Aj smiech môže byť formou cvičenia. Týmto sa riadi „laughter joga.“

„Laughter joga“ je nová forma cvičenia, ktorá by sa dala charakterizovať ako akási vnútorná očista pomocou smiechu. Využíva smiech ako formu telesného cvičenia.

Laughter joga

Zdroj foto: Shutterstock.com

Vznikla v Indii v deväťdesiatych rokoch. Jej základnou filozofiou je, že vaše telo môže a vie, ako sa smiať, bez ohľadu na to, čo máte na mysli či na srdci. Takže účastníci nemusia mať zmysel pre humor ani byť momentálne šťastní.

„Laughter joga“ je jednoduchý spôsob, ako posilniť všetky imunitné funkcie, okysličiť telo a mozog, podporiť pozitívne pocity, znížiť stres a zlepšiť interpersonálne zručnosti (schopnosť pracovať s ľuďmi a riešiť problémy). „Laughter joga“ môže byť vykonávaná osamote alebo so skupinou ľudí.


Vyskúšajte tiež:

Pozícia hory vám zlepší držanie tela a pomôže i pri plochých nohách

Základy „Laughter jogy“

Tieskanie

Začnite tlieskaním rúk s rytmom 1-2-3, pričom sa vaše ruky pohybujú hore a dole a hojdajú sa zo strany na stranu. Potom môžete vydávať nasledovný zvuk: „Ho-ho, ha-ha-ha", dýchajte z brucha s hlbokými nádychmi a výdychmi. Pokračujte v tlieskaní a pokrikovaní, pohybujte sa po miestnosti v kruhu alebo sa pohupujte zo strany na stranu.

Levie cvičenie

Otvorte ústa a vyplazte jazyk, natiahnite ruky pred seba ako laby leva a potom zarevte, následne spustite z brucha smiech.

Hlboké dýchanie

Praktizujte hlboké dýchanie počas celej „laughter jogy“, ktoré vám umožní prístup k uvoľnenému smiechu. Aktivujte svoj dych v bránici, ktorá je umiestnená tesne pod rebrami. Položte ruky na bránicu a zamerajte sa na dýchanie nosom, pričom pri každom nádychu a výdychu počítajte do 4. Po výdychu sa vždy zasmejte.

Spievanie

Vyberte si nejakú veselú rytmickú pieseň a pospevujte si ju. Dotýkajte sa pritom hlavy, ramien, kolien a prstov. Po každej vete môžete pridať smiech. Riešením je takisto aj nôtenie si niektorých samohlások.

Preberte svoje životné situácie

„Laughter joga“ je dobrá aj na riešenie komplikovaných životných situácií, stačí, ak ich vyrozprávate svojmu spolucvičiacemu pomocou popevkov alebo pokrikov. Počas toho sa upokojíte vďaka hlbokému dýchaniu a tlieskaniu a smiech vám pomôže sa uvoľniť.


Pozrite sa na správne prevedenie „laughter jogy“ na videu:

Zdroj videa: YouTube

Vyskúšajte aj toto jednoduché a účinné cvičenie:

Pozícia hory vám zlepší držanie tela a pomôže i pri plochých nohách