4 jednoduché domáce triky, ako pripraviť pokožku na slnečné lúče

Chystáte sa na dovolenku? Chcete sa pripraviť na každodenné pôsobenie slnečných lúčov a zachovať si tak zdravú a krásnu pokožku?

Opaľovanie Zdroj foto: Shutterstock.com

V lete si pleť vyžaduje osobitú starostlivosť a pozornosť. Koža je rýchlejšie náchylná na podráždenia, spálenia slnkom a rýchlejšie starne. Prírodné prostriedky sú najlepšie pre udržanie si prirodzenej krásy. Mnoho ľudí ide na letné prázdniny bez riadnej ochrany a prípravy pokožky na neustály prílev slnečných lúčov.


Prečítajte si aj:

4 tipy ako pripraviť svoje nohy na leto

1. Očistný píling

Dôkladne zmiešajte v miske šípkový prášok, ktorý ma za úlohu exfoliovať a dodá pokožke vitamín C a kvalitný med, ktorý pomocou obsiahnutých emnzýmov dokonale očistí povrch kože a osvieži ju.

Zmes aplikujte na odlíčenú čistú pleť, krúživými pohybmi bruškami prstov po celej ošetrovanej ploche (tvár, krk, dekoltáž- vynechajte však okolie tesne pri očiach) niekoľko minút (cca 3 minúty) a celé telo. Môžete nechať zmes pôsobiť po dobu 5 minút, následne opláchnuť, dôkladne zmyť všetky zrniečka z pokožky vlažnou vodou. Osušte ošetrovanú oblasť prikladaním uteráčika.

Keď ste uvoľnili cestu pokožke dýchať a lepšie prijímať výživné látky, vyskúšajte nasledujúce ošetrujúce tipy, ktoré dodajú vašej pokožke potrebné živiny.

2. Tvarohovo - ovsená maska

Tvaroh je produkt, ktorý hrá významnú úlohu v raste kostí. Je veľmi bohatý na vápnik, horčík a ďalšie živiny, ktoré pomáhajú v posilňujú kosti. Okrem toho, sú neznáme skutočnosti, že môže byť použitý ako výborné exfoliačné činidlo, ktoré odstraňuje odumreté bunky a taktiež zvlhčuje pokožku hĺbkovo. Pomáha pri ochladzovaní kože, ktoré je neustále vystavené slnečnému žiareniu. Ovsená múka je široko používaná na bielenie pokožku a naozaj pomáha dodávať okamžitý lesk pokožke. Ak je vaša pleť bledá a suchá, táto maska je dokonalá na jej osvieženie. Môžete ju používať aj pri spálenej pokožky od slnka. Výborne skľudní a regeneruje.

Ako si ju pripraviť?

Vezmite tvaroh a múkuv rovnakých množstvách a dobre premiešajte. Použite túto pastu na tvár, krk a iné častí tela, ako sú ruky, nohy, chrbát. Nechajte zaschnúť a umyte teplou vodou. To môže byť aplikované dvakrát týždenne, čo v konečnom dôsledku vedie k mäkkej žiariacej pokožke.

Maska na tvár Zdroj foto: Shutterstock.com

3. Kurkumovo - jogurtový zábal na vlasy

Kurkuma je jednou základných zložiek potravín v niektorých východných krajinách. Je známa svojimi antiseptickými antibakteriálnymi vlastnosťami. Používa sa tiež na zmiernenie bolestí a ako dezinfekčné činidlo na rany v dôsledku rezných poranení a popálenín. Je to starodávny liek nazývaný ako svätý prášok, používaná v ayurvéde pri liečbe rôznych kožných ochorení. Jogurt je mliečny výrobok, ktorý má výborné hydratačné vlastnosti, udržuje vlasy a pokožku vláčnu a pružnú. Vlasy po tomto zábale už nebudú viac trpieť suchosťou a lámavosťou, čo je v lete naozaj nutné, aby bola pokožka vlasy veľa hydratované.

Ako si ho pripraviť?

