Sex počas menštruácie - je to bezpečné?

Fanúšikovia príbehu 50 odtieňov sivej si určite pamätajú kontroverznú scénu, v ktorej Christian odstraňuje Anin tampón, aby sa mohli milovať. Aj napriek tomu, že sa tento moment neobjaví na striebornom plátne, stále je horúcim predmetom mnohých článkov a diskusií.

sex_pocas_menstruacie Zdroj foto: Shutterstock.com

To môže mnohé ženy viesť k otázkam: Mala by som mať sex počas svojich dní? Je to bezpečné a bude sa mi to páčiť? Bude sa to páčiť môjmu partnerovi?

Doktori hovoria - choďte do toho

,,Keď s tým pacientka nemá problém, nie je dôvod dávať si počas svojich dní od sexu pauzu.” hovorí T. Ford, zdravotná asistentka v newyorskom Medicínskom centre pre ženskú sexualitu a dodáva: ,,Je to úplne prirodzené a bezpečné pre oboch partnerov.”

Aby ste sa vyhli zašpineniu posteľnej bielizne, dajte si pod seba osušku alebo to skúste v sprche.

Nestrachujte sa, ak sa v krvi po alebo počas sexu objavia tmavo červené či hnedé hrudky. Je to úplne normálne, ide o staršiu krv a bunky vašej maternicovej výstelky.

Môže sa vám to páčiť - a veľmi

Vzrušenie je individuálna záležitosť pre každú ženu. Niektoré sú počas svojich dní príliš rozptýlené všetkými nepríjemnosťami, ktoré s tým prichádzajú na to, aby sa dostali do nálady.

Iné ale môžu počas menštruácie pocítiť skutočný sexuálny apetít. Je to spôsobené tým, že aj keď je vaša hladina hormónov estrogén a testosterón v prvom dni nízka, do tretieho dňa sa postupne zvyšuje. ,Niektoré ženy tvrdia, že sa v tomto čase cítia mimoriadne vzrušené a ich intímne partie sú citlivejšie.

Ďalšou výhodou je, že menštruačná krv môže poslúžiť ako lubrikant, čo takisto zvyšuje mieru uspokojenia. Ak normálne používate lubrikačný gél, tento týždeň je vašou príležitosťou vyskúšať to prirodzene.

Niektoré výskumy dokonca hovoria, že orgazmy môžu zmierňovať menštruačné kŕče a PMS.


Prečítajte si tiež: Ako zistiť, kedy máte svoje plodné dni

Vášmu partnerovi sa to môže páčiť tiež - nerozhodujte zaňho

Ženy by nemali automaticky predpokladať, že ich polovička bude menštruáciou znechutená.Najčastejšie sú to práve ženy, ktoré hovoria sexu počas menštruácie nie.

Každá dvojica je iná, preto sa tento výrok, samozrejme, nedá zovšeobecniť na všetkých. Niekto bude tejto myšlienke otvorený viac, niekto menej. Ak ste ale zvedavá, čo na ňu povie váš partner, je treba byť otvorená a porozprávať sa o tom.

Pozor, urobte tak ale v pokoji, nie uprostred milostného zápalu. Ako vysvetľuje T. Ford: ,,Dobrá komunikácia môže viesť ku kvalitnému sexu v hociktorom období mesiaca.”

Ako sa dá obmedziť neporiadok?

Použitie menštruačného pohárika pre ženy môže znížiť množstvo krvi, vytekajúcej počas styku. No pomôže aj obyčajný kondóm.

Prispieť k minimalizácii neporiadku dokáže aj voľba vhodnej polohy. Ideálny je misionár, keďže žena leží na chrbte. Rovnako výhodné v tomto smere je milovanie sa na konci vašej menštruácie, keď už toľko nekrvácate.

Máte aj iné možnosti

Ak stále nie ste naklonená styku počas menštruácie, nie je dôvod, aby ste si s partnerom nemohli užiť iné, ,,čisté” spôsoby sexu. Môžete si zaviesť tampón a dráždenie zamerať na klitoris.

Nezabudnite na ochranu

Myslite na to, že otehotnieť sa dá aj počas vašich dní. ,,Menštruácia môže v niektorých prípadoch trvať viac ako týždeň a stáva sa, že sa stretne s obdobím vašej ovulácie.” hovorí T. Ford. Navyše, spermie dokážu zostať živé od troch do piatich dní.

Ak pravidelne užívate antikoncepciu, vrátane vášho ,,placebo týždňa”, mali by ste byť v poriadku - v opačnom prípade to radšej neriskujte bez ďalšej formy ochrany.

Kondóm zvážte aj vtedy, ak dokonale nepoznáte zdravotný stav vášho partnera a neviete, ako je na tom v oblasti sexuálne prenosných ochorení. Nakoľko je v tomto období mesiaca vaša pošva viac otvorená kvôli prietoku krvi, riziko infikovania pri nechránenom sexe je o niečo vyššie.


Prečítajte si tiež:

Ako zistiť, kedy máte svoje plodné dni

Bubliii

No mne tu pár vecí nedáva zmysel.. dobre to chápem, že odporúčajú milovanie s menš.kalíškom?? to je predsa rovnaká hlúposť ako s tampónom..
A ohľadom toho posledného odseku, tak buď mám menštruáciu alebo ovuláciu, nie? oboje naraz ťažko.. je tam rozdiel cca 14 dní.. môže telo začať ovuláciu, ak stále prebieha menštruácia??
A spermie žijú po novom až 5 dní? ja som bola v tom, že najviac 3. ženské prostredie je pre ne moc kyslé, či?

STANKA122

Nebezpečné to určite nie je.
Jediný raz som to vyskúšala, a to za účelom splodenia potomka, keďže sa nejak nedarilo a lekár nám to doslova odporúčal.
Nikdy viac.
Bolo to nepríjemné ako pre mňa, tak pre partnera.
Nakoniec sa podarilo normálne bez červenej "kamošky" :-)
S ňou to bolo blee :-)