Bráničné dýchanie

S každým nádychom dávame nášmu telu kyslík, a tým aj energiu na vykonávanie dôležitých životných funkcií. Kyslík vyživuje bunky v našom tele. Dýchanie je pre nás prirodzenou a jednoduchou činnosťou, ktorú vykonávame automaticky bez toho, aby sme si ju vôbec uvedomovali.

bráničné dýchanie

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo všetko dýchanie ovplyvňuje

Mnohé meditačné techniky, či rôzne terapie z ďalekého východu však majú základ práve v dýchaní. Uvedomelé dýchacie cvičenia, ak ich vieme správne vykonávať, môžu mať blahodárny vplyv na našu fyzickú aj mentálnu kondíciu. Pomocou správneho dýchania dokážeme posilniť naše zdravie, zlepšiť činnosť a výkonnosť pľúc, srdca a ďalších orgánov.

Okrem toho pozitívne ovplyvňuje aj našu myseľ, rovnováhu a schopnosť zvládať stres. Pomocou dýchania totiž dokážeme regulovať napätie v našom tele. Staré jógové spisy hovoria, že kto zvládne svoj dych, ovládne aj svoj osud. Aj keď je toto tvrdenie zrejme trocha pritiahnuté za vlasy, každý, kto vie kontrolovať svoj dych, získa kontrolu nielen nad svojím telom ale aj mysľou.

Na druhej strane, zlé dýchanie môže byť dôvodom mnohých ťažkostí ako sú bolesti hlavy, chrbta, či dokonca aj psychické problémy.


Prečítajte si tiež:

Viete, ako správne dýchať pri fyzickej aktivite?

Bránica

Bránica patrí k najdôležitejším svalom, ktoré súvisia s dýchaním. Je to veľký kopulovitý sval nachádzajúci sa medzi hrudnou a brušnou dutinou. Bráničné dýchanie je založené na tom, že využíva plnú kapacitu pľúc a pomocou tohto dýchania by sme sa mali bránicu naučiť správne používať. Cieľom je maximalizovať množstvo kyslíka, ktorý ide do krvného obehu. Čím viac kyslíka sa dostane do krvného obehu, tým viac paliva majú naše svaly a menej zaťažujeme srdce.

Benefity, ktoré nám bráničné dýchanie prináša:

  • pri nádychu bránica klesá dole a tlak vzduchu masíruje brušné svaly a orgány umiestnené v brušnej dutine, čo má uzdravujúce účinky

  • pomáha znižovať krvný tlak, a tak aj riziko srdcových chorôb

  • zlepšuje a podporuje trávenie

  • podporuje uvoľňovanie serotonínu, ktorý je známy ako hormón šťastia

  • upokojuje myseľ a pomáha bojovať proti stresu a nervozite

  • zlepšuje kvalitu spánku

  • posilňuje bránicu

Ako na to?

Kým si osvojíte správnu techniku dýchania, bude jednoduchšie to skúšať v polohe ležmo. Po určitom čase, keď získate viac praxe, môžete skúsiť bráničné dýchanie v sede. Ľahnite si na chrbát v posteli alebo na akomkoľvek rovnom povrchu s pokrčenými kolenami a hlavou podopretou vankúšom. Vankúš môžete podložiť aj pod kolená. Jednu ruku položte na hornú časť hrudníka a druhú na spodný okraj rebier tesne pod hrudný kôš. Pomaly sa nadýchnite nosom, tak aby sa hrudník nadvihol čo najmenej. Ruka na prsiach by mala zostať pokiaľ možno bez pohybu. Zatiahnite brušné svaly a pomaly vydýchnite cez zovreté pery. Snažte sa vydýchnuť von čo najviac vzduchu. Ruka na hrudníku by mala opäť ostať nehybná.

Dýchanie by malo byť pomalé. Je prirodzene aktivizované pri relaxácii či meditácii. S bráničným dýchaním mávajú skôr problém ženy. Nežnejšie pohlavie totiž dýcha viac do hrudníka. Tento spôsob dýchania môže pomôcť aj športovcom a bežcom, ktorí potrebujú veľa kyslíka pri pohybových aktivitách.


Prečítajte si aj tento článok:

Viete, ako správne dýchať pri fyzickej aktivite?