Ako sa pripraviť na kolonoskopiu?

Kolonoskopia je vyšetrenie hrubého čreva pomocou kolonoskopu - ohybného prístroja, ktorý sa zavádza cez konečník a postupuje cez hrubé črevo až po koncovú časť tenkého čreva. Úspech priebehu vyšetrenia súvisí s poctivou prípravou.

kolonoskopia

Zdroj foto: Shutterstock.com

Kedy a z akých dôvodov sa kolonoskopia robí

  1. pri prevencii pred chronickými a zhubnými ochoreniami črevného traktu

  2. u ľudí po päťdesiatke najmä z dôvodu prevencie pred výskytom kolorektálneho karcinómu

  3. pri krvácaní z dolnej časti tráviacej sústavy (čerstvá krv v stolici, alebo čierna stolica)

  4. pri bolestiach v spodnej časti brušnej dutiny

  5. pri tráviacich problémoch ako je nadmerné nafukovanie

  6. pri zápche, hnačke, hlienovitej stolici

  7. pri podozrení na syndróm dráždivého čreva

  8. pri pozitívnom vyšetrení na OK – skryté krvácanie

  9. pri podozrení na nádorové ochorenie (genetická záťaž)

  10. pri bolestiach po stolici a podobne

  11. Pri kolonoskopii sa okrem zistenia stavu sledovaného čreva môže
    odobrať vzorka pre ďalšie vyšetrenie, a to ak gastroenterológ nájde
    v čreve polyp

  12. pre odstránenie polypov a iných výrastkov

  13. pri kolonoskopii sa dá zastaviť zistené krvácanie v čreve


Prečítajte si tiež:

Takto prebieha urologické vyšetrenie

Príprava na vyšetrenie

Povesť kolonoskopie u pacientov je rôznorodá, od bezproblémového, málo bolestivého až po veľmi bolestivé vyšetrenie sprevádzané dokonca krikom pacientov. Pocity pri vyšetrení závisia na príprave pacienta a na výbere šikovného gastroenterológa, ktorý svojou odbornou zručnosťou vyšetrí s menšou bolesťou aj prípady, kedy má pacient zrasty, alebo anatomické problémy a podobne.

5 dní pred kolonoskopiou:

Z prípravy na kolonoskopiu je snáď najnepríjemnejšie dodržať 5 dní pred vyšetrením špeciálnu bezzvyškovú diétu (bez vlákniny). Ľahko stráviteľná strava zabezpečí, aby sa 1 deň pred vyšetrením predišlo ťažkostiam pri vyprázdňovaní sa. V čreve by nemali zostať nijaké zvyšky po nevhodnej strave, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť úspešnosť celého vyšetrenia.

Čo vynechať z potravín?

  • cereálne pečivo, hrubozrnnú vlákninu, strukoviny

  • oriešky, mak, jablká so šupkami

  • zeleninu (paradajky, papriky, kapustu, kel, hrach...)

  • ovocie s jadierkami ako kivi, hrozno

  • iné ťažko stráviteľné jedlá

Čo sa môže jesť:

  • domäkka uvarené cestoviny nie veľmi omastené (pirohy s maslom, špagety, rezance)

  • zemiaková kaša, krupičná kaša s medom

  • varené mäso ako kuracie tak aj iné druhy (nie údeniny)

  • polievky - zemiaková, rôzne bujóny s rezancami aj mäsom, žemľovka s kompótom bez šupiek, zemiakový prívarok

  • varené vajíčka, ovocie a aj zelenina len vo forme detskej výživy- pyré.

Každým dňom bližšie ku kolonoskopii je veľmi vhodné ak sa požíva strava stále viac rozmixovaná (kašovitá) a v malých dávkach.

1 deň pred vyšetrením:

Raňajky môžu byť ľahko stráviteľné - napríklad 1 biely rožok a tekutiny, už nie mlieko a káva.

