Ako môže mať žena dobrý sex v každom veku?

Kvalitný sexuálny život nie je len otázkou mladosti, vášnivé milovanie môžete zažiť v každom veku. Ako sú na tom ženy v 20-tke, v 30-tke a ďalej?

Ženy Zdroj foto: Shutterstock.com

V dvadsiatich rokoch

V tomto veku sú estrogén, progesterón a testosterón na najvyšších úrovniach, a preto predstavuje toto obdobie príležitosť na dosiahnutie úžasného milovania a vysokú pravdepodobnosť na splodenie dieťaťa. Vzhľadom k tomu, že hormóny v tomto čase zvyknú vzplanúť ešte pred ovuláciou, veľakrát sa môže ženám stať, že sa im bude často snívať o sexe.

Podľa amerického prieskumu o sexuálnom zdraví a správaní z roku 2010 sa ukázalo, že ženy okolo dvadsiatky majú menej orgazmu ako staršie ženy. Hoci v tomto veku pracujú hormóny na plné obrátky, mladé ženy sa veľakrát boja požiadať v posteli o to, čo sa im najviac páči, a tak prichádzajú o väčšie potešenie.

V tridsiatich rokoch

Žena v tridsiatke sa môže ocitnúť na tzv. emocionálnom sexuálnom vrchole. Vo svojich rokoch už presne vie, čo chce, aj napriek tomu, že hladina estrogénu, progesterónu a testosterónu začína mierne kolísať. Mnohé štúdie tiež ukázali, že ženy v tomto veku sa už tak prehnane nezaujímajú o svoje nedostatky a sústredia sa na svoje silné stránky, vďaka čomu sú v posteli viac sebavedomejšie a viac si pred mužmi veria.

Po pôrode potom dochádza k výraznému poklesu hladiny testosterónu a hormón prolaktín potláča ovuláciu u dojčiacich žien.


Prečítajte si aj:


V štyridsiatich rokoch

Podľa jednej štúdie z texaskej univerzity sa v skutočnosti môže sexuálny apetít ženy zvyšovať zároveň s tým, ako sa znižuje fungovanie pohlavných orgánov a stav jej plodnosti. Ženy s klesajúcou plodnosťou majú tendenciu častejšie a intenzívnejšie fantazírovať o sexe a aj ich apetít je celkom pozoruhodný.

Pred dovŕšením päťdesiatky sú niektorí ženy už v menopauze, no niektoré ešte len vstupujú do tzv. „predmenopauzového“ stavu, kedy dochádza ku poklesu hladiny estrogénu, progesterónu a testosterónu.

V päťdesiatich rokoch

Obdobie medzi 50 a 65 rokmi predstavuje vrchol života v dospelosti. Ten istý americký prieskum o sexuálnom zdraví a správaní ukázal, že ženy okolo päťdesiatky zažívajú posledné „sexuálne dobrodružstvá“ vedúce ku orgazmu.

Po menopauze, vplyvom klesajúcej hladiny hormónov, už prakticky neexistuje žiadny sexuálny apetít, ktorý by ženu „hnal dopredu“. V tomto veku sa na nabudenie napríklad odporúča aspoň 20-minútové cvičenie, ktoré zvýši prietok krvi do pohlavných orgánov a to vedie k vyvolaniu vzrušenia a k dosiahnutiu lepšieho orgazmu.

Glam

lahko :) po tej 50-tke byva problem najcastejsie so zvlhcenim a na to predsa existuje pomoc -lubrikant bezny standardny lubrikacny gel - ja trebars pouzivam durex jahoda a nie je problem dokonca si ho objednavam online cez superlove, aby som sa nemusela hanbit a citit neprijemne v drogerii alebo tak a pride to pekne diskretne zabalene a postarka to neriesi

Eva J

Netreba sa vôbec hanbiť za to, že v určitom veku si už treba k dobrému sexu dopomôcť. Prekonali sme tým s manželom minimálne dvakrát rozvodovú krízu, keď sme pravidelne riešili moju chuť maximálne na bozky, objatie a pod., no jemu to už nestačilo. Kúpil mi asi pred štyrmi rokmi prvýkrát tabletky Afrodita s tým, že nútiť ma nebude, ale vraj to pomohlo kolegovi a jeho žene, tak by mohlo aj nám. Dva a pol mesiaca mi trvalo, kým som tie tablety predsa len skúsila a dnes si na to už len spokojní s úsmevom niekedy obaja spomenieme. Trocha sa obávam, či som ho už apetítom nepredstihla, ale o tom sa už nebavíme, hehe. Tabletky Afrodita si objednávam cez stránku Torhan, niekedy majú dokonca na ne zľavy. Len to s dávkovaním nepreháňajte :))).

Zlaticka

Po porode byva podla mna problem so sexom, aspon u nas. Syn ma skoro rok a az teraz sa vraciame naspat k tomu dobremu sexu. Ale pomohla tomu dovolenka a par pomocok.