Neobľubujete kávu? Tieto alternatívy sú potom pre vás

Káve príliš neholdujete, ale občas máte chuť posedieť si pri nej s priateľmi? Existujú viaceré alternatívy, ktoré neobsahujú kofeín, ich chuť je sladšia a navyše majú mnoho zdravotných benefitov.
alternatívy kávy

napoj, salka, cakanky | Zdroj: Shutterstock.com

Melta

Je tradičná náhrada kávy, ktorú tvorí zmes z koreňa čakanky, cukrovej repy, jačmeňa a žita. Látky obsiahnuté v šťave z čakanky majú priaznivý vplyv na trávenie, činnosť pečene, sleziny, žlčníka, ale i srdca. Má kávovú farbu a aj arómu, no neobsahuje kofeín, preto je vhodná i pre deti a dojčiace matky. Chuťovo je horkastá, pripomína obilie či horkú čokoládu a môžete ju piť i za studena.

Čakankový koreň obsahuje inulín, ktorý je pomocníkom pri mnohých problémoch, ako sú zápaly močových ciest, obličkové kamene, zápcha či nechutenstvo. Navyše posilňuje imunitu, zbavuje stresu a pomáha pri sústredení. No ľudia s intoleranciou na lepok a celiatici by sa mali melte kvôli zložkám jačmeňa a žita vyhýbať.


Prečítajte si o čakanke viac:

Čakanka vylieči nielen vašu pečeň


Nápoj pripravíte tak, že na jeden liter vody pridáte 4 polievkové lyžice melty, môžete ju zaliať, alebo pre lepšiu chuť približne 3 minúty povariť.

V obchodoch nájdete dve varianty tohto nápoja a to „meltu" a „mletú." Mletá sa odlišuje od melty tým, že je zložená len z praženého mletého jačmeňa a čakanky.

Cigória

Poznáme ju aj pod názvom čakanka či „korenie svätého Petra.“ Nápoj neobsahuje kofeín, ale inulín, pričom ostatné cukry, nachádzajúce sa v koreňoch, skaramelizujú a dodajú nápoju typickú tmavohnedú farbu. Cigória sa vyrába iba z praženého koreňa čakanky obecnej, je oveľa staršia a známejšia než melta. V Európe sa vyrábala už od konca 17. storočia. Má blahodarné účinky napríklad na povzbudenie činnosti trávenia, odstraňuje zápchu a zvyšuje chuť do jedla. Chráni srdcovocievny systém, pretože znižuje krvný tlak a prečisťuje krv (cigória je močopudná). Upokojuje centrálny nervový systém, pomáha lepšie zaspať a posilňuje činnosť niektorých orgánov (pankreas, pečeň, pohlavné orgány).

Na prípravu jedného litra nápoja postačí 1 kopcovitá čajová lyžička cigórie.

Špaldový nápoj

Ide o rastlinný nápoj bez obsahu kofeínu, no s kávovou chuťou. Tento nápoj je svojou chuťou alternatívou klasickej kávy s priaznivými vlastnosťami špaldy a s obsahom rastlinných sterolov a stanolov. Tie sa priamo vstrebávajú do krvného obehu, čím sa podieľajú na znižovaní hladiny cholesterolu v tele. Špalda je nešľachtený druh pšenice, obsahuje viac bielkovín a minerálnych látok (horčík, vápnik, fosfor, zinok), vitamín B, je bez cholesterolu, veľmi dobre stráviteľná a vykazuje oveľa nižšiu toxicitu u ľudí s citlivosťou na lepok a celiatikov.

Piť ho môžete teplý, ale aj na spôsob ľadovej kávy. Pripravíte si ho tak, že 15 g (3 vrchovaté čajové lyžičky) zalejete 200 ml horúcej vody.

Ayurvédska káva

Ajurvédska káva je chutnou a zdraviu prospešnou alternatívou kávy bez obsahu kofeínu. Má čakankový základ a doplnená je o konkrétnu ajurvédsku bylinu (výťažky z bylín brahmi, alebo ašvagandhy). Podporuje trávenie a pomáha pri znižovaní hmotnosti, udržiava primeranú hladinu cukru v krvi, priaznivo pôsobí na činnosť pečene, srdca, zdravie kostí a kĺbov. Ďalej detoxikuje organizmus, upokojuje myseľ, pomáha pri strese a únave. Ajurvédska káva je vhodná aj pre ľudí s háklivejším trávením, pretože nevyvoláva žalúdočné problémy ani prekyslenie.

Pripravíte si ju veľmi jednoducho: ¼ alebo ½ lyžičky zalejete 1 šálkou teplého alebo studeného mlieka či horúcou alebo studenou vodou a doplníte mliekom.

Žaluďová káva

Už dávno pred príchodom kávy a čaju do Európy bola žaluďová káva populárna njamä u slovanských národov, ale i u Rimanov. Obsahuje veľa bielkovín, škrobov a trieslovín a má významné zdravotné účinky na organizmus. Žaluďová káva upokojuje žalúdok, slezinu a pečeň, pomáha pri črevných ťažkostiach, ochoreniach močového mechúra a lymfatického systému. Okrem toho posilňuje organizmus, bráni nadmernému poteniu, má dobrý vplyv na pokožku (sťahuje ju, pomoc pri akné).

Chutí podobne ako melta alebo cigorka, neobsahuje kofeín a vďaka hutnému nálevu aj zasýti.

Môžete si ju kúpiť v obchodoch so zdravou výživou a jednoducho zaliať 1 lyžičku zmesi horúcou vodou a pridať smotanu, mlieko či med. Druhou možnosťou je nazbierať si žalude a vylúpať, nasekať alebo pomlieť ich a potom opražiť na panvici. Napokon ešte drť rozmixujte na jemno a skladujte v dobre uzavretej nádobe rovnako ako klasickú kávu.


Prečítajte si aj tento článok:

Čakanka vylieči nielen vašu pečeň

Lennyx

bežne mi káva nešmakuje, ale sestra má kapsulky illy z kuliny espresso s karamelom a táto káva je senzačná dokonca aj pekne vonia a chutí akoby čokláda :)