Čo zaberá na komáre a na čo sa radšej nespoliehať?

Leto nám okrem príjemných vecí prináša aj tie menej príjemné, ku ktorým jednoznačne patria komáre. Pozrite sa, ako sa vyhnúť ich štípancom.

komáre

Zdroj foto: Shutterstock.com

Toto funguje

Ventilátor alebo vietor

Už aj slabší vánok komárom nesmierne sťažuje lietanie. Takže stačí, ak si pri vašich výletoch vyberiete miesto, ktoré nie je úplne bezveterné. Ventilátory v byte sú takisto veľmi účinné. Stačí len zamerať prúdenie vzduchu na dolnú polovicu tela, pretože komáre majú tendenciu lietať veľmi nízko pri zemi, a takto budete blokovať ich prístup.

Oblečenie s tesným tkanivom

Komáre nemôžu preniknúť cez oblečenie, ktoré má vlákna husto pri sebe. Kým bavlna a ľan obvykle nie sú veľkou prekážkou proti uhryznutiu, veľa syntetických vláken, zvlášť high-tech športové oblečenie, môže dostatočne zabrániť komárom pri prieniku. Akýkoľvek odev, ktorý poskytuje ochranu pred slnečným žiarením bude mať tiež dostatočné tesné tkanie, aby zabránil komárom pred kontaktom s telom.


Prečítajte si tiež:

Poštípal vás komár alebo iný hmyz? Takto si pomôžete.

Svetlé Farby

Keďže komáre lietajú veľmi nízko pri zemi, hľadajú také ciele, ktoré kontrastujú s horizontom. Tmavé farby vynikajú a práve svetlé sú pre nich menej atraktívne.

Repelent

Rovnako ako čokoľvek, čo si natriete na kožu, repelent môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu. Ale ak sa používa podľa pokynov, je v podstate neškodný a veľmi efektívny. Avšak, väčšina ľudí ho nevie správne aplikovať.

Po prvé, nemali by ste repelent nanášať na svoje telo a oblečenie akoby to bol parfum. Namiesto toho, vystreknite trochu do svojich rúk a potom ho votrite na členky, kolená, zápästia, čelo a všetky ostatné miesta, kde je vaša koža tenká a obľúbená u komárov. Každý výrobok určuje dĺžku účinku, nie však jeho úspešnosť. Preto ak budete vonku po dobu 90 minút alebo menej, výrobok so 7 % až 10% postačí. Takisto mlieková alebo krémová forma je rovnako účinná ako sprej.

Čas

Vietor sa obvykle utíši vtedy, keď slnko vychádza a zapadá. Nedostatok vetra v tej dobe tiež priláka komáre. Ak môžete, naplánujte si výlety do prírody mimo tohto času.

Na toto pozor

Vonné sviečky a aromatické oleje

Hmyzie repelenty ako vonné sviečky a rôzne oleje fungujú len vtedy, keď sa ich vôňa alebo dym dostane medzi vás a komára.

Oxid uhličitý

Oxid uhličitý je základná vec, vďaka ktorej komáre identifikujú zdroj potravy. A keď je zvýšená tepová frekvencia, vaše telo produkuje viac oxidu uhličitého. Čiže, ak budete napríklad piť viac alkoholu alebo jesť korenené jedlá, váš metabolizmus sa zrýchli a zvýši sa aj produkcia oxidu uhličitého, čo priláka komáre. Takisto nadváha alebo tehotenstvo môžu navýšiť produkciu oxidu uhličitého.

Vitamín B

Možno ste počuli, že konzumácia banánov, cesnaku alebo potravinových doplnkov s B vitamínmi môžu odpudzovať komáre. Avšak, podľa vedcov to nie je príliš účinné.

Falošné repelenty

Repelent pracuje tak, že blokuje CO 2 receptory komárom. To sa deje, keď komár pristane na koži a prichádza do styku s repelentom. Komáre tak na vás môžu pristať, ale už nebudú hrýzť. No rôzne náramky, ponožky a ďalšie falošné repelenty nefungujú, pretože tie sú založené len na báze vône.

IT prostriedky

Existuje mnoho ultrazvukových prístrojov a aplikácii, ktoré napríklad odlákajú komáre zvukom vážok. Bohužiaľ, vraj to nefunguje.

Ústna voda

Niektorí ľudia hovoria, že ústna voda môže odpudzovať komáre, pretože obsahuje eukalyptol, ktorý sa nachádza aj v niektorých repelentoch. Ďalšia zložka - Triclosan je zase spájaná s prevenciou malárie. Ale posledný výskum ukazuje, že ak sa budete potierať ústnou vodou, komáre tým neodplašíte.

Škriabanie

Škriabanie poštípaného miesta prispieva k zápalu. Ale často si jednoducho nemôžeme pomôcť, mozog vysiela signály, aby sme sa škriabali. Nie je ľahké ignorovať tieto impulzy, no skúste si namiesto škriabania priložiť na postihnuté miesto priložiť ľad. Znižuje svrbenie a pôsobí preventívne proti zápalu.


Prečítajte si aj tento článok:

Poštípal vás komár alebo iný hmyz? Takto si pomôžete.