Vylučovacia sústava

Vylučovacia sústava je dôležitou súčasťou ľudského tela, ktorá má svoje významné postavenie. Skladá sa z obličiek, obličkových kalichov a panvičky, močovodov, močového mechúra a z močovej rúry.

Urológia - muž Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to vylučovacia sústava?

Vylučovacia sústava slúži na vylučovanie odpadových produktov metabolizmu z organizmu. Močová sústava je zodpovedná za udržovanie stálosti vnútorného prostredia organizmu, vylučovanie toxických látok a iónov a tvoria sa v nej aj hormóny. Močovú sústavu tvoria obličky ktoré moč tvoria. Obličkové kalichy, obličkové panvičky a močovody moč transportujú. Močový mechúr moč uskladňuje a z organizmu sa dostáva von močovou rúrou.


Prečítajte si aj:

­Ako funguje močový mechúr?

Obličky

Latinsky ren je párový orgán fazuľovitého tvaru. Dlhá je 12cm, široká 6cm a hrubá 3,5cm. Obličky sú uložené po bokoch driekovej chrbtice v tukovom obale, ktorý ich chráni pred poškodením pri nárazoch. Moč sa tvorí filtráciou krvi, množstvo primárneho moču vytvoreného za deň je 150-180 litrov. Nachádzajú sa tam aj látky telu potrebné, ktoré sú spolu s vodou spätne vstrebané do krvi. Moč sa koncentruje podľa množstva vody v tele človeka a objem definitívneho moču je 1-1,5 l za deň.

Oblička tvorí hormón erytropoetín, ktorý stimuluje tvorbu červených krviniek. Hormón renín tvorený tiež v obliekče reguluje hladinu krvného tlaku a vylučovanie vody a sodíka z organizmu. Vitamín D, ktorý sa tvorí v koži sa v obličkách mení na hormón a reguluje hladinu vápnika.

Obličkové kalichy, obličková panvička

Tieto časi močovej sústavy zachytávajú moč tvorený v obličkách a súvislé prechádzajú do močovodu.

Močovody

Močovody je dlhý 25-30cm a slúži na odvádzanie moču vytvoreného v obličke do močového mechúra. Moč sa v močovode posúva pomocou peristaltickej vlny svaloviny.

Močový mechúr

Močový mechúr je dutý, svalový orgán s kapacitou 200-300ml moču. Pri tejto nápni sa dostaví pocit na močenie. Nutkanie na močenie vzniká zvyšovaním tlaku vo vnútri močového mechúra. Močový mechúr je uložený za sponou lonových kostí v prednej časti malej panvy a pri naplnení sa vyklenuje nahor do brušnej dutiny.

Poruchy ako časté nutkanie na močenie a inkontinencia u žien môžu po menopauze súvisieť s poklesom ženských pohlavných hormónov estrogénov. Ďalšími príčinami sú starnutie, obezita a zápcha.

Močová rúra

U žien je močová rúra dlhá 2,5-4cm. Tvorí koncový úsek vylučovacej sústavy a reguluje pomocou zvieračou zhromažďovanie moču a jeho vylučovanie. Mužská močová rúra je dlhá 18-25cm a okrem vylučovania moču slúži aj ako koncový úsek pohlavných ciest.

Moč

Množstvo moču vytvoreného za určitý čas sa nazýva diuréza a u dospelého človeka je to 1 000 – 1500 ml/24h. Množstvo vytvoreného moču je závislé od príjmu tekutín a ich strát napríklad potením, stolicou a dýchacím systémom. Pri veľmi rýchlom príjme nadmerného množstva vody môže nastať intoxikácia vodou. Dochádza k opuchu mozgových buniek, kŕčom až k smrti.

Použitá literatúra:

  • JAVORKA K. a kol. 2006. Lekárska fyziológia. Druhé vydanie. Martin: Vydavateľstvo Osveta, 2006. ISBN 80-8063-231-6, s.353-382
  • MRÁZ P. a kol. 2006, Anatómia ľudského tela 2. Bratislava: Slovak Academic Press,2006. ISBN: 8089104967, s.53-84

Prečítajte si aj:

­Ako funguje močový mechúr?