4 mýty o chudnutí, ktorými sa určite neriaďte

Všetci vieme, že ak chceme byť štíhli a fit, obnáša to istú drinu a disciplínu. Pozrite sa však, na čo sa určite nespoliehať, pretože to nefunguje.
4 mýty o chudnutí

zena, tanier, vidlicka, uhorka | Zdroj: Shutterstock.com

1. Ak vylúčite sacharidy, schudnete

Aby ste spaľovali tuk, musíte vaše telo naplniť kalóriami, ktoré potrebuje ako „palivo“ pri cvičení. Bez tohto paliva (sacharidov) sa budete cítiť pri cvičení slabší a nebude to ani také účinné, ako keby ste sa plnohodnotne najedli.


Prečítajte si tiež:

4 chyby, ktoré často robíme pri stravovaní


2. Vytrvalostné cvičenie spaľuje viac tukov ako vysoko intenzívne cvičenie

Počas vytrvalostného cvičenia spaľujete viac tukov ako uhľohydrátov a rýchlosť vášho metabolizmu príliš nenapreduje. Naproti tomu vysoko intenzívne cvičenie rozbehne váš metabolizmus výraznejšie aj na niekoľko dní.

Neskôr dochádza aj k spaľovaniu tuku, a to je chvíľa, kedy sa môže vaše telo začať rysovať.

3. Stratíte pol kila za týždeň, ak si uberiete 500 kalórií denne

Ľudský organizmus je nastavený tak, aby prežil, a preto, keď sú kalórie prísne obmedzené, ľudské telo prejde do núdzového režimu, spomaľuje metabolizmus a drží každú kalóriu. Primeraným znížením príjmu kalórií si môžete pomôcť pri spaľovaní nadbytočných kilogramov, avšak treba si určiť tú správnu hranicu. Čiže z toho vyplýva, že ak budete prijímať o 300 kalórií denne menej, stratíte väčšiu váhu, než keď znížite príjem o 500 kalórií.

Jedzte radšej viac a umožní vám to trénovať účinnejšie a váš metabolizmus bude neustále rozbehnutý.

4. Schudnete, ak večer nebudete jesť

Istý výskum ukázal, že ľuďom, ktorí si dopriali jedlo aj v neskorších večerných hodinách, sa podarilo schudnúť viac a mali potom dlhodobo menší hlad, pretože mali lepšiu hladinu hormónov, regulujúcich pocit sýtosti a hladu. Vysvetlenie môže spočívať tiež v produkcii rastového hormónu v tele. Je to silný hormón, ktorý reguluje, koľko tuku vaše telo spaľuje a koľko svalov buduje.

V noci počas spánku je tento hormón na vrchole a „vypína sa až vtedy, keď konzumujete vaše prvé jedlo.


Prečítajte si aj tento článok:

4 chyby, ktoré často robíme pri stravovaní