6 pohybov pre spevnenie celého tela

Na spevnenie a posilňovanie celého tela nestačí opakovať len jeden cvik. Tu je šesť základných a účinných cvikov, ktoré nielen že posilnia jednotlivé časti tela, dodajú vám aj potrebnú stabilitu a rovnováhu.

Kliky Zdroj foto: Shutterstock.com

95 percent všetkého, čo potrebujete pre silu a fitness, získate z päť percent všetkých cvikov, o ktorých ste kedy počuli a ich drobných variant. Tieto cviky stavajú na základných primitívnych ľudských pohyboch, ktorých je zhruba týchto šesť:

1. Tlak

Zahŕňa klasické kliky na zemi, tzv. military press a bench press. Pri každej z kategórií chcete zaradiť cviky, ktoré vám dajú najviac v pomere k investícii. A presne také sú tieto tri. Sú ideálnym cvičením na dosiahnutie stability trupu a zlepšenie tlakovej sily hornej polovice tela. Posilňujú hrudník, ramená, triceps a brušné svalstvo.


Prečítajte si aj:

Ako správne robiť kliky?

2. Ťah

Ak sa spomenú ťahy, vždy si predstavte príťah na hrazde (pull-up). Neexistuje lepší cvik na silný a svalnatý chrbát. Nezúfajte, že príťah nezvládnete a už vôbec nepočúvajte tvrdenia, že to nie je cvik pre ženy. Ženy určite môžu a určite by mali príťahy cvičiť.

3. Bedrový ohyb

Asi najmenej praktizovaný pohybový vzorec, ktorý je ale veľmi užitočný. Tento pohyb buduje silný zadný svalový reťazec a je (alebo by mal byť) základným pohybom pre zdvíhanie ťažkých bremien zo zeme.

Asi najúžasnejším nástrojom na odstránenie tuku je kettlebell swing. Najrozšírenejším cvikom využívajúcim tento pohybový vzorec je mŕtvy ťah.

Pri cvičení si ustrážte chrbát v neutrálnej pozícii, bedrá pod úrovňou ramien, ale nad úrovňou kolien.

4. Drep

Drepy udržujú vaše boky pružné a kolená silné. Drep je prirodzená oddychová pozícia, takže by ste mali byť schopní dostať sa dole a sedieť v ňom pohodlne dlhší časový úsek. Skúste akumulovať čas strávený v spodnej pozícii drepu počas celého dňa. Spraví to zázraky pre vaše boky, kolená a chrbát.

5. Nosenie

Ako hovorí silový tréner Dan John, nosenie "vypĺňa medzery". Nosenie závaží alebo iných ťažkých predmetov je skvelý cvik, ktorý pomáha k správnemu držaniu tela a posilňuje úchop. Je to niečo, čo by mal robiť každý, no málokto to skutočne robí.

6. Krok

Namiesto rozšíreného joggingu, by ste sa mali pohybovať na dvoch opačných stranách rýchlostného spektra. Pohybujte sa pomaly veľmi často (chôdza) a veľmi rýchlo občas (šprint).


Prečítajte si aj:

Ako správne robiť kliky?