4 dôvody, prečo jesť morské riasy

Riasy môžu vyzerať ako slizký špenát, ale sú výbornou morskou zeleninou s vysokým obsahom živín. Ich konzumácia pomáha pri chudnutí a tráviacich problémoch.

Morské riasy Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Podporujú správne trávenie

V niektorých typoch morských rias sa nachádza prírodná vláknina s názvom „alginát“, ktoré pomáha pri trávení a znižuje vstrebávanie tukov. Jedna štúdia vykonaná na univerzite v Newcastle ukázala, že konzumácia morských rias zlepší trávenie „ťažkých“ tukov až o 75%. Vláknina tiež pomáha rýchlejšie nadobudnúť pocit sýtosti a zabraňuje tak prejedaniu sa. Tieto zistenia tak naznačujú, že pridanie morských rias do vášho jedálnička vám môže pomôcť schudnúť a znížiť nezdravú hladinu cholesterolu v krvi.


Prečítajte si aj:

Superpotraviny, ktoré možno nepoznáte, ale mali by ste!

2. Ochraňujú vaše srdce

¬Morské riasy tiež obsahujú značné množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie srdca. Tento typ kyselín pomáha zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi a znižovať zápaly v tele.

3. Pomáhajú regulovať hormóny

Morské riasy sú plné lignanov – rastlinných látok, ktoré sa v ľudskom tele menia na fytoestrogény pomáhajúce znižovať riziko vzniku rakoviny prsníka. Japonsko patrí medzi krajiny s nízkym výskytom rakoviny prsníka u žien, čo môže byť z časti ovplyvnené aj vysokou konzumáciou morských rias.

4. Detoxikujú telo

Jedna štúdia na kanadskej univerzite ukázala, že morské riasy sú skvelé na detoxikáciu celého organizmu. Ich konzumácia má zmysel najmä pre ľudí, ktorí často vdychujú cigaretový dym alebo iné znečistené plyny z dopravy a priemyselných závodov.

Morské riasy a sushi Zdroj foto: Shutterstock.com

Pripravte si chutný šalát z morských rias

Potrebujete:

  • listový šalát
  • cibuľa
  • morské riasy „nori“
  • citrónová šťava
  • morská soľ
  • olivový olej

Postup: Natrhajte šalát na menšie kúsky a pomiešajte dokopy s nadrobno nakrájanou cibuľou. Morské riasy zľahka opečeme na panvici, kým sa nesfarbia do zelenej farby. Všetko dokopy zmiešame, pridáme citrónovú šťavu, soľ a zdravý šalát je hotový!


Prečítajte si aj:

Superpotraviny, ktoré možno nepoznáte, ale mali by ste!