Starostlivosť o pokožku počas tehotenstva

Počas tehotenstva sa žena sústredí na množstvo vecí súvisiach s dieťaťkom a zabúda pritom na starostlivosť o seba samú.

Tehotná žena Zdroj foto: Shutterstock.com

Hneď ako zistíte, že vo vašom brušku sa stvoril zázrak, prebleskne vám hlavou množstvo dôležitých myšlienok o zmene myslenia, konania a zdravia.

Pocítite blaho na duši, že máte dar priniesť na svet poklad, dieťa. Dni za dňom ubiehajú a vaše každodenné zvyky sa prispôsobujú tehotenským zmenám. Okrem toho, že sa vo vás vyvíja nový človek, koná sa vo vašom tele obrovské množstvo zmien, hormonálne aj fyziologické.

Mnohé z vás sú oboznámené s dobre známymi radami, čomu sa vyhýbať v stravovaní, zlozvykom a čo nerobiť počas tohto nádherného obdobia.


Prečítajte si aj:

­Ako sa zbaviť opuchnutých a tmavých kruhov pod očami?

Na čo treba upriamiť pozornosť?

Koža je naším najväčším orgánom. V jej hlbších vrstvách, kam prenikajú aj obsiahnuté prípravky z kozmetiky na vlasy, nechty a pokožku, sú uložené krvné vlásočnice (tenké krvné cievočky), ktoré vyživujú kožu a posúvajú tieto zložky z kozmetiky do krvného riečištia, teda do celého organizmu. Keďže sa vám tvorí v brušku nový organizmus napojený na váš, všetko to, čo sa dostane k vám, sa dostane aj tomuto malému stvoreniu.

Preto je rovnako dôležité, akú kozmetiku si zvolíte v tehotenstve a v období dojčenia, aby nedošlo potenciálnemu poškodeniu vyvíjajúceho dieťaťa.

Ako sa mení telo vo vnútri?

Mení sa vaše telo z vnútra aj z vonka. Z vnútorného hľadiska dochádza obrovským hormonálnym zmenám, narastá objem krvi, dochádza k väčšiemu prekrveniu, preto sa niektorým tehotným mamičkám zlepší stav pokožky, vlasov a nechtov.

Z vonkajšieho hľadiska badať zmeny nárastu, roztiahnutia pokožky, najmä v oblasti brucha a pŕs. Tieto zóny sú najnamáhavejšie preto je dobré im venovať v starostlivosti väčšiu pozornosť. Inak by sa vám to mohlo vypomstiť nepeknými podkožnými trhlinkami, takzvanými striami a stratou elasticity – pružnosti pokožky. Tieto stopy tehotenstva sú síce nebolestivé, ale bohužiaľ trvalé a objavujú sa prevažne v druhej polovici tehotenstva na spomínaných rizikových partiách.

Pokožka je veľmi pružný orgán, ktorý sa dokáže veľmi dobre takýmto zmenám prispôsobiť a kopírovať vašu novú konfekčnú veľkosť. Ak sa však musí napínať priveľmi a príliš rýchlo, spojivové tkanivo pokožky sa môže porušiť.

Aby ste zabránili nežiaducim zmenám na pokožke venujte jej vysokú pozornosť denne s kozmetikou, ktorá je bezpečná a prírodzená pre vaše telo.

Ako sa starať o pleť?

Cítiť sa príťažlivo môžete aj v tomto krásnom období. Zdravý žiarivý vzhľad pleti v tehotenstve nie je žiadny výmysel. Počas tehotenstva pokožka prirodzene zadržuje viac vlhkosti a to jej dodáva ten krásny žiarivý nádych. Nemusíte sa vzdať líčidiel, pokiaľ to je váš denný rituál.

Nezabúdajte na krém

Môžete zvoliť hydratačné tónovacie krémy, ktoré pleť rozžiaria a zároveň prekryjú nedostatky. Pleť bude pod ním dýchať a vy bude spokojná, nalíčená. Aj napriek nechceným zmenám na pokožke, ktoré ku tehotenstvu patria, neprestávajte v staraní sa o svoj zovňajšok. Ak zvolíte správne ošetrovanie pokožky, môžete predísť možným ťažkostiam alebo dokonca samotné zmeny odvrátiť.

Pozor na citlivosť pokožky

Vaša pleť môže zareagovať na krém alebo stravu alebo len na hormonálnu zmenu vo vašom tele citlivými prejavmi pokožky (začervenaním, svrbením, vyrážkou). Alebo môže náchylnejšie reagovať na slniečko vznikom pigmentačných zmien, preto sa radšej vyhnite pobytu na slnku a neaplikujte si na svoju pokožku to, o čom nie ste presvedčená, že je prírodné, bezpečné a prirodzené pre vašu kožu v období tehotenstva, dojčenia i bežne. Svrbenie a výskyt vyrážok v tehotenstve sú pomerne normálne a z času na čas sa bežne vyskytujú, je dôležité sledovať, či vyrážka nepretrváva alebo sa nezhoršuje. Ak budete pozorovať škvrny na koži alebo svrbenie, ktoré nemizne po niekoľkých dňoch, navštívte hneď vášho lekára.

Vďaka hormonálnym zmenám v tehotenstve produkuje vaša pokožka viac kožného mazu, tuku, ktorý ju udržiava vláčnu. To môže viesť k upchávaniu pórov a vzniku ­akné. Niektoré špeciálne prostriedky na akné nemožno v tehotenstve používať, preto je veľmi dôležité poradiť sa pred aplikáciou kozmetiky proti akné s lekárom.

