Ako znovu získať radosť z práce?

Ako získať radosť z práce a obnoviť energiu, ktorú ste mali v práci kedysi alebo keď ste začínali svoju kariéru? Čo urobiť, aby sa z nás postupne nestali pracovní zombie, ktorí sa premenili ani o tom nevedeli?

Radosť z práce Zdroj foto: Shutterstock.com

Ani neviete ako a odrazu vám v práci chýba radosť a nadšenie

Pravdepodobne bol každý deň na začiatku práce niečím aspoň trochu zaujímavým a vzrušujúcim. Svoju prácu ste mali radi a možno ste aj osobnostne a profesionálne kvitli. Potom sa však niečo stalo, čo iskierku vášne a zápalu zhaslo a udusilo, takže už len tak dymí a tlie. Niečo ako keby sa k nám ticho prikradlo a spôsobilo stav výpadku.

Často si ani nevšimneme, ako z nás postupne uniká vášeň, záujem a radosť a jedného dňa sa zobudíme a cítime prázdni. Vo víre udalostí, stresu a úloh v práci sme obraní o energiu a vyžmýkaní z radosti z práce. Postrádame jej zmysluplnosť a naplnenie, javí sa nám monotónna a nezáživná.

Strácame radosť z práce, v ktorej trávime väčšinu dňa. Vlečieme sa ňou a začíname tento stav brať ako prirodzený a možno ani nevnímame, že sme vnútorne naladení skepticky, negativisticky, a že sme vyhorení. Všetko zosivelo, práca je čiernobiela a naše pocity z nej podobné.


Prečítajte si aj:

8 každodenných zvykov, ktorými si vybudujete silnú vôľu

Dôležité je uvedomiť si na základe toho niekoľko skutočností:

  1. Svoju radosť z práce by sme nemali brať ako samozrejmosť.

  2. Občas sa pozrieť do seba a venovať pozornosť tomu, ako sa cítime vo svojej práci.

  3. Nestrkať pred tým hlavu do piesku, lebo výsledkom sú len ústa plné piesku.

Nie sme úplne celkom bezmocní voči tomuto stavu a fenoménu. Cieľom je získať opätovnú kontrolu nad svojou prácou a tým, čo v nej robíme a ako to robíme.

Radosť z práce Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo robiť?

1. Priznanie

Základným krokom, možno nie príjemným je – byť k sebe úprimný/á a uvedomiť si, ako sa cítime v práci, v tom, čo robíme. Možno si priznať, že sa v práci už necítime tak dobre, ako kedysi a s tým, čo robíme a ako to robíme. Tento krok je závažným pri snahe obnoviť svoju túžbu a radosť z práce a v práci. Alebo zvážiť odchod.

2. Zastavte sa

Musíte sa zastaviť, vojsť do seba a hľadať odpovede na otázky. Pýtať sa na všetko, čo robíte, ako robíte, uvedomiť si svoje naladenie, nálady a pocity, ktoré v práci prežívate.

3. Vyhodnoťte

Čo nám bráni v radosti z práce? Sme to my sami alebo sú v tom aj tí druhí? A čo by sme s tým mohli spraviť? Odpoveď môže byť hľadanie pôvodných zdrojov, z ktorých naša práca vychádzala, čo nás bavilo, čo by sme mohli zmeniť, vylepšiť v sebe a vo svojej práci, nájsť kreativitu či zmysel práce. Alebo možno dozrel čas na odchod a hľadanie si novej práce, kde sa naštartujeme a budeme čeliť niečomu novému.

4. Nájdite si novú zmysluplnosť

Strata radosti z práce môže súvisieť s tým, že to, čo nás oslovovalo a priťahovalo pred desiatimi rokmi, už nemá tú váhu dnes. Môže to súvisieť s prioritami, ktoré sa postupne menia v živote človeka. Dôležité je hľadať aspekty práce, ktoré vás oživia.

5. Buďte realisti

Potrebné je nastaviť si realistické ciele. Často, ak si nastavíme ciele, ktoré nie sme schopní splniť, dostávame sa do stavu frustrácie, hnevu a depresie. Tým sa stáva práca zdrojom pocitu nespokojnosti ako radosti.