Obed: iba čistý bujón bez cestovín, mäsa a zeleniny. S prijímaním laxatív sa začne
o 13 hodine ak je to minerálka, alebo o 16 hodine ak je to farmaceutický prípravok. Zároveň sa pijú tekutiny na vyčistenie hrubého čreva, takže pacient nebude vôbec hladný. Spôsoby čistenia čreva sa môžu líšiť v každej ambulancii. Niektorí lekári uprednostňujú podávanie minerálnej vody s laxatívnym účinkom (ide o preháňadlo), iní farmaceutické prípravky. Pokiaľ gastroenterológ uprednostní lieky, vystaví aj recept.

Ako sa pripravuje črevo s minerálnou vodou:

Je to jeden z najbežnejších a najlacnejších (cca 5 eur) spôsobov prípravy. Ide o horkastú minerálku. Uprednostňujú ju gastroenterológovia, ktorí sa chcú vyhnúť možným ťažkostiam s príchuťami laxatív (prostriedky na preháňanie), aby tieto nevyvolávali napríklad nauseu (zvracanie) a kŕčovité sťahy čreva.

Pri využití horkastej minerálky je menej príjemné, že pacient jej musí vypiť cca 2 litre a ešte po nej minimálne 1 liter a viac čírej a minerálnej vody. Takže kto nie je schopný, alebo má problémom vypiť veľa horkastých tekutín, uprednostní lieky. S pitím laxatívnej minerálky sa začína okolo 13. hodiny, keď termín vyšetrenia kolonoskopiou máte na ďalší deň.

Ak majú prostriedky na vyprázdnenie čreva skutočne črevo vyčistiť, vyžadujú si zapitie dvomi až tromi litrami čírej tekutiny - čaj, voda, minerálky. WC bude potrebné asi po jednej hodine od vypitia prvého litra minerálky.

Ako sa pripravuje črevo s farmaceutickým prípravkom na preháňanie:

Ide o nedráždivé, účinné preparáty. Postup je nasledovný: O 16. hodine jeden deň pred kolonoskopiou sa rozpustí 1 vrecko (prášková forma) preparátu v 150 ml vody. Niekedy dôjde k reakcii, zahriatiu vody po pridaní prášku, vtedy sa počká zhruba 3 minúty a prípravok vo vode sa mieša, kým sa ochladí. Po vypití prípravku je potrebné vypiť asi dva litre tekutín: jeden liter čistá voda, druhý liter minerálka. Na vypitie 2 litrov je dosť času, lebo až po 4 hodinách sa rovnako pripraví druhé vrecúško preparátu a opäť je potrebné prijať asi 2 litre tekutín.

Nesmie sa piť: mlieko, káva, alkohol. Už po prijatí prvej časti preparátu sa do 1 -3 hodiny objaví hnačka. Obavy nie sú na mieste. Väčšinou sa žiadne problémy nevyskytnú, pokiaľ sa celých 5 dní pred vyšetrením pacient stravuje podľa odporúčaní uvedených vyššie.

Dostatočná príprava sa prejaví tým, že už neodchádza tuhá stolica, ale len tekutá forma.

Kolonoskopia začína tým, že sestrička nasmeruje klienta k tomu, aby si odložil šaty kryjúce spodnú časť tela, ľahol na stôl na ľavý bok a prikryje ho decentne plachtou kvôli intimite vyšetrenia. Vhodné je poprosiť lekára o upokojujúcu intravenóznu injekciu. Gastroenterológ zavedie cez konečník prístroj do hrubého čreva a pokračuje do vyšších častí.

Prečo je potrebné vyčistiť črevo?

Pretože priebeh vyšetrenia a dobrá viditeľnosť situácie v čreve súvisí kvalitnou prípravou.

Strach z kolonoskopie

Netreba sa vystresovať. Celé vyšetrenie zverte do rúk lekára. Ak sa uvoľníte, (preto je injekcia dobrá) budete veľmi milo prekvapení a zistíte, že vyšetrenie nemusí byť také nepríjemné ako sa hovorí. Pokiaľ by ste predsa mali nepríjemné pocity či dokonca bolesti, komunikujte s lekárom. Väčšinou však vyšetrenie prebieha bez problémov. Vyšetrujúci personál prístroj posúva podľa vašej reakcie. Niekedy je potrebné zmeniť polohu (otočiť sa na chrbát alebo pravý bok). Ak je črevo správne pripravené a vyčistené, prebieha vyšetrenie bez problémov a je minimálne rizikové.

