Poštípal vás hmyz? Pomôžte si zubnou pastou, nechtíkom alebo octom

Teplejšie a slnečnejšie letné počasie prináša so sebou aj nástrahy v podobe komárov, ôs či včiel. A tak sa pri pobyte v prírode môže stať, že sa vrátite domov s neželaným štípancom. Pozrite sa, ako si ho jednoducho ošetriť.

štípanec

Zdroj foto: Shutterstock.com

Pokiaľ v koži zostalo žihadlo, čo najskôr, no opatrne ho vytiahnite. Ranku aj kožu v okolí poriadne očistite teplou mydlovou vodou (mala by byť čo najteplejšia, aby vás svrbenie prestalo trápiť už chvíľku po aplikácii) a vydezinfikujte destilátom, aby ste zabránili opuchu, svrbeniu a infekcii.

Ľad

Priložte ľad na postihnuté na mieste asi na 10 minút a uľaví sa vám od svrbenia na dlhšiu dobu. Chlad navyše zastaví šírenie jedu.

Soľ

Spravte si pastu zo soli a s pár kvapkami vody a tú natrite na poštípané miesto. Soľ má dezinfekčné účinky, uľaví od svrbenia a tiež eliminuje prípadnú infekciu.


Prečítajte si tiež:

Ako sa prejavuje alergická reakcia pri uštipnutí hmyzom?

Aspirín

Rozdrvte tabletu aspirínu, zmiešajte s trochou vody na kašu a natrite na štípance. Nechajte pôsobiť cez noc a zmyte až ráno. Aspirín má protizápalové účinky, a tak by malo svrbenie aj začervenanie onedlho zmiznúť.

Zubná pasta

Potrite si poštípané miesto obyčajnou zubnou pastou, najlepšie tou s obsahom mentolu, ktorá poštípané miesto príjemne schladí.

Jedlá sóda s vodou

Naneste na miesto vpichu približne na polhodinku kašu zo sódy bikarbóny a trošky vody, má ochladzovacie účinky.

Nechtíková tinktúra a masť

Nechtík obyčajný obsahuje silicu, karotenoidy, saponíny či flavonoidy, čo sú látky, ktoré liečia rany aj uštipnutia hmyzom. Miesto vpichu potierajte tinktúrou a na noc ju natrite hrubšou vrstvou nechtíkovej masti.

Nechtíkovú tinktúru si pripravíte jednoducho: Do zatváracieho pohára nalejte liter bieleho destilátu a nasypte také množstvo kvetov nechtíka, aby boli všetky ponorené a zmes sa dala miešať. Pohár postavte na teplé slnečné miesto na dva týždne, pričom raz za týždeň premiešajte a na záver preceďte.

Cibuľa a cesnak

Vďaka obsahu alicínu cibuľa a cesnak pomáhajú pri dezinfekcii aj hojení. Stačí len, ak si na postihnuté miesto priložíte rozrezaný strúčik cesnaku alebo krúžok cibule.

Ocot

Vďaka svojej kyslosti pomáha zmierňovať opuchy. Tampón namáčajte do octu a zopár minút potierajte miesto vpichu, potom kožu umyte čistou vodou.

Ďalej zaberajú tiež:

  • listy skorocelu

  • levanduľový olej

  • drevené uhlie

  • púder

  • jogurt

  • tvaroh

  • med


Prečítajte si aj tento článok:

Ako sa prejavuje alergická reakcia pri uštipnutí hmyzom?

Wiwiien

Mne na štípanec pomáha zmierniť ten humusný pocit dezinfekčný krémik od zalve.cz :) inak ešte alkohol ale ten pre deti asi vhodný nie je :D