12 vecí, v ktorých mali vaši rodičia pravdu

Priznajte sa, koľkokrát ste v detstve prevracali oči nad radami a upozorneniami rodičov? Pozrite sa na niektoré veci, v ktorých mali určite pravdu.

rady rodičov

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Nezameriavajte sa len na jednu vec

Zameranie všetkej svojej energie na jednu vec môže mať nevýhody. Otec mal pravdu, keď hovoril, že je lepšie mať otvorenú myseľ a viac príležitostí. Technický výraz pre to je diverzifikácia. Práve tá znižuje riziko straty a zvyšuje šance na úspech i pri investovaní. Diverzifikácia platí pre ostatné aspekty života rovnako ako priateľstvo. Ak budete tráviť svoj čas s viacerými priateľmi, namiesto toho, aby ste sa venovali len jednému, váš osobný život bude určite plnohodnotnejší. A myslite na to pri každej oblasti života.

2. Choďte skôr spať a ráno skôr vstanete

Podľa istého výskumu, ľudia, ktorí vstávajú ráno skoro, sú viac produktívni, menej unavení a spotrebujú tiež menej alkoholu a tabaku. Keď bude váš čas strávený spánkom a čas strávený hore v rovnováhe, zobudíte sa svieži a vaša hlava si jasne pamätá dôležité informácie z predchádzajúceho dňa. Počas snenia si myseľ prehrá deň a dôležité informácie umiestni do dlhodobej pamäte. Ak spíte nekvalitne, pravdepodobne na tieto informácie zabudnete. To je dôvod, prečo je dôležité mať pravidelný a vyrovnaný režim.


Prečítajte si tiež:

Vychovávali ste svoje dieťa správne?

3. Vždy dokončite to, čo ste začali

Aj vy ste sa často s chuťou vrhli na nejakú činnosť, ale potom ste to nechali tak a pustili sa do ďalšej? Existujú však rady, ktorými sa môžete motivovať dosiahnuť svoj cieľ:

  • Nikdy si nestanovte viac, ako dokážete urobiť.

  • Zamerajte sa na hlavnú najdôležitejšiu vec a neriešte vedľajšie, ktoré by vás iba rozptyľovali.

  • Dajte si časový rámec, v ktorom musí byť projekt dokončený.

  • Vyvarujte sa výhovorkám.

4. Jedzte ovocie a zeleninu

Dali by ste si radšej sladkosti, no mama vám to v detstve nedovolila a namiesto toho vám pripravila ovocie alebo zeleninu? Dnes už ale viete, že spotreba ovocia a zeleniny je základom zdravej a vyváženej stravy. Okrem toho je spojená s nižším rizikom úmrtia najmä na kardiovaskulárne ochorenia. Vyššiu nutričnú hodnotu však majú v surovom stave, pretože tepelnou úpravou strácajú mnohé živiny. Ich konzumáciou sme vraj aj šťastnejší a prospievajú orgánom, vlasom a pokožke. Denne by ste mali zjesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny.

5. Majte trpezlivosť

Počuli ste od vašich rodičov často: „Trpezlivosť ruže prináša?“ Je to pravda, trpezlivosť zvyšuje vnímanú hodnotu objektu a človeka robí trpezlivejším do budúcnosti. Ak ste netrpezliví, máte problém s udržaním pokoja či kontroly. Skúste si preto napríklad pri čakaní vo fronte nájsť niečo zábavné, čo vás odpúta od reality. Naplánujte si udalosť, ktorá nebude hotová za týždeň a vytrénujte tak svoju trpezlivosť a presvedčite sa, či vydržíte čakať na výsledok dlhšie.

6. Buďte vďační za to, čo máte

Áno, uskromniť sa je správne aj pre vaše zdravie. Tento postoj môže prispievať k zníženiu krvného tlaku, posilneniu srdcovej činnosti, zvýšeniu hladiny neurotransmiterov ako sú dopamín, serotonín a endorfíny, a k zníženiu depresie a hladiny kortizolu spojeného so stresom. Aj keď žijeme v uponáhľanej dobe, kde sa nám stále všetkého máli, skúste si napriek tomu sadnúť a vytvoriť zoznam všetkých vecí, za ktoré ste vo svojom živote vďační. Možno budete prekvapení, čo všetko máte.

7. Umyte si ruky pred jedením

Len päť percent ľudí si umýva ruky dosť dlho na to, aby zabili baktérie, ktoré môžu spôsobiť infekcie. Jeden z troch ľudí zase nepoužíva mydlo a až 10 percent ľudí si pred jedlom neumyje ruky vôbec. Mali by ste si ich umývať teplou vodou a mydlom po dobu 20 sekúnd, šúchať ruky o seba, nezabudnúť ani na chrbty rúk a špinu pod nechtami. Nakoniec dostatočne osušiť. Umývanie rúk znižuje šírenie chrípky, nachladnutia a chorôb prenášaných potravou.

8. Nestresujte sa neustále

Stres je absolútne nevyhnutný na dosiahnutie niektorých vecí. Ale je to škodlivé, keď sa stresové hormóny uvoľňujú dôsledne každý deň. Na uvoľnenie stresu bude stačiť krátke cvičenie, či už svižná chôdza alebo pár minút jogy či meditácie.

9. Ak môžete, tak si zdriemnite

Myslíte si, že spanie cez deň je len pre deti? To vôbec, napríklad aj niektorí slávni „dospeláci" nikdy neprestali driemať - Winston Churchill, Napoleon Bonaparte, John F. Kennedy a Thomas Edison. Takýto „šlofík“ je dobrý pre vaše telo, myseľ a náladu. Keď si zdriemnete na 10-20 minút v popoludňajších hodinách, môžete si zlepšiť pamäť, ľahšie sa vám budú riešiť problémy, zlepší sa logika, postreh a reakčná doba. Takisto to prispeje k nižšiemu krvnému tlaku, zníženiu stresu a „šlofík“ prospeje aj srdcu.

10. Urobte to načas a ušetríte si veľké problémy

Často sa vám stáva, že začnete riešiť problém, až keď už je 5 minút po dvanástej? Určite si potom hovoríte, že ste to mali vyriešiť hneď na začiatku, bolo by to ľahšie... Ušetrili by ste si nervy aj financie. Nabudúce si preto stanovte presný termín, kedy niečo spravíte a držte sa ho. Posilníte si aj vašu zodpovednosť a pevnú vôľu.

11. Rozhodujte sa správne

Vždy zvážte následky, než sa rozhodnete niečo urobiť. Vaše rozhodovanie ovplyvňuje emocionálna časť mozgu a pamäť. Preto zlé rozhodnutia môžu viesť i k neschopnosti v budúcnosti vytvoriť optimálne voľby. Tak, ako si môžete byť istí, že ste urobili správne rozhodnutie? Skúste zúžiť váš výberu - čím menej budete mať z čoho vyberať, tým ľahšie sa rozhodnete. Rozdeľte si svoje voľby na dobré a zlé a vyhnete sa potom strachu z rozhodovania.

12. Rešpektujte starších

Prečo? No lebo sú múdrejší ako vy. Múdrosť prichádza s vekom, čo potvrdila aj istá štúdia, podľa ktorej sa mladí správajú skôr impulzívne a zvýhodňujú okamžité zisky, zatiaľ čo starší ľudia myslia na dlhodobé dôsledky svojich činov.


Prečítajte si aj tento článok:

Vychovávali ste svoje dieťa správne?