Doprajte si masáž

Doma si môžete dopriať automasáž alebo poprosiť vášho partnera o jemnú masáž, ktorá stimuluje cirkuláciu v pokožke a spevňuje ju napríklad blahodarným marhuľovým (nie je mastný, rýchlo sa vstrebe, zvláčňuje, čistí, výživuje a regeneruje, pleť je jemná a vitálna, pre všetky typy pleti aj tú najcitlivejšiu.) alebo mandľovým olejom (bohatý na vitamín E, neupcháva póry, rýchlo sa vstrebáva, nepôsobí mastne, regeneruje a upokojuje, omladzuje).

Väčšina z popísaných stavov je úplne normálna, ale napriek tomu je vždy najlepšie poradiť sa s lekárom, ak akákoľvek zmena na koži pretrváva niekoľko dní, alebo vám spôsobí ťažkosti

Tehotná žena Zdroj foto: Shutterstock.com

Akú starostlivosť potrebujú prsia?

Mnohé z vás, sa potešia objemu hrudníka. Pokožka sa však za obdobie krátkych deväť mesiacov vysoko namáha. Masírujte preto oblasť pŕs krúživými jemnými ťahmi hydratačnými vyživujúcimi krémami dvakrát denne. Zväčšenému poprsiu vďačíte mliečnym žľazám, ktoré začínajú produkovať mledzivo. Dodržujte hygienu bradaviek a pripravujte si ich na dojčenie premasírovaním, poštipkávaním. Spevníte si tak pokožku v tejto oblasti a zabránite následnému poškodeniu vrstiev pokožky, pri saní dieťaťa (dojčení).

Trhlinky pri kojení nie sú nič príjemné a navyše sa z nich môže vyvinúť aj zápal. Už v tehotenstve môžete používať maste pre kojace matky na bradavky alebo jednoduchý nechtíkový olej lisovaný za studena. Pokožka sa vám zvláčni, hydratuje a zabránite jej vysušovaniu. Nepreháňajte to však príliš s masážou bradaviek, ak máte sklon ku skorším kontrakciám, pretože stimuláciu bradaviek sa dokáže vyvolať pôrod.

Ako sa starať o pokožku na bruchu?

Vyvíjajúce sa bábätko zaťažuje kožu váhou navyše, koža sa napína, a to spôsobuje červenavé, hnedavé alebo fialkasté pajazvičky, strie. Stáva sa to obvykle v poslednej tretine tehotenstva. Preto dbajte na starostlivosť tejto oblasti vysokú pozornosť. Krémujte sa dvakrát denne. Používajte výživné krémy alebo masti na pokožku brucha ako prevenciu proti striám. Udržíte si tak pokožku pružnú a pevnú. Nepreháňajte to však príliš s masírovaním oblasti brucha, aby ste tlakom alebo niektorými masážnymi ťahmi nevyvolali sťahy naternice.

Ak si chcete dopriať masáž obráťte sa na špecializovaného odborníka alebo požiadajte partnera o jemnú masáž chrbta, nôh alebo krížov, na uvoľnenie a relaxáciu. Ako masážny olej môžete zvoliť nasledujúcu receptúru.

Kokosový tuk nerafinovaný je dobrý na podporu hojenia jaziev, prevencia vzniku strii, regeneruje, rýchlo sa vsiakne a po použití je pleť jemná a vláčna a je prírodný, takže neobsahuje žiadne pridané konzervačné látky, parfumy, parabény a iné možné škodliviny.

Ak vás trápia opuchnuté nohy vyskúšajte nasledujúcu zmes do kúpeľa na nohy

V teplej vode zmiešajte jablčný ocot (odoberie tkanivu vodu, čím sa opuch zmierni), morskú soľ (v spodných vrstvách kože morská soľ viaže vodu, a preto zostane pokožka hydratovaná a vláčna), sóda bikarbónu (zmierňuje bolesť a únavu nôh), citrónovú šťavu, rumanček a fenikel (odstraňuje opuchy).

Kúpeľ vyplavuje z tela škodliviny a organizmus prijíma minerálne látky, uvoľňuje a upokojuje, posilňuje obranyschopnosť organizmu a zlepšuje krvný obeh. Nechajte kúpeľ pôsobiť 15 minút. Kontrolujte teplotu vody, je potrebné, aby bola stála teplota, aby sa účinné zložky vstrebávali cez kožu do krvného riečišťa. Nemala by však presiahnuť 37°C.

Vaša pleť sa vplyvom rôznych životných etáp a situácií mení a obrovský vplyv na ňu má aj vaše duševné rozpoloženie. Preto je vhodné sa v období tehotenstva zamerať na pozitívne myšlienky a konania. Keď ste spokojná vy, vaše bábätko sa cíti skvelo tiež.


Prečítajte si aj:

­Ako sa zbaviť opuchnutých a tmavých kruhov pod očami?

katalinka1496

telo sa zmeni po kazdom porode, je podla mna dolezita, strava, vitaminy, pravidelny pohyb, prip.prechadzky na cerstvom vzduchu, ja som cvicila do 8mesiaca, pravidelne sa kremovala bepanthenom care kremom, ktory som pouzivala ako kremik na vsetko, na malej zadocek, na popraskane bradavky. telo sa pomaly dostalo do stavu ako pred porodom, ale este stale to nie je ono, tak verim, ze raz bude:)

Lennyx

u mna bol zakladnym kamenom starostlivosti o pokozku v tehotenstve bi oil z notina na brusko aj strie na stehnach bol perfektný