6 dôvodov, prečo vám mešká menštruácia, ale tehotenstvo to nie je

Mnoho žien si už prešlo situáciou, keď očakávali „svoje dni“, ale tie akosi neprichádzali. Vtedy sa objavujú obavy alebo radosť z toho, že je žena tehotná. Nemusí to však vždy znamenať len to.

Menštruácia Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Nadmerné cvičenie alebo chudnutie

Americká gynekologička A. Dweck vysvetľuje: “Príroda má svoje spôsoby ako chrániť vaše telo pred otehotnením, ak ste vystavené extrémnej námahe alebo ak vám chýba dostatok energie a sily. Vaše telo vplyvom týchto javov zabraňuje ovulácií, chýba vám dostatok estrogénu, nevytvárajú sa veľké sliznice maternice a nakoniec nenastane ani menštruácia.“ Práve toto sa deje v prípade, ak v istom období cvičíte viac ako zvyknete alebo ak ste naopak výrazne schudli – vaše BMI kleslo pod hodnotu 18/19.

BMI = Body Mass Index sa vypočíta ako hmotnosť v kilogramoch podelená telesnou výškou v metroch a to celé na druhú. BMI je normálne v hodnotách medzi 20 až 25. Ak sa nachádza pod týmto rozpätím, znamená podváhu, ktorá je pre zdravie nebezpečná.


Prečítajte si aj:

4 zvláštnostni počas menštruácie, ktoré hneď nemusia znamenať pohromu

2. Stres

Negatívne udalosti ako úmrtie v rodine, veľký rozchod, strata zamestnania alebo akákoľvek iná životná udalosť vyvolávajúca vo vás stres či iné otrasy môže výrazne ovplyvniť časť mozgu nazývanú hypotalamus. V tejto časti sa tvoria a regulujú hormóny, ktoré zodpovedajú aj za vašu menštruáciu. V prípade, že dôjde k zníženiu jeho funkcie v dôsledku stresu, môže to vyvolať meškanie vašich dní.

3. Ochorenie štítnej žľazy

Štítna žľaza, nachádzajúca sa v oblasti krku, reguluje váš organizmus a taktiež kooperuje aj s ostatnými systémami vo vašom tele. Keď vaša štítna žľaza nefunguje na 100% a nie je v správnej rovnováhe, môže to mať dôsledky aj na vašu menštruáciu. Ak spozorujete niektoré príznaky ochorenia štítnej žľazy, navštívte svojho lekára.

4. Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS)

Syndróm polycystických vaječníkov je jedným z najčastejších endokrinologických ochorení u žien v plodnom veku – vyskytuje sa u 4 – 10% žien. Táto choroba sa prejavuje zvýšenou hladinou mužského hormónu androgénu v krvi. Medzi kožné príznaky patrí akné, zvýšené ochlpenie alebo plešivosť. Syndróm PCOS môže vyvolať meškanie alebo úplne vynechanie menštruácie.

5. Antikoncepcia

Užívanie antikoncepčných tabletiek môže spôsobiť oslabenie menštruácie (slabšie krvácanie) alebo dokonca aj jej úplné vynechanie. Ide o úplne normálnu vec, ktorej sa ženy nemusia zľaknúť – niektoré užívajú HAK práve z tohto dôvodu. Ak prestanete užívať tabletky, menštruácia sa do niekoľkých mesiacov opäť vráti.

6. Predčasná menopauza

Ak žene vo veku okolo 40 rokov mešká menštruácia, dôvodom môže byť aj predčasná menopauza – tzv. predčasné zlyhanie vaječníkov. Medzi hlavné príznaky patria návaly horúčavy, nočné potenie alebo vaginálna suchosť. Ak máte podozrenie, že sa u vás vyskytla predčasná menopauza, určite navštívte svojho lekára.


Prečítajte si aj:

4 zvláštnostni počas menštruácie, ktoré hneď nemusia znamenať pohromu