Trvanie kolonoskopie je závislé od situácie a stavu čriev. Pokiaľ ste správne pripravení a mali ste šťastnú ruku pri voľbe gastroenterológa a nevyskytujú sa vo vašom čreve polypy, krvácanie, výrastky - máte pocit, že sa vyšetrenie skončilo ešte skôr než sa začalo. Ak však v čreve sú problémy a riešia sa polypy, krvácania, anatomické problémy a podobne, potom môže trvať dlhšie aj 30-45 minút.

Pri komplikovaných stavoch, či nezvládnuteľnom strachu klienta môže byť navrhnuté vyšetrenie v celkovej anestézii.

Po kolonoskopii môžu sa vyskytnúť problémy súvisiace s alergiou, podráždením a krvácaním po odstránení polypov, poranení sliznice. Niekedy sa vyskytnú srdcocievne komplikácie (napríklad vysoký tlak) a iné podľa zdravotného stavu, veku a fyzických dispozícií pacienta. Pre prevenciu komplikácií sa tesne po vyšetrení vyhýbame telesnej námahe. Pri bolestiach brucha, alebo vracaní, nevoľnosti, krvácaní z konečníka a podobne, je potrebné okamžite kontaktovať lekára.

Aké lieky môžeme a nemôžeme prijímať pred kolonoskopiou

Predpokladom úspešnej spolupráce lekára a pacienta je precízne informovať lekára o všetkých liekoch, ktoré klient užíva. Týždeň pred vyšetrením sa nemá brať Anopyrin, Trombex, Pradaxu , preparáty železa. Deň pred vyšetrením nepoužívajte nesteroidné kyslé antireumatiká Ibalgin, Veral, salicyláty a podobne.

Pri bolestiach sa môžu brať Novalgin a Paralen. Pokiaľ ste diabetik, nepichnite si inzulín, ani neberte lieky na liečbu cukrovky 1 deň pred vyšetrením a v deň kolonoskopie. V deň vyšetrenia sa nemá brať Heparín, je dôležité upozorniť lekára, ak beriete Warfarín (nie svojvoľne vysadiť). Môžu sa užívať lieky na srdce a vysoký tlak.

Keďže kolorektálny karcinóm je u nás najčastejším typom rakoviny, oplatí sa včas a dobre pripravení podstúpiť toto preventívne vyšetrenie, ktoré chráni pred ťažkou a rizikovou liečbou.


Mohol by vás zaujímať aj tento článok:

Takto prebieha urologické vyšetrenie

Literatúra:

  1. Dítě, P. a kol.: Základy digestívní endoskopie. Grada, 1996

  2. Neumannová, E. : Příprava pacienta ke kolonoskopii., str. 14-17, 2011

Rebeka-emka

o pár dní idem na kolonoskopiu.... sestrička mi všetko vysvetlila, dala mi papierik a predsa mám stále stres z toho, čo môžem a nemôžem zjesť ....všetko sa mi to nejak pletie v hlave....len aby som niečo nepokazila a aby všetko dobre dopadlo .... a keď som si prečítala tento článok, upokojila som sa..... je písaný tak jasne a fakt upokojujúco....veľmi dôležité boli pre mňa napísané druhy potravín, ktoré môžem zjesť tri dni pred, dva dni pred .... a tak - lebo som si myslela, že budem jesť len bielu veku a zapíjať čajom a sem tam vajce.... fakt, článok mi pomohol, upokojila som sa.... idem si uvariť špagety a kúpiť minerálku, na ktorú som zabudla.... ĎAKUJEM za upokojenie.... možno "prídem povedať" ako to dopadlo....

joane

Netreba sa bat Bol som na tom a netrvalo to ani 15 min Niektore prispevky su horor Ja som siel bez inekcie a zvladol som to Hned na to som siel domov Akurat sa citite nafuknuti ale to je len najmensi problem
Netreba sa bat Kazdy ma najvecsie problemy len z toho co v sebe ma Vecsinou su to polipy alebo hemeroidy Nie je to nebezpecne Ale hlavne nebojte sa