Praslička roľná (Equisetum arvense)

Praslička roľná je považovaná za zázračnú bylinku, i keď ju ešte veľa ľudí považuje za burinu. Poznáme ju aj pod ľudovým názvom praslica, praslička polnia, či vechťová tráva.

praslička roľná

Zdroj foto: Shutterstock.com

Základné informácie

Praslička roľná je trvalá bylinka, vyráža z čierneho plazivého a článkového podzemku stonky dvojakého druhu. Jarné stonky, vysoké asi 15 cm, vyrastajú v marci a v apríli, sú neryhované, nerozkonárené, červeno-hnedo sfarbené a zakončené klasom. Po vysypaní výtrusov, jarné stonky odumrú a namiesto nich vyrastú neplodné letné stonky praslenovito rozkonárené s tenkými drsnými a ryhovanými konárikmi.

Praslička roľná rastie na vlhších, zamokrených hlinitých a piesočných pôdach. Od júna do septembra sa zbierajú letné stonky bez podzemkov, sušia sa na vzdušnom mieste. Pri umelom sušení teplota nemá prekročiť 50°C. Pri zbere je potrebné dať pozor, aby nedošlo k zámene s prasličkou močiarnou, ktorá je jedovatá!


Prečítajte si tiež:

Pri čom pomáha skorocel?

Účinné látky

Najúčinnejšou zložkou prasličky roľnej je kyselina kremičitá, ktorá preniká ľahko do moču, kože, slizníc, pôsobí na miesta, kde prebiehajú hojivé procesy. Má výrazné močopudné vlastnosti. Pripisuje sa jej, že dokáže vyplaviť piesok a rozpúšťať močové kamene.

Využitie v ľudovom liečiteľstve

Praslička roľná má široké využitie, ako čaj a tiež ako odvar. Čaj sa odporúča sa pri chorobách močových ústrojov, pri problémoch s obličkami. Často býva súčasťou urologických čajov. Významne pomáha pri kôrnatení tepien, pri ženských chorobách i pri hemoroidoch.

Odvar sa používa na preplachovanie nosovej dutiny, pri nádche a tiež ako kloktadlo pri zápale ďasien a mandlí. Čerstvú bylinku je vhodné pritlačiť na menšie krvácajúce miesto (z nosa, z rany).

Kúpeľ je vhodný pri problémoch s medzistavcovými platničkami.

Použitie v kozmetike

Odporúča sa na večerné a ranné umývanie unavenej a starnúcej pleti. Kožné póry sa stiahnu a koža sa napne, po umytí je vhodné použiť výživný krém. Odvar je vhodný aj na vlasové a celotelové regeneračné kúpele.

Príprava prasličky roľnej pre vnútorné použitie:

2 PL sušenej prasličky dáme do 250 ml vody a varíme 30 minút. Pijeme 2x – 3x denne.

Prasličkový odvar:

Pripravíme z 2 PL bylinky, 500 ml vody, ktoré povaríme asi 15 minút.

Prasličkový kúpeľ:

100 g prasličky roľnej zalejeme 1 litrom studenej vody, necháme vylúhovať 12 hodín, pridáme do kúpeľa, tak aby voda siahala nad obličky, kúpeľ by mal trvať 20 minút. Potom sa zabalíme do osušky a deky a pár minút sa zahrejeme pod perinou alebo pod paplónom.


Prečítajte si aj o tejto bylinke:

Pri čom pomáha skorocel?