4 príznaky, že vaše cievy môžu byť upchaté

Ľudské telo môžeme vnímať ako systém, ktorý dokáže vysielať varovné signály v prípade výskytu závažných ochorení. Je potrebné si všímať všetky signály a venovať im náležitú pozornosť.

Upchatie ciev Zdroj foto: Shutterstock.com

Príznaky, ktoré môžu naznačovať upchatie ciev

1. Bolesť nôh a ich necitlivosť

Bolesť alebo znecitlivenie lýtok pri chôdzi môžu znamenať aj upchaté cievy. Obzvlášť v prípade, ak si bolestivé nohy vyložíte hore – na oddych a bolesť či znecitlivenia akoby záhadne zmiznú. Označuje sa to ako „prerušovaná“ klaudikácia – bolesť lýtka pri chôdzi, ale strata príznakov pri odpočinku.


Prečítajte si tiež:

Varovné signály pri infarkte a porážke


2. Erektilná dysfunkcia

Mnoho štúdií preukázalo, že erektilná dysfunkcia u mužov môže byť alarmujúcim signálom na zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Ak má muž takéto problémy, mal by to riešiť a navštíviť svojho lekára.

3. Vypadávanie vlasov

Vypadávanie vlasov môže byť príčinou starnutia, ale tiež znamenať vysoké hladiny triglyceridov v krvi. Vysoké triglyceridy alebo zlé tuky v krvi môžu sťažovať správny krvný obeh, čo vedie k plešatosti u mužov i žien.

4. „Zmačknutý“ ušný lalok

Príznak s názvom „DEC“ (Diagonal earlobe crease) znamená v preklade „zmačknutý ušný lalok“ a býva signálom upchatých ciev. Je možné, že niektorí ľudia sa s ním narodia, no u iných to môže byť prejavom zvýšeného rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Potraviny proti upchatiu ciev

Čaj

Pri flavonoloch a antokyánoch, nachádzajúcich sa v čiernom čaji, bolo preukázané, že ochraňujú srdce a cievy. Čaj vo všeobecnosti pomáha znižovať krvný tlak a zabraňovať hromadeniu plaku v cievach. Ak si doprajete denne tri šálky čaju, môže vám to pomôcť s upchatými cievami.

Zelenina a ovocie

Pestrofarebné ovocie a zelenina sú hlavným zdrojom vitamínov a antioxidantov, vďaka ktorým sa posilňuje ochrana buniek v tele. 8 a viac porcií zeleniny alebo ovocia denne znižuje riziko vzniku srdcového infarktu alebo mozgovej mŕtvice až o 30%.

Šťava z granátového jablka

Ak si pravidelne doprajete šťavu z granátového jablka, po pár mesiacoch sa vám zlepší krvný tlak, zníži sa oxidačný stres a zlepší sa aj stav hladiny cholesterolu. Preto sa tento nápoj odporúča najmä pre starších ľudí, ktorí majú problém so zvýšenou hladinou „zlého“ cholesterolu.

Zelené listy

Hlávkový šalát, petržlen, kapusta, reďkovka alebo kel môžu mať pozitívny vplyv na uvoľňovanie ciev a ich prečisťovanie. Výskumy tiež ukázali, že táto zelenina pomáha znižovať krvný tlak a dodáva telu množstvo výživných látok.

Bylinky a koreniny

Bazalka, škorica, granulovaný cesnak alebo rôzne ďalšie koreniny sú dobré pre kardiovaskulárny systém a rovnako aj pre vaše cievy. Štúdia vykonaná výskumníkmi z univerzity v Pensylvánii dokázala, že „zlý“ cholesterol v krvi klesol až o 30% po tom, čo sa do každodennej stravy pacientov pridalo 6 gramov škorice.


Prečítajte si aj tento článok:

Varovné signály pri infarkte a porážke