Počas menštruácie necvičte tieto jogové pozície

Joga má veľa výhod ako sú zvýšenie flexibility a svalovej sily, zlepšenie trávenia či spánku, no má vplyv aj na menštručný cyklus. Preto by ste si mali dávať pozor, aké pozície počas tohoto obdobia precvičujete.

joga_menstruacia_2-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Za nadmerné menštruačné krvácanie je zodpovedné cievne preťaženie v maternici. Keď cvičíte hore nohami v priebehu menštruácie, gravitácia pôsobí proti svojmu telu a ťahá krv späť do maternice, čo môže následne zvýšiť množstvo krvácania. Preto by ste sa mali vyvarovať týmto pózam:

1. Stojka na hlave

Posilňuje svaly a zlepšuje krvný obeh, dokonca je prevenciou pred šedinami a zabezpečí aj istý spôsob face liftingu. Ale počas menštruácie sa neodporúča.

2. Stojka na ramenách

Predlžuje miechové nervy a reguluje sekréciu hormónu štítnej žľazy. Ale rovnako ako stojka na hlave, môže dočasne zastaviť prietok krvi.

3. Póza škorpión

Okrem toho, že je hore nohami, spôsobuje veľký tlak na chrbát. Počas niekoľkých prvých dní menštruácie môžu byť prítomné bolesti, čo je ďalším dôvodom necvičiť túto pózu.

4. Póza most

Pretiahne chrbát a posilní zadok, ale táto pozícia v čase menštruácie môže len ešte viac unaviť dolnú časť chrbta.

5. Póza pluh

Je navrhnutá pre chudnutie a keďže v čase menštruácie sa pridruží i pocit plnosti, túto pózu odložte na neskôr.

6. Póza luk

Otvorí hrudný kôš a pomáha predchádzať zápche predĺžením jadra. Avšak, vyvíja extrémny tlak na chrbát, čiže počas menštruácie sa neodporúča. poza_luk_2-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

7. Póza kobylka

Hoci môže pomôcť liečiť spinálne problémy, takisto zosilňuje i nežiaduce účinky- pridáva tlak na dolnú časť chrbta a tlačí maternicu nahor.


Prečítajte si aj tento článok:

Týchto 10 vecí má vplyv na vašu menštruáciu