Jedzte viac, schudnite viac. To je reverzná diéta

Znie to ako nemožný sľub. Táto metóda, známa ako reverzná diéta, postupne navyšuje kalórie vo veľmi malých množstvách. Váš metabolizmus sa pomaly zrýchľuje a vy nepriberáte.

reverzná diéta

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako váš metabolizmus pracuje proti vám?

Mnohí športovci, najmä tí cvičiaci fitness, sa často pred súťažami podrobujú prísnym diétam, aby vyzerali tip-top. Samozrejme, snažia sa udržať si svoje štíhle postavy aj potom, ale predchádzajúci obmedzujúci režim spôsobí, že metabolizmus sa spomalí, telo sa prispôsobí a spaľuje menej kalórií. Dôvodom je, že telo je nastavené tak, aby pri nedostatku „paliva“ fungovalo „krízovo.“ Čiže v takýchto prípadoch sa stáva, že ak človek po drastickej diéte začne jesť znova normálne, jeho metabolizmus to nezvládne a dôjde k priberaniu.

Práve reverzná diéta môže zabrániť týmto metabolickým spomaleniam. Tí, ktorí dodržiavali nejakú redukčnú diétu dlhšiu dobu, si svoju postavu ťažšie udržia. Podľa výskumu šesť zo siedmich ľudí môže úspešne stratiť 10 percent svojej hmotnosti, ale 95 percent z nich sa po návrate k bežným stravovacím návykom váha zase zvýši. Pomalý prechod z diéty do normálneho režimu je najlepšou metódou pre udržanie stabilnej váhy.


Prečítajte si tiež:

6 krokov k rýchlemu metabolizmu

Ako reverzná diéta funguje?

Môžete pomaly zvyšovať svoj príjem kalórií späť na normálnu úroveň, pričom príjem bielkovín by mal byť stále rovnaký. Pri prísnom diétovaní sa môže stať, že ženy strácajú menštruáciu a mužom sa znižuje hladina testosterónu, aj preto je potrebné pridať viac kalórií. Je to pomerne pomalý proces. Mnoho diétujúcich sa dostalo do problémov tým, že okamžite chcelo rozbehnúť svoj metabolizmus naplno. No, bohužiaľ, neexistujú žiadne špecifické potraviny, ktoré by vám takto zázračne rýchlo pomohli.

Mnohí sa počas diétovania spoliehali najmä na proteín, preto je pri reverznej diéte načase zamerať sa na sacharidy a tuky, ktoré boli obmedzované. Môžete však pridávať do svojho jedálnička iba o jedno až päť percent kalórií navyše týždenne. Ak ste napríklad boli na 1200 kalóriách, znamená to, že pridáte najviac ďalších 60 kalórií za deň. Na konci diéty sa zvyčajne pridá až 20 až 40 percent kalórií, v závislosti na tom, ako vám už funguje metabolizmus. Dôležité je, aby ste sa cítili s týmto príjmom pohodlne a dokázali si naďalej udržiavať stabilnú váhu. Hoci niektorí radi jedia viac, pre väčšinu ľudí predstavuje normálny príjem hodnotu okolo 2000 kalórií denne.

Pre koho je vhodná?

Reverzná diéta neopraví nezdravé stravovacie návyky a časté prehrešky. Nie je to pre niekoho, kto potrebuje schudnúť, ale pre niekoho, kto potrebuje obnoviť metabolizmus späť na správnu funkciu po dlhšej diéte. Je to pre človeka, ktorý sa rád dobre naje a nepohrdne ani fyzickou aktivitou. Pre tých, ktorí majú skúsenosti s jojo diétami to môže to byť skvelá oprava rozkývaného metabolizmu. Okrem toho dôjde k zvýšeniu energetickej hladiny aj svalovej hmoty.

Ako na to?

Začnite veľmi pomaly. Zamerajte sa na to, čo ste obmedzovali, a usilujte sa o vyváženú stravu. To môže znamenať navýšenie sacharidov a zdravých tukov vo vašom jedálničku. No pridávajte ich najviac o jedno až päť percent za týždeň. Teda napríklad 10 gramov sacharidov a len jeden alebo dva dodatočné gramy tuku za týždeň. Ak začnete priberať na váhe, jednoducho ďalší týždeň príjem nenavyšujte a ostaňte na tej istej úrovni.


Prečítajte si aj tento článok:

6 krokov k rýchlemu metabolizmu