Toto o vašom zdraví prezradí farba moču

Zakaždým, keď idete na záchod, sa môžete dozvedieť o svojom zdraví niečo viac. Všímajte si farbu svojho moču a odhalíte váš skutočný zdravotný stav.

Zadržiavanie moču Zdroj foto: Shutterstock.com

Urológ z Clevelandskej kliniky, Dr. Daniel Shoskes, sa vyjadril, že niektoré sfarbenia moču môžu signalizovať špecifické problémy ľudských orgánov. Napríklad, ak máte krv v moči, je to znamenie, že niečo nie je v poriadku s vašimi močovými cestami, mechúrom, prostatou alebo s obličkami. Pokiaľ je moč hnedej farby, znamená to problémy s pečeňou. Jednoducho je dobré poznať svoje telo a všímať si všetky signály a znamenia, ktoré nám vysiela.

Tu sú jednotlivé sfarbenia moču a vysvetlenia, čo signalizujú:

Transparentný moč

Ak je váš moč úplne jasnej až priezračnej farby (skoro ako voda), môže to znamenať, že pijete príliš veľa vody. Nestáva sa to často a je to skôr zriedkavejšie, no ak prijímate príliš veľa vody, môže sa tým redukovať soľ vo vašom tele. Dochádza tak k nadmernej hydratácií, ktorá môže viesť k niektorým zdravotným problémom.


Prečítajte si aj:

Čo o vašom zdraví prezradí farba, tvar či pach vašej stolice?

Moč vo farbe medu alebo jantáru

Moč v svetlejších odtieňoch žltej farby ukazuje, že je vaše telo dostatočne hydratované, avšak keď dôjde k stmavnutiu, opäť sa viac zamerajte na dodržiavanie pitného režim.

Hnedý moč

Tmavší moč môže na jednej strane znamenať dehydratáciu, ale dlhodobejšie hnedý moč signalizuje aj problémy s pečeňou. Ak sa u vás vyskytne ochorenie pečene alebo žlčových ciest, niektoré kúsky žlčovej soli, ktoré by pečeň mala normálne spracovať a vylúčiť v stolici, zostávajú v krvi a dostávajú sa do moču. Ak sa vám zdá, že je váš moč príliš tmavý, určite navštívte čo najskôr lekára.

Ružový až červenkastý moč

V urológií je najvýraznejším signálom práve červená farba, ktorá znamená krv a jej výskyt v moči. Môže to znamenať ochorenie obličiek, obličkové kamene, infekciu močových ciest alebo aj závažnejšie problémy ako rakovina obličiek, močového mechúra či rakovina prostaty. Ak v moči spozorujete krv, navštívte lekára, ktorý vám bude vedieť na základe vzorky moču presne diagnostikovať váš zdravotný problém.

Modrý alebo zelený moč

Mnoho ľudí by sa mohlo poriadne prekvapiť, ak by videli modrý alebo zelený moč v záchode, no aj k tomu môže niekedy dôjsť. Príčinou môže byť menej známe ochorenie s názvom porfýria. Je to choroba charakterizovaná poruchou enzýmov zodpovedných za tvorbu hému – štrukturálnej zložky krvných tkanív. Toto ochorenie je však zväčša sprevádzané rôznymi ďalšími príznakmi ako bolesť brucha, zápcha, vracanie, paralýza, tmavšie sfarbenie kože na tvári a dlaniach a ďalšie.

Pozor:

Je dôležité si uvedomiť, že farba moču môže byť niekedy vyvolaná aj konzumovanými potravinami, ktoré obsahujú rôzne farbivá a látky, alebo niektorými liekmi.


Prečítajte si aj tento článok:

Čo o vašom zdraví prezradí farba, tvar či pach vašej stolice?