Týchto 10 nepríjemností poznajú všetky ženy. Ako si s nimi poradiť?

I tie menšie, banálnejšie zdravotné problémy vedia poriadne potrápiť. Pozrite sa na 10 najčastejších nepríjemností. Ako sa ich zbaviť čo najjednoduchšie?

zena_opatky_pluzgier_9-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Pľuzgiere

Ženy veľmi radi nosia opätky, ale to so sebou občas prináša daň v podobe pľuzgierov. Ako ich účinne ošetriť, aby ste na druhý deň mohli bez bolestí chodiť v topánkach? Obyčajné obväzy či náplasti môžu ešte zvýšiť trenie, čo pľuzgierom nepomôže, naopak. Namiesto toho preložte pľuzgier štvorcovou gázou a upevnite ju širokým prúžkom lepiacej pásky.


Prečítajte si tiež:

Popraskané kútiky? Čo pomáha?

2. Opary

Opary sa často zjavia z ničoho nič, no sú vlastne spôsobené vírusom herpes simplex. Podľa výskumov, asi 90 percent ľudí sa aspoň raz v živote stretlo s oparom. Dôvodom je zvyčajne fyzické alebo psychické napätie či hormonálna nerovnováha, spôsobená menštruáciou. Ak chcete vyliečiť opar rýchlo, skúste užívať 1000 miligramov až 3000 miligramov lyzínu denne vo forme kapsúl. Druhou možnosťou je jesť potraviny s obsahom lyzínu, ako je mäso a mliečne výrobky. Predzvesti oparu ako sú pálenie a svrbenie, pomôže zahnať ľad a oddiali tak samotný opar.

3. Predmenštruačný symptóm

Chce sa vám plakať pri najmenšej hlúposti? Ste podráždená a bolí vás brucho? Pravdepodobne ide o predmenštruačný syndróm. Odhaduje sa, že až 85 percent menštruujúcich žien má aspoň jeden predmenštruačný symptóm, ako súčasť svojho mesačného cyklu. Tieto príznaky môžu zahŕňať akné, bolesť pŕs, nadúvanie alebo žalúdočnú nevoľnosť, bolesti hlavy, chute, nálady, úzkosť, depresiu, poruchy spánku alebo únavu. Ale našťastie, existuje niekoľko rýchlych riešení, čo môžete urobiť, aby ste zmiernili tieto príznaky. Skúste znížiť príjem cukru, soli, kofeínu a alkoholu. Toto vylúčenie by mohlo pomôcť aj kŕčom počas menštruácie. Zvýšte svoju fyzickú aktivitu, príjem vápnika a vitamínu B, vaša nálada sa zlepší a znížia sa príznaky, ako je depresia či úzkosť.

4. Menštruačné kŕče

Menštruačné kŕče sú jedným z najčastejších zdravotných problémov, ktorým ženy čelia. Spôsobené sú sťahmi svalov v maternici. Ak ich chcete rýchlo upokojiť, skúste rôzne lieky proti bolesti. Môžu byť veľmi efektívne. Druhou možnosťou je priložiť si fľašu horúcej vody na bolestivú oblasť. Ak dávate prednosť prirodzenejšiemu prístupu, sadnite si na koberec alebo vankúš tak, aby sa chodidlá bosých nôh navzájom dotýkali a potom pomocou palca pevne masírujte strednú časť svojich chodidiel po dobu najmenej troch minút. Táto akupresúrna technika pomáha stimulovať uvoľňovanie endorfínov, čo sú silné protibolestivé hormóny. Ak je vaša bolesť ochromujúca, mali by ste navštíviť svojho lekára alebo gynekológa, aby vylúčil, že nejde o endometriózu alebo myómy.

5. Vaginálne svrbenie

Občas môže stres, hormóny, antibiotiká, mydlá alebo iné vplyvy narušiť rovnováhu ekosystému mikroorganizmov a spôsobiť tento neznesiteľný ženský problém. Pomocou sú rôzne lieky a kozmetika, ktoré nájdete v drogériách, ale môžete skúsiť i horúci octový kúpeľ (jablčný ocot). Avšak, v prípade, že svrbenie pokračuje, môže ísť o niečo vážnejšie, takže by ste mali navštíviť svojho gynekológa.

6. Zadržiavanie vody v tele

Antikoncepčné tabletky, hormonálna nerovnováha, vysoký krvný tlak, tehotenstvo - všetky tieto veci môžu spôsobiť u ženy zadržiavanie vody v tele a následné nafukovanie. Avšak, existuje niekoľko rýchlych a jednoduchých spôsobov, ako môžete tela zbaviť prebytočných tekutín. To najjednoduchšie, čo môžete urobiť je piť močopudný čaj (zelený, púpavový). Taktiež sledujte, či nekonzumujete príliš veľa soli, to môže byť tiež príčinou zadržiavania vody v tele.

7. Tráviace problémy

Ženy majú dlhšie hrubé črevo než muži, čo ich robí náchylnejšie na zažívacie problémy, ako je bolesť brucha, zápcha a nadúvanie. Stres je častou príčinou bolestí brucha, no existujú jednoduché spôsoby, ako sa toho zbaviť: Päť minút jemne tlačte krúživým pohybom prstov do oblasti nad pupkom alebo si doprajte rýchlu chôdzu približne 10-minút.

8. Bolestivý pohlavný styk

Tento problém môže veľmi výrazne narušiť vás sexuálny život. Pokiaľ zažívate bolesť pri pohlavnom styku a nemáte endometriózu (stav, keď tkanivo, ktoré lemuje maternicu začne rásť v ostatných oblastiach), možno váš problém väzí v nedostatočnej vlhkosti. Väčšinou postačí jedna malá fľaštička lubikantu a je po probléme. sex_neprijemny_9-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

9. Nespavosť

Nie je nič lepšie ako pokojný spánok, ale bohužiaľ, u mnohých žien je to ťažko dosiahnuteľné. Tie majú častejšie ako muži problémy so spánkom. Často sa stáva, že jednoducho nemôžete „vypnúť vaše mozgy a prestať myslieť na zoznam svojich úloh. V takomto prípade vstaňte a zapíšte si ich, alebo sa skúste pred spánkom odreagovať pri krížovke či knihe, aby ste dostali do hlavy niečo iné. Tesne pred spaním sa vyhnite notebooku, tabletu alebo mobilu. Modré svetlo vyžarované z obrazovky potláča melatonín, čo je hormón spánku.

10. Jazvy

K peknej a uhladenej vizáži určite nepatria jazvy. Našťastie, existuje rýchla pomoc, ktorá ich eliminuje: Namažte ich vlhkou vazelínou a obviažte obväzom po dobu troch až piatich dní. Cez noc vymeňte obväz za lepiacu pásku. Páska udržuje vlhkosť tesnejšie než obväz a podporuje tak zdravý rast kolagénu.


Poraďte si aj s týmto problémom

Popraskané kútiky? Čo pomáha?