Ako si vybrať správny strih vlasov?

Každá z nás sa už raz určite rozhodla pre účes, ktorý videla na nejakej celebrite, ale nakoniec zistila, že jej tvári sa vôbec nehodí. Už neurobte takú chybu znova.

“Žena, ktorá si ostrihá vlasy, je pripravená na to, zmeniť celý svet.“ - Coco Chanel.

1. krok: Aký máte typ tváre?

Prvým krokom ku výberu ideálneho účesu pre vašu tvár, je zistiť, aký má vlastne tvar. Máte okrúhlu tvár ako herečka Kirsten Dunst? Alebo máte oválnu tvár ako speváčka Beyonce či Kim Kardashian? Je vaša brada a lícne kosti výrazné? Ak áno, potom máte štvorcovú tvár ako Keira Knightley alebo Olivia Wilde. Príkladom ženy s dlhou tvárou je napríklad Sarah Jessica Parker - známa aj ako Carrie zo Sex v meste a srdcový tvar má napríklad Reese Witherspoon alebo speváčka Selena Gomez. Posledným typom je tvár v tvare diamantu, ktorá sa vyznačuje hranatými kontúrami ako má napríklad herečka Ashley Greene alebo Rihanna.

Ako môžete vidieť aj na obrázku dole, existuje 6 hlavných typov tváre:

  • Oválny typ
  • Dlhý typ
  • Kruhový typ
  • Štvorcový typ
  • Srdcový typ
  • Typ ako diamant

Prečítajte si aj:

Viete, ako urýchliť rast vašich vlasov?


2. krok: Aké sú vaše vlasy?

Po tom, ako zistíte typ vašej tváre, je dôležité zohľadniť aj typ a štruktúru vlasov. Musíte prihliadať na to, či sú vaše vlasy rovné alebo kučeravé. Ak máte vlnité vlasy, je potrebné s nimi zaobchádzať inak ako s rovnými. Následne je dôležité zvážiť aj to, či sú vaše vlasy hrubé (tvrdé) alebo jemné. Hrubé vlasy majú tendenciu sa vysúšať a nie vždy sa s nimi ľahko pracuje. Jemné vlasy sú naopak ochabnuté a častokrát ľahko priľahnú ku hlave.

Typy účesov

Účesy pre kruhovú tvár

Ak je vaša tvár guľatá, hľadajte účesy, ktoré ju opticky predĺžia. Ak máte dlhé vlasy, nechajte ich všetky zastrihnuté v rovnakej dĺžke. Ak chcete kratší strih, vyskúšajte tzv. „lob“ (long bob). Vyhnite sa akýmkoľvek účesom a strihom, pridávajúcim objem v okolí vašej hlavy.

Účesy pre oválnu tvár

Ak ste jedna z tých šťastných žien, ktoré majú oválnu tvár, pristane vám akýkoľvek strih vlasov. Pri tomto type tváre je všetko v rovnováhe – dĺžka i šírka – a preto nie je potrebné niečo zakrývať. Ak máte dlhé vlasy, výbornou voľbou sú napríklad veľké vlny. Ak sú vaše vlasy krátke, vyskúšajte napríklad tzv. „pixie“ strih.

Účesy pre štvorcovú tvár

Rovnako ako aj pri srdcovom type tváre, aj tu platí, že ženy s takýmto typom tváre majú zväčša vyššie čelo. Vhodným riešením môže byť ofina do strany pri dlhých vlasoch, alebo strapatý „lob“ pri tých kratších.

Účesy pre dlhú tvár

Pri predĺženom type tváre je vhodné voliť kratší strih – po ramená alebo ešte kratšie. Dlhé vlasy vašu tvár zbytočne ešte viac predlžujú. Aby ste dodali vašej hlave objem, „siahnite“ po hustých kučerách a postupne ostrihaných vlasoch. Vďaka tomu vytvoríte viac vrstiev a dodáte objem tam, kde potrebujete. Vhodnou voľbou je aj ofina.

Účesy pre srdcový typ tváre

Pre tento typ tváre sú vhodné dlhé alebo stredne dlhé vlasy, ktoré sa jemne vlnia pozdĺž tváre a zakryjú všetky hranaté črty. Druhou možnosťou môžu rovné vlasy s rovno zastrihnutou ofinou.

Účesy pre diamantový typ tváre

Máte tento typ tváre a rozmýšľate nad kratším strihom? Vyskúšajte strih tzv. „long bob“, ktorý bude zarovno s vašou bradou. Vďaka tomuto typu účesu sa orámuje vaša tvár a zvýraznia sa lícne kosti. Pri dlhých vlasoch nie sú žiadne obmedzenia, tomuto typu tváre sa hodia skoro všetky účesy. Dajte si však pozor na ofinu – nemala by byť príliš výrazná.


Prečítajte si aj:

Viete, ako urýchliť rast vašich vlasov?