5 signálov, že vaše telo potrebuje viac vody

Stáva sa vám, že vo víre mnohých povinností v práci či v domácnosti zabúdate na dodržiavanie pitného režimu? Vaše telo vás na to upozorní. Ako?

Pohár vody Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Tmavý moč

Možno to znie prekvapivo, no počas celého dňa by ste si mali všímať aj farbu vášho moču – je totiž bezprostredným ukazovateľom vašej úrovne hydratácie. Po správnosti by mal byť váš moč bledej farby. Ak je príliš tmavý, je to znakom toho, že vaše telo potrebuje viac tekutín. Zároveň, ak ste boli za celý deň len jedenkrát na záchode, aj to je príznakom toho, že nepijete dostatok vody.

2. Suchá koža

Klinickým príznakom dehydratácie je suchá koža na perách a v okolí očí. Ak vaše telo nemá dostatok vody, väčšina buniek „pociťuje smäd“ a to je príčinou suchej pokožky. Ak nebudete piť dostatok vody, ani hydratačné krémy nebudú v tomto prípade dostatočné pre hydratáciu vašej kože.
Pravidelné pitie dostatočného množstva vody tiež znižuje tvorbu predčasných vrások. Preto kamkoľvek idete, vezmite si so sebou fľašu čistej vody, ktorá vás kedykoľvek zasýti.


Prečítajte si tiež:

Pitný režim - neprirodzená vodná diéta

3. Bolesti hlavy, podráždenosť

Bolesť hlavy môže byť vyvolaná rôznymi príčinami, pričom jednou z nich je práve aj nedostatok vody vo vašom organizme. Dôležité je si počas celého dňa dať pozor na pitný režim, aby sa u vás večer neobjavila nepríjemná a prenikavá bolesť hlavy, ktorá môže spôsobiť mrzutosť a zhoršenie celkovej nálady.

4. Zápcha

Hlavnou príčinou vyvolávajúcou zápchu je nedostatok vlákniny, ale problémy so žalúdkom môže mať na svedomí aj nedostatok vody. Ak budete mať niekedy pocit, že váš žalúdok niečo ťaží, vyskúšajte si dať veľký pohár čistej vody.

5. Svalové kŕče

Svalové kŕče sú známkou viacerých nepriaznivých javov, medzi ktoré patrí aj dehydratácia. Najčastejšou príčinou kŕčov je nedostatok živín ako horčík, draslík alebo sodík, ale aj nedostatočný pitný režim. Dostatok vody v tele je pre svaly veľmi dôležitý.


Prečítajte si aj tento článok:

Pitný režim - neprirodzená vodná diéta