Talianska kuchyňa

Talianska kuchyňa sa vyznačuje jednoduchosťou úpravy jedál a uchováva si svoj národný charakter. Rovnako ako každá iná kuchyňa má aj ona svoje špecifiká. Aké sú to?

Talianska kuchyňa Zdroj foto: Shutterstock.com

História

V obľúbenosti svetovej kuchyne sa hneď za francúzskou kuchyňou zaraďuje kuchyňa talianska. Korene má v rímskej kuchyni, dodnes sa v Talianku varia niektoré starorímske jedla (rímske karbonátky, bravčová polievka s ovocím, legionárske sucháre...). Talianska kuchyňa má veľa spoločných znakov s francúzskou kuchyňou. Z histórie je známe, že už Katarína Medicejská priviedla do Francúzska talianskeho kuchára. Taliani však korenia o niečo viac než Francúzi, ale rovnako veľa používajú cibuľu, cesnak a takmer výlučne olivový olej.


Prečítajte si aj:

­Čím sa vyznačuje francúzska kuchyňa?

Typické znaky talianskej kuchyne

Vo všeobecnosti môžeme Talianov charakterizovať nasledovným spôsobom celodenného stravovania. Raňajky si pripravujú skôr jednoduché, obed (hlavný chod) je obradným jedlom. Večerajú pomerne neskoro, okolo 19:00 hodiny.

Talianska kuchyňa sa vyznačuje jednoduchosťou úpravy jedál a uchováva si svoj národný charakter, aj preto v ich kuchyni prevládajú jednoduché vidiecke jedla. Talianska kuchyňa je povestná prípravou rôznych druhov ­cestovín: špagety, makaróny, tagliatelle (široké rezance) ravioli (taštičky) , cannelloni (valcovite), tortellini (prstienky) a iné. Taliani údajne používajú 400 druhov rôznych cestovín. Cestoviny postupne vytlačili z ich kuchyne chlieb a zemiaky.

Špagety zo zeleninou Zdroj foto: Shutterstock.com

Najčastejšie používané potraviny pri varení

Z mäsa prevláda najmä mäso baranie, hovädzie, teľacie, bravčové, hydina a ryby. Zo zeleniny uprednostňujú už spomínajú cibuľu, cesnak, papriku, paradajky, baklažány, uhorky, brokolicu, zelené fazuľky, suchú fazuľu, karfiol, špargľu, kaleráb, mrkvu, ružičkový kel, špenát, pór a zeler. Taliani milujú šaláty zdokonalené cestovinami a bylinkami. Zeleninu nevaria, ale dusia na tuku, najmä na olivovom oleji. Maslo používajú iba zriedka. Pre taliansku kuchyňu sú typické plody olivovníka a ­gaštany. Ak talianske syry, tak určite parmezán a mocarella. Typickými a najpopulárnejšími talianskymi jedlami sú - Ministrone – hustá zeleninová polievka s parmezánom. Burda- rybacia polievka. Mortadella – mletý pokrm. A tiež obľúbená pizza na slano i na sladko. Typickými talianskymi národnými nápojmi je červené a biele víno, ktoré sa pridáva aj do jedla, ale tiež cinzano, carpano. Ak káva, tak cappucino.

Hlavným talianskym korením sú voňavé bylinky

K paradajkovej omáčka neodmysliteľne patrí bazalka, a tiež všade prítomná petržlenová vňať, pažítka, oregáno, timián, šalvia, medovka, rozmarín, či bobkový list. Výborne ochutia všetky druhy mäsa, omáčky, rôzne cestička. Obľúbené je aj ďalšie korenie, napríklad klinčeky, muškátový oriešok.

Talianskou národnou kuchyňou sa inšpirovalo veľa ďalších národných kuchýň. Rovnako ako kuchyňa iných stredomorských krajín aj talianska kuchyňa je veľmi bohatá, pestrá a v minulosti ovplyvnená rôznymi kultúrami a vplyvmi, ako boli Kelti, Gréci, Etruskovia, Rimania, Arabi, Rakúšania, Španieli i ďalší.

Talianska kuchyňa je inšpirovaná predovšetkým plodmi zeme a kulinársky výsledok závisí od kvality použitých surovín.


Prečítajte si aj:

­Čím sa vyznačuje francúzska kuchyňa?