Môže dospelá žena netúžiť po deťoch? Je to normálne?

Je normálne pre ženu nechcieť deti? Lebo ženy zvyčajne po deťoch túžia. Čo si myslieť o ženách, ako ich vnímať, keď takéto túžby či potreby nemajú?

Žena na gauči Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako sú takéto ženy vnímané?

Niektoré zahraničné výskumy zisťujú, že čoraz viac žien sa vzdáva materstva a tento trend pokračuje. Výber bezdetnosti môže prinášať posudzovanie či pochybnosti u druhých ohľadom osobnosti danej ženy. Ženy, ktoré nechcú mať deti, vysvetľujú, že to takto jednoducho majú.

Stretávajú sa s troma typmi reakcií na seba:

  • zmenia vraj názor neskoršie a sú vraj sebecké;
  • vraj je to ich povinnosť plodiť deti;
  • ľudia im vyjadrujú obdiv, že vedia, čo chcú (tzn. nechcú) a nepodliehajú tlaku okolia podriadiť sa konformite.

Prečítajte si aj:

10 tipov ako byť zdravou a spokojnou maminou

Aké dôvody majú na tento postoj samotné ženy?

Ako prežívajú svoj život ženy, ktoré nechcú deti? Často hovoria, že ich bezdetný život je šťastný, sú bez problémov, ktoré sú spojené so špinavými plienkami a ostatnými ťažkosťami súvisiacimi s pozíciou matky. Tento postoj žien u okolia vzbudzuje pozornosť a otázku: Prečo?

1. Žiadna túžba po dieťati

Nikdy ani nerozmýšľali nad tým a nechceli mať deti. Jednoducho nemajú potrebu do súčasného sveta prinášať deti, nakoľko vnímajú súčasnú dobu ako nevhodnú pre deti, ich rast a rozvoj.

2. Otvorené zhodnotenie seba

Niektoré ženy vravia priamo o sebe, že sú príliš „sebecké“ - v úvodzovkách. Toto vyjadrenie vlastne znamená, že preferujú slobodu, pohybu, cestovania, trávenia času a míňania peňazí, práce nadčasu podľa potreby a rovnako aj oddychu. Chcú žiť svoj život podľa vlastného výberu a zhodnotenia.

3. Nemožnosť mať deti

Bezdetnosť môže súvisieť s nemožnosťou mať deti, ale zároveň nechcú adoptovať deti, ktoré nie sú ich vlastnou krvou. Mnohé ženy sa však aj napriek tomu cítia spokojné a v pohode.

4. Nechcú byť matkami na plný úväzok

Materstvo je definované ako najťažšia práca na svete a vyžaduje si 100% investíciu osoby matky. A preto nechcú mať najťažšiu prácu na svete. Do popredia je u nich kladený výber osobného pocitu spokojnosti. A je to v poriadku.

5. Problém s deťmi

Niektoré bezdetné ženy vysvetľujú túto preferenciu ako problém s deťmi a ich celkovým správaním v súčasnosti. To súvisí v istom zmysle aj s prvým bodom, ktoré bezdetné ženy definujú ako veľmi vážny problém pre seba.

6. Nechcú tráviť čas s deťmi

Ďalšie ženy sa vyjadrujú, že nemajú vzťah k deťom a nemajú túto potrebu či pocit mať deti alebo s nimi tráviť čas. Svoju pozornosť venujú skôr kariére alebo osobným koníčkom. Ako už bolo vyššie spomenuté, uvádzajú to, že chcú žiť svoj život podľa vlastných predstáv – a tie nezahŕňajú deti.

Každý má právo sa rozhodnúť tak, ako chce

Predovšetkým by mala byť žena s týmto svojím rozhodnutím vnútorne spokojná a vyrovnaná. Vtedy to problém nie je. Každý človek má právo vybrať si svoju cestu životom. Veľký problém s týmto postojom a rozhodnutím môže mať okolie, ktoré nevie akceptovať odlišnosť. Nie každý musí myslieť a cítiť rovnako ako ja a nemusí mať na tú istú vec rovnaký názor ako ja.

Aj žena, ktorá sa rozhodne ísť si svojou cestou bezdetnosti, má na to svoje právo, právo ísť touto svojou cestou a byť tak sama sebou, nie tým, čo chcú iní, aby bola. A zároveň má právo, ak bude chcieť, zmeniť svoj postoj alebo na ňom ďalej trvať. Ako sa vraví: ži a nechaj žiť!


Použitá literatúra:

  • BROWN, S.: These women don’t want to have kids, and you can’t tell them otherwise. In metro.co.uk. Dostupné na internete: http://metro.co.uk/2015/11/24/these-women-dont-want-to-have-kids-and-you-cant-tell-them-otherwise-5414366/
  • GIORDANO, L.: Why Women Choose Not to Have Children. In theatlantic.com. Dostupné na internete: http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2015/04/why-women-arent-having-children/390765/

Prečítajte si aj tento článok:

10 tipov ako byť zdravou a spokojnou maminou

Hetes

Mňa len udivuje postoj ,,,užívať si slobodu ,cestovanie,prácu ,koníčky,,,,To sa dá aj pri deťoch,,
No hlavne keby aj ich mamičky mali takýto názor neviem ako by si užívali svoju slobodu keby taktiež nedostali ani možnosť sa narodiť,,

patka89

A preco by to nemalo byt normalne? Stale je dost zien ktore maju deti aj ked na to nemaju vyhovujuce podmienky. Nie kazdy pocituje materinske pudy. Kazdy clovek ma pravo zit si ako chce, a ostatnych do toho nic. :). Je lepsie nemat deti ako byt zlym rodicom,.

V21T

Kedy už pochopíte ,že každý človek má právo sa slobodne rozhodnúť.Či to je správne alebo nie si nechajme pre seba .Možno sa tak rozhodla ešte pred narodením.Nie každému je dané.