Kedy začať svoje deti kúpať oddelene?

Už viackrát ste riešili otázku kúpania vašich detí? Do koľkých rokov je vhodné kúpať súrodencov v spoločnej vani?

Kúpanie matky s deťmi Zdroj foto: Shutterstock.com

Spoločné kúpanie malých detí je pre rodičov časovo úsporný trik, ktorý sa používa už po mnohé generácie. Nielen, že to šetrí čas, ale zároveň rieši aj problém, čo robiť s druhým dieťaťom, kým to jedno musíte poriadne vyumývať.

Kedy je najvyšší čas dať svojim deťom „súkromie“?

Americký psychoterapeut hovorí, že deti rôznych pohlaví (dievčatko a chlapec) by sa po dovŕšení 4 rokov už nemali kúpať spoločne v jednej vani. Je to vek, v ktorom si dieťa už začína uvedomovať hlbší význam vecí okolo seba a veľmi ľahko sa môže stať, že sa vo vani začne zo zvedavosti dotýkať intímnych partií svojho súrodenca. Pre rodičov by to malo byť jasným náznakom toho, že svoje ratolesti by mali kúpať oddelene.


Prečítajte si aj:

Aké sú spôsoby výchovy dieťaťa?

Nehanbite sa pred deťmi hovoriť o anatómií ľudského tela

Učenie o svojich vlastných telách a o sexualite je úplne normálne a zdravé. Dieťa by sa pri svojom vývoji malo učiť o rozdielnosti pohlaví bez toho, aby pociťovalo z tejto témy hanbu alebo nervozitu. V každom dieťati sa postupom času vytvára „sexuálna“ zvedavosť, ktorá sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi. Je nutné používať správne názvy všetkých viditeľných častí tela a zároveň im jasne vysvetliť, ktoré pomenovania sú v spoločnosti zaužívané a ktoré možno použiť len v súkromí.

Rešpektujte súkromie svojich detí

Mnohé deti dôjdu samé do fázy, keď si začnú uvedomovať svoju vlastnú pohlavnú identitu a budú chcieť pri niektorých úkonoch súkromie, t.j. súkromie aj od pohľadov svojich rodičov. Je to zväčša až v neskorších rokoch, ale je nutné sa na to pripraviť. Rodičia by mali rešpektovať intimitu ako náhle sú ich schopné starať sa o svoju vlastnú hygienu alebo v prípade, že to ich ratolesti už jasne vyžadujú.

Rodičia sú modelom pre svoje deti

Spôsob ako rodičia vnímajú a hovoria o vlastných telách má priamy vplyv na to, ako sa deti samé začnú stavať k tejto téme. Rodičia by nemali na ich otázky ohľadom sexuality odpovedať v rozpakoch a nervózne, keďže ich deti to veľmi ľahko spozorujú a pri prechode z detstva do puberty môžu mať problém otvorene rozprávať o intímnych záležitostiach.


Prečítajte si aj:

Aké sú spôsoby výchovy dieťaťa?