Šalvia lekárska (Salvia officialis)

Človek je už raz taký, od nepamäti sa viac, či menej obracia k prírode a očakáva pomoc najmä vtedy, keď má pocit, že zdravie stráca. Príroda je mocná čarodejka.

Šalvia lekárska Zdroj foto: Shutterstock.com

Dokazujú to aj aktuálne výskumy, nakoniec aj naši predkovia správne odhadovali liečivé účinky mnohých rastlín a dokázali si celkom účinne pomôcť. Ak máme možnosť rozhodnúť sa medzi chémiou a prírodou, bolo by na škodu nevyužiť silu byliniek.

Ako spoznáme šalviu?

Šalvia lekárska je staroveký liek. Názov pochádza z latinčiny „salvus“ - zdravý, či „salvare“ - spasiť, vyliečiť, byť v bezpečí. Poznáme ju aj pod ľudovým názvom babie ucho, šalfia, rapaňa, či šariadka. Bylinka, ktorá obľubuje slnečné miesta a dobre priepustné pôdy bohaté na dusík a vápnik. Šalvia lekárska je trvalka, rozkonárený poloker s plstnatými šedo-zelenými listami, ktorý dorastá do výšky 20 až 50 cm. Má charakteristické jemné až sýto fialové kvety, ktoré do okolia šíria korenistú až mierne horkú vôňu. Kvitne od júna do júla. Je to veľmi aromatická a medonosná bylinka.

Zbierame listy, prípadne celú vňať nad 3 až 4 listom, asi 15 cm od zeme v období pred zakvitnutím alebo po odkvitnutí. Prvý zber je aktuálny koncom mája, v júni a začiatkom júla. Druhý zber je aktuálny v auguste až septembri. Sušíme v tenkých vrstvách v tieni. Sušenie trvá 8 – 10 dní. Drevnaté a hrubé stonky odstránime a uskladníme v dobre uzavretých nádobách.

Účinné látky

Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že šalvia lekárska obsahuje éterické oleje, horčiny, živicu, organické kyseliny, fytoestrogény (ovplyvňujú plodnosť), betakarotén, vitamíny A, B, C, E, K, vlákninu, draslík, vápnik, železo, meď, horčík, zinok a selén.

Vplyv na zdravie - využitie v ľudovom liečiteľstve i kuchyni

Šalvia lekárska obsahuje látky obmedzujúce potenie. Má silný protizápalový a dezinfekčný účinok, účinná je proti hnačkám, zlepšuje trávenie, činnosť žlčníka a pečene. Veľmi účinne pôsobí ako kloktadlo pri zápale ústnej dutiny, hrdla a pri angíne. Odstraňuje nepríjemný zápach z úst a znižuje hladinu cukru v krvi. Zápar zo šalvie lekárskej sa používa na oplachovanie vlasov, po umytí pôsobí proti šedinám a lupinám.

Šalvia si získava aj našich kuchárov. Výborná je k mastnejším jedlám, nielen ako korenie, ale napomáha aj tráveniu. Hodí sa k rybám, k bravčovému mäsu, k olivovému oleju, k paradajkám, pre výraznú chuť ju používame iba v malých dávkach.

Bude vás zaujímať: Domáca prírodná lekárnička nielen pre deti

Prírodná lekáreň zo šalvie

Šalvia lekárska Zdroj foto: Shutterstock.com

Šalviový čaj –Na prípravu šálky čaju potrebuje čajovú lyžičku šalvie, ktorú zalejeme 250 ml vriacej vody. Necháme vylúhovať cca 10 minút a pijeme dvakrát denne po malých dúškoch.

Obklad na vonkajšie použitie – pripravíme z 3 čajových lyžičiek šalvie a z 250 ml vriacej vody. Necháme vylúhovať dovtedy, kým nálev nie je vlažný. Používame ako obklad.

Šalviová tinktúra – pripravíme si ju z 50 g čerstvej šalvie, ktorou naplníme fľašu, prípadne pohár a zalejeme ½ l kvalitného destilátu. Uzavrieme a necháme 14 dní lúhovať, medzičasom premiešame a nakoniec zlejeme. Užívame podľa potreby, ako ústnu vodu, pleťovú vodu, či prírodný dezodorant.

Nezabudnite: „Zbierame a používame iba tie liečivé byliny, ktoré bezpečne poznáme!“


Bude vás tiež zaujímať:

Domáca prírodná lekárnička nielen pre deti