Vitamínový diétny program 9 +

Vitamínový ovocno-zeleninový diétny program umožní nárazovo posilniť imunitný systém, pričom sa prirodzene odbúrava nadbytočný tuk a očisťuje sa črevný epitel. Tento program je vhodný aj pre prevenciu rakoviny .

Vitamínový diétny program 9+ Zdroj: Shutterstock.com

Dĺžka trvania vitamínového diétneho programu

Odporúčania odborníkov na dĺžky trvania diét alebo očistných programov pre zdravých ľudí sa rôznia. Niektorí dietológovia odporúčajú stravovacie úpravy v zmysle redukcie maximum 3 dni, iní až 28 dní. Pre vitamínový diétny program 9+ je zásadné, ako sa po zvýšenom príjme vitamínov z prirodzených zdrojov cítite. Úspechom je dodržanie aj prvého úseku, ktorý trvá 3 dni. Tento úsek je dôležitý pre tzv. stiahnutie žalúdka, naštartovanie ďalšej fázy obmedzeného prísunu kalórií . Pokiaľ ten zvládnete s príjemnými pocitmi pri bežnom živote, môžete ísť do druhej fázy trvajúcej rovnako a ak pocítite príliv síl, môžete prejsť do poslednej fázy, ktorá trvá tiež 3 dni.

Ak by ste pociťovali nepohodu, nerobte tento program, nie je vhodný pre vás. Po vitamínovom programe 9 + sa vrátite bez problémov k bežnému stravovaniu. Je však možné, že pre príjemné pocity a prílev síl, ktoré už po druhom dni programu pocítite, zaradíte si aspoň na nejaký čas do svojho stravovania zvýšený príjem veľmi zdravých, ľahko stráviteľných ovocných či zeleninových štiav, ovocia a zeleniny a ľahkých dobre stráviteľných jedál.

Povolené množstvo tekutín

Príjem tekutín vrátane ovocných štiav by nemal presiahnuť 2,5 litre. Z čoho maximum je 1,6 l ovocných alebo zeleninových štiav. Vody prijímajte do 1 litra.

Prečo vitaminizovať organizmus stravovacími úpravami?

V úvode sa musíme rozhodnúť či venujeme príprave stravy troška viac času, peňazí a úsilia. Majme v pozornosti, že napríklad 30 minút príprav na vitamíny bohatých štiav nám v konečnom dôsledku ušetrí omnoho viac času, ktorý by sme venovali návštevám lekára pri problémoch . Zdravotný stav dnešnej populácie v aktívnom veku hovorí, že až 80 % mladých ľudí pozná problémy tráviacej sústavy ako sú dráždivé črevá a pod. Rakovina hrubého čreva a konečníka je jednou z najviac početných v súčasnosti u nás.

Pri vitamínovom programe cena ovocia a zeleniny nemôže byť v dlhodobom obzore dôvodom neskúsiť program 9+, lebo cena liekov, cena probiotík a nepríjemné vyšetrenia nám jasne naznačujú, že prevencia chorôb pomocou malej úpravy životosprávy sa oplatia a finančne vrátia. 9 dní zdravej vitamínovej diéty môže byť veľmi milým prekvapení.

Rôzne očistné programy sú v súčasnosti veľmi dobrou pomôckou, lebo prispievajú k zlepšeniu kondície, strate tuku a k dobrému zdravotnému stavu , len pozor na výživové deficity (v zmysle nedostatku bielkovín, rôznych prvkov a látok, ktoré sú pre metabolizmus potrebné ).

Pri vitamínovom diétnom programe sa nejedná len o módny trend, ale v nemalej miere ide o prispôsobenie sa dnešnému životnému štýlu. Nie je mnoho vecí, ktoré môžeme my regulovať v dennom stereotype , no čo si dáme do úst, môžeme ovplyvniť a pomôcť zdravotnej prevencie civilizačných ochorení.

Postup pri vitamínovom programe 9+

Podľa toho, aký je výdaj energie v práci, podľa veku a aké je odhodlanie dodržať tento program, je možné rozhodnúť sa o priebehu programu 9+. Prvé 3 dni sa majú prijímať - buď pripravené, alebo kúpené v špecializovaných obchodoch - šťavy bez tuhých častí ovocia a zeleniny, čo je troška náročnejšia voľba. Alebo prijímame nie odšťavené ovocie a zeleninu, ale ich mixujeme. Obedy v prvých 3 dňoch si upravíme a zmenšíme bežne používané dávky, aspoň o jednu tretinu. Z jedálnička vypadnú alebo sú veľmi obmedzené sladkosti. Pečivo sa obmedzuje na 1 ks denne.

