Čo sa stane, ak budete piť priveľa vody s citrónom?

Pitie vody s citrónom je súčasťou mnohých detoxikačných kúr a diét. Okrem toho tak doprajeme organizmu vitamín C či draslík. Avšak, voda s citrónom môže tiež spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, keď sa jej pije príliš veľa.

voda s citrónom

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Zubná erózia

Ak konzumujete príliš veľa kyslých potravín a nápojov, ako je napríklad aj voda s citrónom, narušíte si zubnú sklovinu a vaše zuby sa stanú mimoriadne citlivé na teplé alebo studené potraviny. Pre lepšiu ochranu svojich zubov pite kyslé nápoje radšej so slamkou. Ak už dochádza k erózii zubov, poraďte sa so svojím zubárom, ktorý môže odporučiť isté úpravy.


Prečítajte si tiež:

Ako nám dokáže šťava z citróna zrýchliť metabolizmus?

2. Pálenie záhy

Nadmerné pitie vody s citrónom môže vyvolať pálenie záhy. K páleniu záhy dochádza, keď pažerákový zvierač medzi pažerákom a žalúdkom nepracuje správne a kyselina zo žalúdka sa vracia späť hore do pažeráka, čo je proces známy ako reflux. Spôsobuje silné pálenie a bolesť na hrudníku. Práve obmedzenie kyslých potravín a nápojov prispieva k prevencii a k zmierneniu príznakov pálenia záhy.

3. Časté močenie a dehydratácia

V zriedkavých prípadoch môže mať voda s citrónom močopudné účinky. Citróny majú vysoký obsah vitamínu C a táto živina je dobre známa pre svoje močopudné vlastnosti. Zvyšuje tvorbu moču v obličkách, a tým pomáha odstrániť z tela prebytočnú tekutinu a sodík oveľa rýchlejšie. To je dôvod, prečo si treba dávať pozor aj na pomer vody a citróna, niekedy je menej viac. Pretože. kým malý plátok citróna vo vode váš organizmus dokonale hydratuje, väčší plát by mohol spôsobiť opak. Ak začnete pociťovať dehydratáciu po popíjaní vody s citrónom, zvážte zníženie jej denného množstva.

Nepite vodu s citrónom, pokiaľ trpíte nejakým závažnejším zdravotným problémom a neprekonzultovali ste to s lekárom. Ak sa vyskytnú isté vedľajšie účinky pri pití tohto nápoja, prestaňte ho užívať. Pokiaľ nežiaduce účinky pretrvávajú, vyhľadajte čo najskôr lekársku pomoc.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako nám dokáže šťava z citróna zrýchliť metabolizmus?