 2 lyžice kokosového oleja, kým je konzistencia tuhšieho krému.

  3. Naplňte zmes do tuby na dezodoranty alebo do inej kozmetickej dózy.

  4. Nechajte to spojiť pár dní najlepšie na izbovej teplote a potom používajte.

Poznámka: pre citlivejšiu pokožku môžete znížiť pomer jedlej sódy o polovicu.

Uskladnenie a doba trvanlivosti:

Hotový dezodorant môžete udržiavať na chladnejšom, tmavom, suchom mieste po dobu 2 mesiacov. Vždy hotový výrobok označte etiketou s dátumom spotreby.

Použitie:

Nádobu s krémovým dezodorantom môžete držať v spálni či kúpeľni. Nanáša sa v malom množstve čistými rukami na pokožku podpazušia tak, aby sa vytvorila tenučká vrstva (tá sa po malej chvíli vstrebe). Prírodný dezodorant sa neodporúča kombinovať s inou kozmetikou v ošetrovanej oblasti. Aplikujte ho vždy čistými rukami, alebo pomocou aplikátora na čistú pokožku

Vyskúšajte aj krémový dezodorant

Ingrediencie:

  • 3 polievkové lyžice panenského kokosového tuku

  • 3 polievkové lyžice karité masla

  • 3 polievkové lyžice jedlej sódy

  • 2 polievkové lyžice kukuričného alebo amarantového škrobu

  • 7 kvapiek silice (napríklad 3 kvapky levandule, 2 kvapky mäty, 2 kvapky čajovníka)

Postup:

Všetky zložky dôkladne zmiešajte lyžicou v nádobe na uskladnenie krému.

Uskladnenie a doba trvanlivosti:

Hotový dezodorant môžete udržiavať na chladnejšom, tmavom, suchom mieste po dobu 2 mesiacov. Vždy hotový výrobok označte etiketou s dátumom spotreby.

Použitie:

Aplikujte ho vždy čistými rukami na čistú pokožku. Vhodný je používať aj na nohy.

Pripravte si tekutý dezodorant

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica rastlinného glycerínu

  • 200 ml destilovanej lekárenskej vody

  • 10 kvapiek silice (napríklad 5 kvapiek levandule, 2 kvapky šalvie, vanilky, 3 kvapky tymiánu)

  • 1 čajová lyžička alkoholu

  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Vmiešajte do alkoholu silicu alebo zmes silíc.

  2. Zmiešajte vodu so soľou a rozpustite ju v nej úplne.

  3. Zmiešajte do vodnej zmesi glycerín.

  4. Do nádoby s rozprašovačom vylejte vodnú a alkoholovú zmes. Uzavrite a dôkladne pretrepte, aby sa všetky zložky spojili.

Uskladnenie a doba trvanlivosti:

Hotový dezodorant môžete udržiavať na chladnejšom, tmavom, suchom mieste po dobu 6-12 mesiacov. Vždy hotový výrobok označte etiketou s dátumom spotreby.

Použitie:

Pred aplikáciou obsah dôkladne pretrepte a aplikujte na čistú pokožku. Vhodný na cesty, v práci si môžete podľa potreby vždy aplikovať počas celého dňa.

Potrebné ingrediencie už v súčasnosti dostať kúpiť v internetových obchodoch zameraných na distribúciu kozmetických surovín, lekárňach alebo drogériách.

Doplnkové rady, ako eliminovať zápach

Za použitia žinky pri sprchovaní alebo kúpaní si vydrhnite podpazušie. To vás zbaví odumretých buniek pokožky, odstráni všetky baktérie a pomôže otvoriť póry. Do neutrálneho prírodného sprchovacieho šampónu alebo gélu pridajte niekoľko kvapiek silice čajovníka alebo levandule, pôsobia antibakteriálne a sťahujúco. Dôkladne vysušte podpazušie, nie však trením ale len prikladaním. Trením by ste aktivizovali póry a rýchlejšie by ste sa začali potiť. Následne aplikujte na podpazušie váš vyrobený dezodorant.

Ako vidíte, existujú alternatívy k chemickým dezodorantom. Sú prirodzenejšie, lacnejšie, menej škodlivé, a udržia vaše telo čisté.


Prečítajte si aj tento článok:

9 zložiek, ktoré by váš deodorant nemal obsahovať

Mila Ch.

Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, či nie je potrebné pridať aj nejaký konzervant (samozrejme prírodný), hlavne v prípade posledného typu dezodorantu-tekutého, kde uvádzate, ž vydrží až 6-12 mesiacov? A ešte, že ktorý z týchto troch typov je najúčinnejší, resp. či sú rozdiely medzi jednotlivými uvedenými dezodorantami v ich účinnosti a použití? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem :)

Budmezdravi

Jednoznačne do toho posledného treba dať konzervant. Takto pripravené vám to vydrží pár dní v chladničke. O chvíľu by to bolo plné baktérií.
Osobne som skúšala viaceré recepty na domáce dezodoranty a treba povedať, že nejde o antiperspirant. Čiže chvíľku to vonia pekne po siliciach, ale potíte sa aj tak. Navyše v strese či pri hormonálnych zmenách tie silice nestačia na prekrytie zápachu potu.
Na aplikáciu bol najlepší ten krémový.