Koľko orechov by sme mali denne zjesť?

Určite už dávno viete o tom, že sú orechy zdravé a mali by sme ich zaradiť do nášho jedálnička. Aké je však to správne množstvo, ktoré naše telo potrebuje?

Orechy Zdroj foto: Shutterstock.com

Holandská štúdia o orechoch

Holandskí vedci vykonali výskum na 120 000 dospelých (vo veku od 55 až 69 rokov), aby zistili, koľko orechov je potrebných na to, aby si človek ochránil svoje zdravie pred niektorými ochoreniami. Ukázalo sa, že tí ľudia, ktorí jedli aspoň 10 gramov orechov denne, mali menšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, cukrovku alebo na srdcové ochorenia. Pravdepodobnosť, že zomrú na rakovinu bola o 23% nižšia, na cukrovku o 30% nižšia a na srdcové ochorenia až o 47% nižšia.


Prečítajte si aj:

Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička

Prečo sú orechy dôležité pre naše zdravie?

Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov. Okrem iných pozoruhodných účinkov pomáhajú podporovať správnu funkciu mozgu hneď niekoľkými spôsobmi. Pozitívne vplývajú na ľudskú psychiku, aj napriek vysokému obsahu tukov udržiavajú nízku hladinu "zlého" cholesterolu a tiež znižujú riziko vzniku srdcových chorôb, rakoviny, mŕtvice, či hromadeniu tukových zásob v cievach a tepnách. Podporujú náš mozog, oči, udržiavajú zdravé a pružné tepny,a dokonca môžu zabrániť Alzheimerovej chorobe.

V pistáciách sa nachádza veľké množstvo železa a medi, preto sú odporúčané ku konzumácii ľuďom, ktorí trpia nedostatkom týchto látok. Taktiež redukujú množstvo LDL cholesterolu v krvi a antioxidanty v nich obsiahnuté spomaľujú proces starnutia. Môžete ich jesť rovnako surové, ako i pražené, výber je na vás.

Orechy

Pistácie | Zdroj: Shutterstock.com

Prepočet gramov na kusy orechov

  • 10 gramov arašidov = 12 arašidov
  • 10 gramov mandlí = 8-9 mandlí
  • 10 gramov kešu orieškov = 6 kešu orieškov
  • 10 gramov vlašských orechov = 5 malých polovičiek vlašských orechov

Prečítajte si aj:

Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička

stastnablcha

neviem nakolko su orechy dobre aj pri dietach, fakt je, ze ked zjem hrst orechov, vobec uz nemam hlad a nemusim ani sladke :)

SadP

Orechy jedzte urcite len vlasske, a predtym si ich namocte, najlepsie cez noc v teplej vode. Do tej vody sa ale vyluci horcik a nejake mineraly, tak sa oplati vypit aj ta voda (bude ale velmi horka).

Ine orechy nedoporucujem (co sa tyka zdravia), kvoli vysokemu obsahu omega-6 mastnych kyselin. Takisto ani slnecnicove semienka, sezamove semienka, a bohuzial mak, ktory by bol inak vyborny.
Vsetko ostatne co jedzte z orecho-semien, su lanove a chia semienka. Takto si zachovate dobry pomer omega-3:omega-6 kyselin, co vam prida viac zdravia, ako ked budete jest ostatne orechy a semienka. Za uvazenie stoja aj konopne semienka, tie mi ale nechutia. Tie vyluskane nekupujte su zoxidovane. A tie nevyluskane mi nechutia.

Takisto nekonzumujte dovazane orechy, ktore su plne plesni, hlavne si dajte pozor na arasidy (aj ked to je strukovina), para orechy a mandle... tieto nejedzte co sa tyka zdravia.

Neoplati sa jest jednu vec na zdravie, ktora vam na druhu stranu rozladi omega-3:omega-6 kyseliny. Oplati sa jest len tie zdrave veci, ktore nemaju skodlive ucinky.

Navyse vlasske orechy su aj z nasich koncin, co je vzdy vyhoda. Proste jedine namocene vlasske orechy treba jest, a chia a lanove semienka, nic ine.