Aj zdravé potraviny sa dajú plnohodnotne nahradiť

Nekamaráti sa váš žalúdok s kelom či chia semienkami? Našťastie, existujú rovnocenné náhrady s podobnými živinami, takže získate rovnaké zdravotné benefity a potešia sa aj vaše chuťové bunky.

zdravé alternatívy

Zdroj foto: Shutterstock.com

Kapusta miesto karfiolu

Ak príliš nemusíte karfiol, rozhodnite sa pre kapustu. Obe patria medzi kapustovité rastliny, ktoré posilňujú imunitu, detoxikujú organizmus a chránia ho pred srdcovými ochoreniami a rakovinou.

Skúste sa inšpirovať aj týmto receptom: Premiešajte strúhanú kapustu s panenským olivovým olejom, červeným vínnym octom, medom, pridajte čierne korenie a soľ. Ďalej ochuťte čerstvo strúhaným zázvorom, mletým cesnakom, dijonskou horčicou, alebo nakrájaným ovocím.

Ak neobľubujete surovú kapustu, môžete ju povariť s trochou olivového oleja, nakrájanými jablkami, jablčným octom, nakrájanou cibuľou a pridajte soľ a čierne korenie.


Prečítajte si tiež:

Čo tak nahradiť zemiaky kvakou?

Sezamové semienka namiesto Chia semienok

Ak vám nevyhovujú chia semienka, skúste prejsť na sezamové semienka. Hoci neobsahujú rovnaké množstvo omega-3 mastných kyselín ako Chia semienka, výskum ukázal, že zvyšujú hladinu antioxidantov v krvi a znižujú hladinu a "zlého" LDL a celkového cholesterolu.

A rovnako ako Chia semienka, sezamové semienka sú bohaté na horčík (viac ako 30% dennej potreby v štvrtine šálky). Tento minerál je potrebný pre svaly, nervy a imunitné funkcie, spolu s reguláciou srdcového rytmu, krvného tlaku a hladiny cukru v krvi. Tiež prispieva k štrukturálnemu vývoju kostí a k tvorbe DNA.

Začlenenie sezamových semienok do jedálnička je jednoduché. Nasypte ich napríklad do šalátov alebo varenej zeleniny, toastov, pridajte ich do ovsených vločiek alebo do smoothie. Takisto môžete skúsiť aj sezamové maslo alebo tahini (pasta vyrobená z týchto semien).

Cícer namiesto quinoi

Ak nemáte príliš radi quinou, podobné živiny môžete získať aj z cíceru. Rovnako ako quinoa, cícer je prirodzene bezlepkový a predstavuje jedinečnú rovnováhu vlákniny, komplexných sacharidov a bielkovín rastlinného pôvodu.

Pre porovnanie pol šálky varenej quinoi obsahuje asi 20 gramov sacharidov, 2,5 gramov vlákniny a 4 g bielkovín, zatiaľ čo rovnaké množstvo cíceru má 17 gramov sacharidov, 5 gramov vlákniny a 5 g bielkovín. Obe potraviny obsahujú aj minerálne látky a antioxidanty.

Cícer môžete zaradiť do svojho jedálnička aj takto: Pridajte ho do polievky, alebo k šalátom a iným zeleninovým prílohám, dajte si ho k mäsu, s chilli . Na desiatu si ho môžete upiecť v rúre s trochou olivového oleja a soli alebo si ho pridajte do smoothie. Dokonca môžete použiť cícerovú múku na pečenie alebo cícer použiť pri varení k zahusťovaniu omáčok. A nezabudnite, že cícer je i základom jedla hummus.

Brusnice namiesto goji

Goji bobule sa stali populárnymi predovšetkým vďaka svojej exotickosti a skutočnosti, že sa využívajú v čínskej medicíne na posilnenie imunity a vysokému obsahu antioxidantov. Avšak pre mnoho ľudí sú goji bobule príliš horké.

Čo tak skúsiť namiesto nich brusnice? Vďaka obsahu antioxidantov polyfenolov posilňujú imunitu buniek, ktoré sú potom odolnejšie na nachladnutie a chrípku. Brusnice takisto pomáhajú predchádzať infekciám močových ciest.

Ak nemáte nápady, ako ich konzumovať, skúste sušené brusnice zamiešať do ovsených vločiek, pridajte do šalátov, spravte si z nich zálievku napríklad na varenú zeleninu alebo ich pridajte do rozpustenej horkej čokolády.

Jedzte ružičkový kel namiesto obyčajného kelu

Obyčajný kel nemusí každému chuťovo vyhovovať, preto je vhodnou alternatívou ružičkový kel, ktorý je sladší a chrumkavejší a menej horký chuť ako klasický kel. Tento kel obsahuje aj podobné ochranné živiny, vrátane vitamínov K a C a antioxidantov.

Vyskúšajte pečený ružičkový kel. Pridajte trochu sezamového oleja, soľ a čierne korenie, uložte na plech a pečte pri 240 stupňoch. Alebo ak chcete sladkú verziu, pridajte kokosový olej, javorový sirup a škoricu.


Prečítajte si aj tento článok:

Čo tak nahradiť zemiaky kvakou?