Na obed je možné prijať vhodné množstvo bielkovín a zeleninu . Večer, ako doplnok šťavy, pri pocite nepríjemného hladu tiež. Kombinácia ovocných alebo zeleninových štiav sa vyberá podľa toho, na čo je chuť. Nemiešajte ovocie so zeleninou a pokiaľ sa proti diéte prehrešíte zjedením iných potravín, pokúste sa bez rozčarovania vrátiť k diéte a tešiť sa z každého úspešného dňa.

Systém stravovanie vo vitamínovom diétnom programe 9+:

1. Raňajky: voda, alebo nesladený čaj ovocná šťava alebo ovocný rozmixovaný nápoj do 3 dcl.

2. Desiata: ovocná šťava alebo ovocný rozmixovaný nápoj.

3. Obed: buď polievka alebo prívarok alebo niečo z odporúčaných potravín, viď ďalej.

4. Olovrant : ovocná šťava alebo ovocný rozmixovaný nápoj.

5. Večera: zeleninová šťava, alebo rozmixovaný zeleninový nápoj, voda na smäd.

Vhodné potraviny: Potraviny sa vyberajú podľa možností trhu. Vo vitamínovom diétnom programe sa nemusí predložiť presný druhový návod. Tvorivosť je v tom, že kombináciu štiav, či polievok necháva tento program na jednotlivca.

Čo je fixné: množstvo prijatých potravín je obmedzené, šťavy do 3 dcl 3 x denne bez prisladzovania a jedla cca 20 dkg.


Prečítajte si tiež: Ako funguje detoxikácia organizmu?

vitamin_program_9+ Zdroj foto: Shutterstock.com

Kombinácia stravy

Čerstvé ovocie všetky druhy, prednostne najmä čerstvé ovocie z krajiny, kde žijete (doplnenie o banán a citrusy a exotické ovocie nevadí). Mrazené ovocie, kompóty, sušené ovocie, zelenina všetky druhy. Huby aj z obchodu a aj z prírody (tie, ktoré sú jedlé) . Džúsy prírodné a všetky druhy muštov.

Ostatné používané potraviny pri vitamínovom diétnom programe 9 + sú ryža, zemiaky, cestoviny, pohánka, krúpy, vajcia, mäso a ryby .

Pečivo sa uprednostňuje celozrnné, grahamové, maces, wrapy, grahamové toasty, otruby.

Mliečne výrobky používajte, ak znášate pravé kravské mlieko, ak nie, nahradíte sójovým alebo kokosovým ( to už nie je samozrejme mliečny výrobok), acidofilné mlieko plnotučné, biely jogurt, tučný tvaroh, mozzarella, cottage cheese, ementál, grand Moravian, parmezán, tofu údené, bryndza, balkánsky syr.

Mäso a ryby všetkých druhov, nevhodné sú údeniny, mastnejšie bravčové mäso a údené ryby, ryby v oleji. Vhodné sú dusené vnútornosti.

Sladké potraviny predstavujú napr. detská výživa, makové koláče, orechové koláče (maximum 1 kus denne), sušené banány v jogurtovej čokoláde, cereálie, piškóty, med Rôzne zdravé plodiny sú olivy, kokos, orechy a semená.

Vitamínové umelé doplnky sú tiež povolené napr. kyselina listová, vitamíny E.

Na obed sú vhodné rôzne typy polievok: všetky druhy vývarov bez cestoviny, demikát (bryndzová polievka), paradajková či fazuľová, polievka zo zelenej fazuľky, šošovicová, hubová, kapustová, špenátová, estragónová, minestrone polievka, syrová s brokolicou, kalerábová, karfiolová, hubová, zeleninová polievka a boršč (dávka – maximum 1 tanier).

Keď uprednostníte prívarky tak sú vhodné zemiakový, špenátový, šošovicový, tekvicový, kelový, hrachový, fazuľový. Pokiaľ dôjde k miernemu podráždeniu alebo k pocitu diskonfortu, ukľudnite tráviaci trakt na mäkko uvarenou cestovinou alebo na tvrdo uvareným vajíčkom.

Výsledkom diétneho vitamínového programu je prílev síl a aktivity, ktorá pri jarnej únave a často aj počas roka značne chýbajú. K spokojnému pocitu je vhodné doplniť vitamínový ovocno-zeleninový diétny program dostatkom spánku a regenerácie, pretože bez toho sa pocity vitality nedostavia. Ak ste správne nastavený vo vitamínovom diétnom programe 9 +, pocítite po 3 dňoch ľahký pocit a nebudete mať nafúknuté brucho .


Prečítajte si tiež:

Ako funguje detoxikácia organizmu?