Proteín - áno alebo nie?

Dostatočný príjem bielkovín hrá pri cvičení a športovaní dôležitú úlohu, na ktorú netreba zabúdať. Možno bielkoviny nahradiť proteínom z obchodu?

Muž s proteínom Zdroj foto: Shutterstock.com

Pri cvičení sú dôležité bielkoviny

Bielkoviny sú dôležitým makronutrientom a mali by tvoriť veľké percento príjmu kalórií hlavne u ľudí, ktorí sa aktívne snažia zvýšiť svoju silu a budovať svalovú hmotu. Sú veľmi dôležité pri športovej alebo akejkoľvek fyzickej aktivite, keďže pomáhajú pri regenerácii. Primárne by sme sa mali snažiť získavať bielkoviny hlavne z potravín. Najlepšie zdroje sú hovädzie mäso, kuracie alebo morčacie mäso, ­ryby, vajíčka, mliečne výrobky a strukoviny. Nie každý je však schopný pokryť svoje potreby bielkovín zo stravy. V tomto prípade prichádzajú na pomoc proteínové suplementy.


Prečítajte si tiež:

­Vyskúšajte tieto chutné fitness recepty z proteínového prášku

Obsahujú proteínové tyčinky dostatok bielkovín?

Existujú rôzne proteínové suplementy od proteínových tyčiniek, keksíkov až po proteínové prášky. Ako si medzi nimi vybrať? Na regáloch nielen obchodov so športovou výživou, ale aj na čerpacích staniciach či v obyčajných potravinách už dnes nájdeme rozličné druhy tyčiniek. Ich podiel bielkovín však často býva len na úrovni 10 či 20%, čo je skoro to isté ako obsah bielkovín v obyčajných sladkostiach s mliečnym alebo smotanovým základom. Okrem toho majú mnoho pridaných látok a hlavne zbytočne veľa cukru. Preto radšej uprednostnite proteínový prášok, ktorý je potrebné si rozrobiť s vodou.

Aké druhy proteínových práškov nájdeme na trhu?

V prvom rade sa rozhodujeme podľa zdroja bielkovín. Najčastejšie zdroje sú kazeín, srvátka, prípadne sója, ryža, a dokonca môžete natrafiť aj na konopný proteín. Vo všeobecnosti sa za najkvalitnejší zdroj považuje práve srvátka. Srvátka je vedľajši produkt, ktorý vzniká pri spracovaní mlieka pri výrobe syru, alebo ­tvarohu.

Okrem zdroja bielkovín si treba vybrať medzi koncentrátom, izolátom alebo hydrolyzátom (prípadne ich kombinácia). Za najkvalitnejšie sú považované hydroizoláty a izoláty, ktoré neosahujú takmer žiadne sacharidy a tuky, no majú najväčší podiel bielkovín (90%). Zároveň sú však aj najdrahšie. Koncentráty majú menší obsah bielkovín (70 - 85%), ale viac tukov a sacharidov (srvátkový koncentrát aj viac laktózy).

Ďalšia vec, na ktorú treba dbať pri výbere proteínu je jeho zloženie. Ideálne je, ak nemá pridaný cukor a čo najmenej ingrediencií. Často sa pridávajú emulgátory, zahusťovadlá ako guarová guma, xantánová guma a farbivá. Najvhodnejším sladidlom je stévia a vyhýbať sa treba proteínom, ktoré obsahujú aspartam.

Proteínové prášky

Proteínové prášky sa vyrábajú v rozličných príchutiach a je len na vás, ktorú si vyberiete. Pamätajte však, že príchuť väčšinou znamená ďalšiu pridanú látku – ochucovadlo. Takisto nie každý proteín bude vyhovovať vášmu tráveniu. Preto treba skúšať a zisťovať, či vám chutí a dokážete ho bez problémov stráviť.

Výborný recept na proteínové smoothie s ovocím

Proteínový prášok môžete len jednoducho rozmiešať s vodou, či mliekom alebo si urobiť drink prípadne smoothie rozmixovaním banánu, ananásu, čučoriedok či manga. Výborné je aj zeleninové smoothie so špenátom, kelom, uhorkou, cuketou či brokolicou.

Ďalšou možnosťou ako použiť proteínový prášok sú proteínové palacinky. Rozmixujeme 2 polievkové lyžice ovsených vločiek najemno, 1 dávku proteínu, 2 vajcia a polovicu banánu.


Prečítajte si aj tento článok:

­Vyskúšajte tieto chutné fitness recepty z proteínového prášku

Petana

Hojky osobne som sa proteínom vyhýbala , raz som mala tráviace tažkosti , potom sme zistili že mám laktozovú intoleranciu (mliečne som od mala nemusela tak som otom ani nevedela..) .. Momentálne možem len rastliné ,, tento môžem odporučiť :
treningy.eu

skušala som hrachový samotný nebolo to bohviečo ... chuť myslím ..

Adam8444

Článok je kvalitne napisaný ale nikde som nenašiel nejaké odkazy na doplnky výživy. Pokiaľ hľadáte fakt kvalitný proteín a chcete si o ňom niečo viac prečítať doporučujem potom Impact Whey Isolate ktorý má viac než 90 % bielkoviny .Viac o rozpustnosti a chuti si prečítate tu:
fitnakup.sk