6 zásad ako byť zdravá a voňavá tam dolu

Azda každá žena sa zaoberá tým, či tam dole správne vonia. Môžete si byť isté, že ak je vaša vagína zdravá, vonia správne. Hoci ženám vlastná vôňa vagíny nie je príjemná, mali by ste ju vedieť odlíšiť.

Dámske nohavičky Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak vyslovene tam dole zapáchate, je to signál, že niečo nie je v poriadku. Neváhajte a navštívte svojho gynekológa. Neskúšajte prekryť zápach prílišnou hygienou, či nebodaj agresívnymi parfumami. Mali by ste vedieť, že najlepšia intímna vôňa vychádza z prirodzenosti.


Prečítajte si aj:

6 zásad ako sa správne starať o svoju vagínu

Poradíme vám, ako docieliť, aby ste tam dolu voňali vždy správne.

1. Správna hygiena

Pravidelne sa umývajte. Ako často, to je veľmi individuálne. Mali by ste sa vyhýbať telovým mydlám. Tie použite maximálne na hygienu v okolí análneho otvoru. Kontaktu s vagínou sa rozhodne vyhnite.

2. Žiadne mydlo

Dnes už existujú skvelé prípravky na ženskú intímnu hygienu. Tie najlepšie z nich neobsahujú vôbec mydlo, veľakrát sú na prírodnej báze a mnohé z nich majú aj prirodzené antibakteriálne účinky. Určite uprednostnite tie, ktoré nie sú parfumované.

3. Stop vaginálnym sprchám

Vaginálnu sprchu by ste mali praktizovať iba vtedy, keď vám to odporučí váš gynekológ. Výplachy vagíny spôsobujú nerovnováhu prirodzených baktérií ženského tela a môže sa ľahko stať, že skončíte s infekciou. Vagínu si umývajte zásadne len z vonka.

4. Správne utieranie

Po použití toalety si utierajte intímne partie výlučne správny smerom – a to od pošvy smerom k análnemu otvoru. Nikdy nie naopak. Ak sa potrebujete utrieť viackrát, vezmite si vždy čistý papier.

5. Pozor na kozmetické a iné produkty

Napríklad na lubrikant. Ten si radšej ako v sexshope, kúpte v lekárni. Rovnako platí, že by mal byť vždy neparfumovaný.

6. Bielizeň

Čipkované nohavičky si nechajte na to, aby ste pred sexom nachvíľku zapôsobili na partnera. Dlhodobo noste vždy výlučne čistú, bavlnenú bielizeň. Pranie bielizne je tiež samostatná kapitola – spodnú bielizeň si perte vždy samostatne a ak je to možné, nepoužívajte aviváž. Ak to nie je možné, alebo máte radi, keď vaša bielizeň vonia, používajte intímne vložky bez parfumu. Nohavičky je ideálne meniť si minimálne raz za deň.


Prečítajte si aj:

6 zásad ako sa správne starať o svoju vagínu