"Cheat day" alebo "prasací deň"

"Cheat day", čiže ľudovo povedané "prasací deň", je jeden deň v diétnom režime, kedy si môžete dopriať absolútne čokoľvek, na čo máte chuť. A dokonca v akomkoľvek množstve.

Takéto dni zaraďujú do svojho striktného stravovacieho plánu s veľkou obľubou športovci, pripravujúci sa na súťaž vo fitness, ale aj bežní športovci alebo tí, ktorí sa snažia redukovať nejaké to kilo.


Prečítajte si tiež:

Ako maškrtiť a nepribrať?

Ako vám môže pomôcť Cheat day?

Možno si hovoríte, že je nezmysel, aby vám deň, keď jete nezdravé, tučné a sladké potraviny, pomohol v dosiahnutí lepších výsledkov, ale skutočne pomôcť môže. Po určitej dobe, keď dodržiavate prísny diétny režim, si telo zvykne na znížený prísun živín a metabolizmus sa spomalí. Keď zaradíte raz za čas "Cheat day", metabolizmus sa opäť rozhýbe. Nálož tuku a cukru býva pre organizmus väčšinou taký šok, že prijatú energiu ani nestihne uložiť v podobe tukových zásob.

Deň, kedy môžete jesť čokoľvek, pôsobí pozitívne aj na psychiku. Odopierať si do nekonečna obľúbené dobroty vyžaduje nadľudské úsilie, ale pri predstave, že vás za týždeň čaká voľný deň, kedy si maškrtu dáte, dokážete zaťať zuby a vydržať o trochu lepšie.

"Cheat" (slovensky "podvádzaním") nemáte klamať samých seba, ale iba vaše telo. Preto by nemal prebiehať živelne a náhodne, aby sa nezvrtol v záchvat prejedania, po ktorom nasledujú výčitky svedomia a bolesti žalúdka, ale plánovane a s rozmyslom.

To, ako často "Cheat day" zaraďovať, je veľmi individuálne. Niekomu vyhovuje raz za mesiac, inému každý týždeň. Najlepšie je vyskúšať si na sebe, čo taký deň s vašou formou urobí.

Metóda Cheat meal

Obdobou "Cheat day" je "Cheat meal" - jedno nediétne jedlo za určitú dobu. Pre väčšinu ľudí je to prijateľnejší spôsob, ako si dopriať, ale zároveň toľko nezaťažiť svoje trávenie ani svedomie. Rovnako ako "Cheat day", by malo byť "voľné" jedlo plánované.

Na čo si dať pri tomto dni pozor?

Nevýhodou dní, kedy môžete jesť čokoľvek je, že je po nich človek maškrtný a nechce sa mu k diéte vracať. Ľudia majú občas problém "ubrzdiť sa" a z jedného dňa sa stanú razom napríklad tri (a to k lepšej forme rozhodne nepomôže).

Otázkou je, či je "Cheat day" alebo "Cheat meal" vhodným spôsobom zlepšovania spaľovania pre každého. Ukazuje sa, že je výhodné občas množstvo energie i živín navýšiť, ale nič sa nemá preháňať. Z hľadiska zdravia je určite lepšie dopriať si čas od času kúsok niečoho menej diétneho, než všetky svoje jedálenské túžby smerovať do jediného dňa. Nazývaním nejakého dňa alebo jedla "voľným" či "prasacím", robíme z takéhoto jedla niečo zakázané, neprimerané. Takéto premýšľanie o potravinách a jedlách potom pripomína premýšľanie pacientov s poruchou príjmu potravy, ktorí vidia potraviny čiernobielo a škatuľkujú ich na dobré a zlé. Keď je diétny režim dobre nastavený, človek by teoreticky nemal po "zakázaných" potravinách túžiť. Ak sú aj napriek tomu chute na sladké či tučné jedlá intenzívne, je to jasná známka toho, že jedálny lístok nie je vyvážený.

"Cheat day" môže svojím spôsobom pomôcť chronickým dietárom. Tí sa zožierajú výčitkami svedomia, keď režim porušia. No ak svoj exces v jedle nazvú "cheat" a uvedomia si, že takýto prešľap vlastne môže chudnutiu pomôcť, kritické myšlienky sa pomaly vytratia.

Jedzte pravidelne, vyvážene a zdravo a nič ako "Cheat day" nebudete potrebovať. Radšej si občas urobte radosť niečím pod zub, než aby ste vybielili raz za tri týždne celú špajzu.

Viac o zdravej životospráve a cvičení nájdete na stránke www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako maškrtiť a nepribrať?