Domáce diagnostické testy

BRATISLAVA 22. júna (WBN/PR) - Dnešná doba je rýchla, uponáhľaná a mnohí z nás si ani pri podozrení na zdravotné problémy nevedia nájsť čas na vyšetrenie u lekára. Iní zas problémy zľahčujú a nechcú seba ani lekára "zaťažovať", pokým nemajú skutočne závažné príznaky. Našťastie, v súčasnosti už existujú domáce testy, vďaka ktorým sa môžeme dozvedieť rôzne informácie o našom zdravotnom stave aj bez návštevy lekára.

Kým donedávna bol človek nútený pri akomkoľvek podozrení na zdravotný problém navštíviť kvôli diagnostike lekára, dnešná doba ponúka množstvo domácich testov, ktoré človeku umožňujú vyšetrenie svojho zdravia v pohodlí domova, rýchlo a jednoducho.

Domáce testy prinášajú viacero výhod pacientom i lekárom. Môžu pomôcť odľahčiť ambulancie, ľudia nemusia čakať na termín vyšetrenia a cestovať k lekárovi a môžu mať svoje zdravie sami pod kontrolou. Domáce testy môžu byť tiež formou edukácie a zvýšiť mieru pochopenia ochorení a zodpovednosti pacienta za vlastné zdravie.

"Výhodou domácich testov je, že sú poruke v každom okamihu a je možné ich použiť kedykoľvek, keď sa vyskytne podozrenie na užitie drogy, alkoholu alebo fajčenie. Sú jednoducho vykonateľné, väčšinou cenovo nenáročné a dostupné. Vyšetrenia sa robia z moču, čo si nevyžaduje invazívny zákrok – napr. odber krvi, ktorý môže vykonať len zdravotník. Testy sa konajú v súkromí rodiny a podľa potreby je možné utajiť prípadné pozitívne výsledky pred kýmkoľvek." hovoria k téme odborníci: MUDr. Benkovič Jozef, primár oddelenia MD, OLUP - Predná Hora a MUDr. Janka Kvetková, OLUP - Predná Hora.

Rýchlo dostupný domáci test tiež môže človeka rýchlo zbaviť neopodstatnených obáv, neistoty a stresu, kým sa dostane k lekárovi. Samozrejme, výsledky domáceho testovania sú vždy orientačné a treba ich skonzultovať a dať overiť u lekára, ktorý tiež odporučí ďalší postup, navrhne ďalšie potrebné vyšetrenia či liečbu.

Asi najznámejší domáci test je tehotenský, ktorý funguje na rovnakom princípe ako laboratórne vyšetrenie, a je teda aj porovnateľne spoľahlivý. Podobne si človek môže doma skontrolovať napríklad hladinu cukru, krvnú skupinu, krvácanie do stolice, prítomnosť zápalu v organizme, ženy sa zase môžu diskrétne doma otestovať, či nemajú infekciu chlamýdiami či kvapavku, ale doma sa už dnes dá odhaliť aj to, či človek užíva drogy. To môže pomôcť napríklad ustráchaným rodičom teenagerov, ktorí prejavujú príznaky závislosti, ale aj zamestnávateľom v povolaniach, v ktorých je zvýšený dôraz na bezpečnosť a zdravotný stav.

Drogy sa totiž už dávno netýkajú len kriminálnikov, detí z rozvrátených rodín či asociálnej mládeže. Môžu vstúpiť do života kohokoľvek z nás.

Mladí ľudia sú dnes vystavení väčšej psychickej záťaži ako v minulosti, mnohí hľadajú únik z reality, s ktorou sa nevedia vysporiadať, a tak siahajú po rôznych drogách. Rodičia sa o tom často dozvedia až príliš neskoro, keď je ich dieťa už naplno chytené v sieti závislosti a drogy zasahujú do každodenného života. Závislosť je pritom choroba ako každá iná – čím skôr sa ju podarí odhaliť a liečiť, tým je väčšia šanca na úspech. Najlepšie je zabezpečiť si domáci skríning pomocou domáceho testu. Drogy sa dnes netýkajú iba okrajových skupín. Berú ich aj deti úspešných a dobre situovaných ľudí. "Užívanie drog sa vyskytuje vo všetkých spoločenských aj ekonomických vrstvách. Ľudia, ktorí žijú zdravo a majú morálne hodnoty, sú však zdesení, ak zistia, že ich dieťa berie drogy a netolerujú to." hovorí MUDr. Ľubomír Okruhlica,CSc., riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

Domáci test s názvom Dtest (First Sign) prináša dôležité odpovede a je schopný odhaliť až 5 najrozšírenejších drog z jednej vzorky a pri jedinom testovaní – marihuanu, extázu, kokaín, amfetamín a opiáty. Práve vďaka nemu majú rodičia možnosť odhaliť u svojho dieťaťa užívanie drog včas aj napriek známemu faktu, že závislí ľudia sú najlepší klamári a aj bez toho, aby ho museli s podozrením objednávať na testy u lekára. Výsledok domáceho testu je známy už po 5 minútach. Test skúma aj hladiny kontrolných látok v moči, čo bráni falšovaniu alebo zmene vzorky.

Medzi najčastejšie príznaky užívania drog patrí zúženie či naopak rozšírenie zreničiek, začervenanie očí, bolesti hrdla, suchý kašeľ, únava, strata hmotnosti, pokles pocitu hladu, stopy po ihlách na tele, zmeny spánkového režimu, nespavosť či úmyselné nespanie a rôzne zvukové či obrazové halucinácie. Varovné príznaky samozrejme závisia najmä od konkrétnej drogy, spôsobu užívania a mechanizmu, akým pôsobí na organizmus.

Dtest (First Sign) je spoľahlivý, no poskytuje len predbežný výsledok, preto ak sú výsledky pozitívne, požiadajte lekára o klinické a profesionálne posúdenie. Výsledok testu môžu totiž skresliť aj niektoré lieky či potraviny.

Dtest (First Sign) je dostupný v predajniach s tlačou GG Tabak, takže si ho môžeme zakúpiť pri bežnom nákupe v obchodných centrách, nemusíme navštíviť žiadnu špecializovanú predajňu ani lekáreň.

Informácie o Dteste (First Sign) s podrobným návodom na použitie, ako aj zaujímavosti a užitočné fakty o domácom testovaní sú dostupné na web stránke www.dtesty.sk. Odborníci veria, že postupne budú aj na Slovensku dostupné stále viaceré možnosti domácej diagnostiky, schopné odhaliť čoraz viac ďalších ochorení, čo uľahčí prácu lekárom a zároveň podporí u pacientov pocit, že svoje zdravie majú vo vlastných rukách. Čas ukáže, či sa "diagnostika budúcnosti" prenesie z ambulancií do našich domácností...

Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.