Dornova metóda

Patrí medzi najčastejšie používané terapie proti bolestiam chrbta či kĺbov. Ide o jemnú manuálnu terapiu, pomocou ktorej sú kĺby a stavce bezpečne a presne uvedené do správnych polôh a vyrovnáva sa celková statika tela, nerovnováha a vychýlenie panvy, zmena dĺžky končatín, nerovnosti v kĺboch a kĺbnych púzdrach. Spočíva v základných cvikoch, ktoré bránia rôznym blokáciám.

dornova_metoda_1-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo to je?

Dornova metóda je druhom manuálnej terapie, pomocou ktorej sa uvoľňujú blokády v tkanivách a energetické bloky. Praktizuje sa voľným a prirodzeným pohybom ošetrovaného spoločne s jemným tlakom palca terapeuta. Terapeut by nikdy nemal prekročiť prah bolesti, aby pohyb nebol sprevádzaný trhnutím a táto metóda bola bezpečná. Šetrným tlakom privedie stavec do správnej polohy bez nežiaducich vedľajších účinkov ako sú poškodenie väzív, šliach a svalov.


Prečítajte si tiež:

Aká je spojitosť medzi chrbticou, vnútornými orgánmi a psychikou?

Ako dochádza k posunutiu stavcov a kĺbov?

Príčinou môže byť rozdielna dĺžka končatín, ktorá vedie k chybnej statike a skráteniu svalov, ďalej nadmerná fyzická námaha, kedy sa môže vyskytnúť napríklad vyskočená platnička, alebo nehody a úrazy pri športe, napríklad výron alebo vyskočené koleno.

Často bývajú príčinou aj psychické problémy, ktoré sa prejavujú aj takouto sekundárnou formou. A práve toto je najväčšia výhoda Dornovej metódy – pomocou nej sa uvoľňujú fyzické aj psychické blokády. Ide teda o celostnú metódu, ktorá lieči nielen príznaky problémov, ale aj ich samotné príčiny.

Pomáha pri:

  • vyrovnávaní statiky tela

  • bolestiach chrbta, bedrových kĺbov, kolien, tenisových lakťov

  • posunutých stavcoch

  • skolióze, rozdielnej dĺžky nôh (pokiaľ sa nejedná o vrodenú vadu)

  • guľatom chrbáte

  • kŕčových žilách

  • „vdovskom hrbe“ na 7. krčnom stavci

  • ťažkostiach s čeľusťami a prehĺtaním

  • bolestiach hlavy

  • krátkozrakosti

  • črevných problémoch

  • srdečnej arytmii

  • závratoch

  • šumení v ušiach

  • znecitlivení dornova_metoda_ucinky_1-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Na čo nezabúdať?

Pri liečbe touto metódou sa odporúča prijímať dostatočné množstvo tekutín, aby sa telo očistilo od toxínov a urátových solí. Dôležitá je aj aktívna spolupráca a pomoc pacienta, ktorý si musí byť vedomý svojej spoluzodpovednosti za svoj zdravotný stav. Aby bol výsledok trvalý a účinný, pacient musí po vykonaní metódy doma precvičovať odporúčané cviky a zmeniť niektoré škodlivé zvyky, ako je napríklad prekladanie nôh, nesprávne sedenia a hrbenie sa.

Kedy nie?

Ošetrenie sa nerobí pri akútnych zápaloch, tesne po operáciách a pri osteoporóze v pokročilom štádiu.


Takto vyzerá prevedenie Dornovej metódy:

Zdroj videa: YouTube


Prečítajte si aj tento článok:

Aká je spojitosť medzi chrbticou, vnútornými orgánmi a psychikou?

Jozefovič

Nie je dornova metoda ako dornova metoda.Ja odporucam dornovu metodu plus(Prouzová,Pury)ktorá naproti klasickej dornovej metode riesi mnoho dalsich zavaznych deformácii ako posuny kostrce vboceny palec lakte prsty a vsetky ostatne klby...napriklad aj vonkajsie a vnutorne rotacie bedrovych klbov ktore su dolezite a zasadne!Mam kurz a robim to zadarmo v okoli Martina.Zatial si ludia pochvaluju.

Nayrouse

České celebrity užívají a doporučují produkty Dr.Nony

Vyzkoušejte rostlinné výrobky Dr. Nony pro zdraví (všechny se skládají z bylin,vody z Mrtvého moře s achebakterií - tzv. Halo komplex = bioorganominerální komplex chráněný patentem).
Kosmetické přípravky se stávají prostředkem ovlivňující ozdravným způsobem celý organismus (vstřebatelnost účinných látek z krémů a bahna přes pokožku je 75-98 %!) Archeabakterie má vysoce stimulační a regenerační účinky na náš vlastní imunitní systém. Z dlouhodobého hlediska dokáže opravit poškozenou DNA.

Máte 3 možnosti nákupu produkce Dr. Nony:
1. Zákazník za plnou cenu!
2. Zvýhodněný zákazník s registrací v Klubu Dr. Nona (20% sleva).
3. Distributor s registrací v Klubu Dr. Nona (až 40% sleva).

Produkce Dr. Nony s archebakterií působí jako prevence, uzdravuje, regeneruje na buněčné úrovni celý organismus.

O tom ví své česká zpěvačka Eva Pilarová.
izeny.eurozpravy.cz