6. Myslite a plánujte dlhodobo

V práci sú úlohy, ktoré máme radi a ktoré neznášame. Tie druhé ako keby postupne narastali. Ich nárast môže viesť až k nášmu vyhoreniu. Potrebné je preorganizovať naše ciele a úlohy v práci a nedať sa chytiť týmito úlohami tak, že zaútočia na srdce našej práce. Vhodné je mať dlhodobú víziu či ciele, ktoré sa snažíme dosiahnuť.

Radosť z práce Zdroj foto: Shutterstock.com

7. Choďte do práce so správnym vnútorným naladením

Hovoríme tu o pozitívnom naladení, čo sa týka práce, kolegov a zamestnávateľa. Logika toho je veľmi jednoduchá: ak máme hlavu plnú negatívnych myšlienok o práci a všetkom s ňou spojenou, nielen že to znižuje náš výkon, ale znechucuje prácu a náš prístup k nej. Ak také niečo nie je možné vzhľadom na kolegov, prácu alebo zamestnávateľa, je namieste otázka, či chceme v danej pozícii pokračovať a či nie je čas na zmenu.

8. Pokúste sa získať dobré vzťahy s kolegami, orientácia na tímovú prácu

Táto otrepaná fráza sa až tak často nepraktizuje. Najlepšou cestou k tomu je otvorená komunikácia s kolegami a šéfom. Môžete to robiť drobnými činmi. Dôležité je vedieť, že dlhodobé negatívne nastavenie k práci a ku kolegom vedie k zvýšeniu hnevu, frustrácii, podráždenosti a konfliktom. Voči tomuto naladeniu nie je imúnny nikto, a preto pozitívny prístup k práci a kolegom základnou podmienkou radosti z práce.

9. Pokúste sa vyriešiť problém ako sa iba sťažovať

Mnohí z nás skôr len sedia a veci kritizujú. Dôležité je nielen diskutovať o problémoch, ale hľadať aj riešenia. Pomôže to vytvoriť zdravú pracovnú atmosféru a dá pocit, že sme niečo dokázali.

10. Sústreďte sa na svoje kľúčové oblasti výkonnosti

Často sa v práci cítime nedocenení, za to, čo robíme. To je zdroj frustrácie a a depresie. Najlepší spôsob, ako sa dostať z tejto situácie, je sústrediť sa na svoje kľúčové oblasti výkonnosti. Zamerajte sa na to, či robíte správne veci a nerobíte všetko, len to svoje nie.

11. Odstup

Náročnosť práce, tlak v práci, neustále opakovanie práce, to všetko ako keby pohlcovalo energiu a osobnosť. Potrebná je vtedy regenerácia a vypnutie mysle a tým aj tela. Vypnutie môže byť každodenné alebo „väčšie“ či „veľké“. Naša myseľ je niekedy unavená z práce, ponorením do nej, neustálym riešením problémov v práci a nemá oddych. Myseľ nedá potom oddych ani telu a sme vyčerpaní.

Každý deň je preto potrebné vypnúť a zabudnúť - to je prevencia a hygiena každodenného charakteru. Toto sú formy vypnutia napr. cez víkend, kde sa venujeme niečomu, čo nemá s prácou nič spoločné. No a najväčšie vypnutie je dlhšia dovolenka. Je to prevencia par excellence – cieľom je vypnúť, zabudnúť, obnoviť sily.

12. Ak vám radosť z práce berú kolegovia, konflikty v práci, krutý šéf....

... potom je namieste komunikovať otvorene o problémoch, ak to nie je možné vzhľadom na osobnosť kolegov či šéfa, znova prichádza otázka poobzerania sa za niečím novým.


Použitá literatúra:

  • POH, M.: 10 Ways to Rekindle Your Passion for Work. In hongkiat.com. Dostpuné na internete: http://www.hongkiat.com/blog/rekindle-work-passion/

Prečítajte si aj:

8 každodenných zvykov, ktorými si vybudujete silnú vôľu

Tomas2842

Ahojte, je urcite pravda, ze je dolezite mat radost z prace a myslim si, ze spominany postup moze naozaj pomoct.
Ak mate zaujem robit robutu, ktora Vas moze bavit, vyberte si nieco co moze byt pre Vas:
vypĺňanie dotazníkov za peniaze - www.akosizarobitpeniaze.sk
mystery shopping - www.akosizarobitpeniaze.sk
pridávanie inzerátov - www.akosizarobitpeniaze.sk
cashback - www.akosizarobitpeniaze.sk
multi level marketing - www.akosizarobitpeniaze.sk
komparz - www.akosizarobitpeniaze.sk