Urobte hustú pastu z jogurtu, medu a kurkumy v rovnakom pomere. Naneste na celú dĺžku vlasov a vlasovú pokožku. Nechajte pôsobiť 15-20 minút. Následne opláchnite teplou vodou. Dodá vám zábal lesk a hydratáciu zároveň.

4. Osviežujúca pleťová voda

Do nádoby so sprejovým uzáverom nalejte ružovú kvetinovú vodu (hydrolát, vedľajší produkt pri výrobe esenciálnych olejov). V priebehu dňa, keď sa potrebujete osviežiť nastriekajte hmlu tohto hydrolátu, ktorý má regeneračné, omladzujúce a aromaterapeutické účinky na pleť a telo.

Krém Zdroj foto: Shutterstock.com

Ďalšie užitočné tipy pre pokožku v lete

  • Prvá a najdôležitejšia vec, ktorá by mala byť uvedená v letnom zozname starostlivosti o pleť je dobrý opaľovací krém zo spoľahlivým SPF ochranným faktorom 30 alebo vyšší. Použitie opaľovacie krémy na kožu, ešte skôr ako vyjdete na slnko. Ochranu proti slnečnému žiareniu by mala byť aplikovaná najmenej 15 až 30 minút, než vyjdete von na slnko.
  • Ak sa chcete udržať hydratovaní je potrebné piť počas dňa najmenej 15 až 20 pohárov vody. To tiež pomáha pri prevencii vysušenia a udržuje pokožku hydratovanú.
  • Kúpanie v chlórovanej vode urýchľuje proces opaľovania, takže je povinné očistiť pokožku a vlasy s čerstvou čistou vodou po tom, čo si bol zaplávať v bazéne.
  • Je dôležité, aby bola pleť svieža a čistá počas horúcich letných dní. Preto je dobé oplachovať ju v studenej vode 3 až 4 krát denne, pleťové čistiace prostriedky by sa nemal používať viac ako dvakrát za deň.
  • Používajte upokojujúce tonizačné vody najmä pri mastnom type pokožky, ktorá pomáha znižovať prebytočnú mastnotu a nečistoty z povrchu pokožky.
  • Je lepšie obmedziť čas na priamom slnku. Najmä v časoch od 11h do 16h. V tomto čase sú najintenzívnejšie slnečné lúče.
  • Ochranný faktor v prípravku si vyberajte podľa vášho fototypu, ktorý vám aj napovie koľko času môžete stráviť na slnku bez ochranného opaľovacieho prípravku.
  • Parfumy alebo iné vonné prípravky si nanášajte na odev, nie na kožu. Pretože vám môže vzniknúť reakcia vonnej zložky so slnkom v podobe nepekných prigmentačných škvŕn.
  • Vlažné sprchy v priebehu dňa v teplých letných mesiacoch výborne pôsobia na osvieženie organizmu, vyhnite sa ale teplej vode, ktorá by zvytočne vysušovala a dráždila pokožku.
  • V lete počas slnenia si radšej neaplikujte líčidlá, zbytočne zaťažujú pokožku a môžu zreagovať vplyvom slnečných lúčov. V podobe nepekných tmavých škvŕn na pleti.
  • Využívajte ochranné slnečné okuliare, klobúky a iné príslušenstvo, ktoré minimalizuje UV žiarenie do vášho tela.
  • Ak chcete, aby vaša pleť bola krásna a zdravá počas letných dní podporte to správnou stravou. Ako je čerstvá zelenina, ovocie, šaláty, ľahko stráviteľné jedlá plné antioxidantov, ktoré zabraňujú vniku škodlivých voľných radikálov do organizmu zo slnečného žiarenia, ktoré spôsobujú predčasné starnutie pokožky.

Prečo pokožka stmavne keď sa opálite?

Telo zvyčajne vytvára melanín(kožné farbivo) ako odpoveď na slnko s cieľom chrániť vnútorné vrstvy pokožky pred poškodením. To je dôvod, prečo koža mení farbu po dlhšom vystavení slnečnému svetlu.


Prečítajte si aj:

4 tipy ako pripraviť svoje nohy na leto