Fakty a mýty o celulitíde: čomu môžete veriť?

Celulitída postihuje takmer 90% žien, dokonca aj tie, ktoré sú inak štíhle a fit. Pozrite sa, čo v ju skutočnosti zapríčiňuje, ako sa jej dá zbaviť a čomu by ste nemali veriť.

Fakty

Ženy majú celulitídu častejšie ako muži

Ženy majú tendenciu naberať viac tuku okolo bokov a stehien. Majú tiež menej spojivového tkaniva. No odhaduje sa, že asi 10% mužov tiež trpí celulitídou.

Celulitída sa zhoršuje s vekom

Hormóny takisto hrajú úlohu vo vývoji celulitídy. U žien so stúpajúcim vekom telá produkujú menej estrogénu. Ide o hormón, ktorý pomáha udržiavať plynulý tok v krvných cievach. Menej estrogénu môže znamenať horší krvný obeh, čo prispieva k zníženiu novej produkcie kolagénu a staršej štruktúre spojivového tkaniva.

Celulitída môže byť vo vašich génoch

Je pravda, že ak vaša matka a babička mali celulitídu, je väčšia pravdepodobnosť, že sa u vás vyskytne tiež. Existuje aj genetický test, ktorý vám dokáže zistiť, či máte variant génu s vyšším rizikom pre stredne ťažkú až ťažkú celulitídu. No mali by ste myslieť na to, že genetika je len jeden malý faktor pri celulitíde. Svoju úlohu zohrávajú tiež diéty, cvičenie a zdravá hmotnosť.

Cvičenie môže znížiť výskyt celulitídy

Pravidelné cvičenie nemôže odstrániť celulitídu, ale v mnohých prípadoch jej môže pomôcť zabrániť alebo zlepšiť jej vzhľad. Celulitída nastane, keď spojivové vlákna pod kožou zoslabnú alebo strácajú svoju pružnosť. Preto pretiahnutie a posilnenie tých oblastí môže pomôcť. Spevnené svaly utiahnu kožu a celulitída bude menej nápadné. Okrem posilňovacích cvičení je účinná aj joga.


Prečítajte si tiež:

TOP rady proti celulitíde, plus najlepšie domáce cviky


Kožné výplne môžu vyrovnať kožu s jamkami

Injekčné kožné výplne, ktoré sa používajú predovšetkým na poklesnuté lícne kosti a odstránenie vrások na tvári, sa tiež preukázali ako dočasne prospešné pri celulitíde. No funguje to najmä pri chudších ľuďoch s celulitídou, ktorým sa takýmto spôsobom prekryjú nepekné jamky na koži. Je to však veľmi drahé a výsledky vydržia len niekoľko mesiacov.

Non-invazívne postupy sú pri celulitíde účinné

Laser, rádiofrekvenčné a masážne techniky boli využívané niekoľko rokov na zníženie výskytu celulitídy. Hoci sú účinné len krátkodobo, predsa len vám pomôžu viac ako rôzne krémy. Niektoré procedúry, vyžadujúce 10 až 15 sedení, výrazne zlepšujú vzhľad pokožky a napríklad rádiofrekvenčná liečba, ktorá je síce drahšia, účinkuje po dobu šesť mesiacov až jeden rok.

Niektoré potraviny môžu pomáhať v boji proti celulitíde

Vaša strava sama o sebe nemôže určiť, či budete alebo nebudete mať celulitídu, ale ak jete vyváženú stravu bohatú na rastlinné zložky, môžete zabrániť zápalu, ktorý je príčinou celulitídy a udržíte si zdravú váhu. Nezabudnite na dostatočnú hydratáciu a tiež na potraviny s vysokým obsahom vody, aby ste mali spojivové tkanivo silné a pružné a takisto ľahšie schudli. Snažte sa jesť viac zeleniny, ako sú uhorky, reďkovky, paradajky a papriky, ktoré majú všetky viac ako 90% vody.

Fajčenie môže mať vplyv na vzhľad celulitídy

Bolo preukázané, že cigaretový dym znižuje prietok krvi a oslabuje cievy, narušuje tvorbu kolagénu, čo umožňuje spojivovému tkanivu, aby sa pretiahlo a ľahšie poškodilo. Takto dochádza ku prenikaniu tukových buniek na povrch.

Mýty

Celulitída je spôsobená toxínmi v tele

Celulitída sa skôr objavuje v prípadoch, keď tukové vankúšiky začínajú prenikať do vrstiev kolagénových vlákien, alebo do spojivového tkaniva pod kožou (zadok, stehná, ramená, brucho). Spojivové tkanivo môže byť oslabené hormónmi, nedostatkom pohybu a svalového tonusu, prebytočným tukom a zlým krvným obehom. Ale tento stav nie je spôsobený toxínmi.

Celulitídu majú iba ľudia s nadváhou

Nadváha len zvýrazňuje vzhľad celulitídy. Čím viac tuku máte pod kožou, tým väčšia je pravdepodobnosť, že to vaše spojivové tkanivo nezvládne. Ale celulitída sa vyskytuje u žien všetkých tvarov a veľkostí. Dokonca aj u niektorých modeliek.

Kardio je pre zlepšenie celulitídy najlepšie

Beh alebo iné formy kardia môžu pomôcť udržať alebo znížiť váhu, čo môže znížiť výskyt celulitídy. Ale ak chcete mať naozaj pevnú a hladkú pokožku, musíte mať spevnené jej vlákna.

Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí vykonávali tri 30-minútové aeróbne cvičenia každý týždeň po dobu ôsmich týždňov, stratili 2 kilogramy, ale nezískali žiadnu svalovú hmotu a vzhľad celulitídy sa príliš nezmenil. Druhá skupina ľudí, ktorí vykonávali 15 minút aeróbne aktivity a 15 minút silového tréningu trikrát týždenne, stratila 5 kilogramov a získali kilogram svalovej hmoty, čím sa vzhľad celulitídy výraznejšie zlepšil.

Spevňujúce krémy môžu odstrániť celulitídu

Hoci existuje mnoho krémov a telových mliek, ktoré toto sľubujú, ukázalo sa, že trvalo neznižujú výskyt celulitídy. Štúdia však zistila, že výrobky obsahujúce retinoidy môžu poskytnúť dočasný vplyv tým, že pokožka zhrubne a maskuje pomarančovú kožu. Krémy s obsahom kofeínu, zázvoru, zeleného alebo čierneho čaju, môžu tiež pomôcť tým, že zlepšia obeh a narušia tukové bunky, ale ich účinky sú nedostatočne preukázané.

Liposukcia pomôže k lepšiemu vzhľadu pokožky s celulitídou

Ak je celulitída váš problém, liposukcia nemusí byť riešením. Kozmetická procedúra môže dokonca rozložiť tuk viac nerovnomerne a jej vzhľad sa tak zhorší.

Liečiť celulitídu môže iba dermatológ

Mnoho dermatológov sa venuje tomuto problému, no ak celulitída nie je zdravotný stav, nie je nutné ju liečiť. Celulitídu sa môžete vybrať liečiť aj do kúpeľov, ale vždy sa presvedčite, že daný odborník je licencovaný. Chirugický zákrok patrí do rúk kozmetického chirurga alebo dermatológa.

Tesné oblečenie môže zapríčiniť celulitídu

Hoci tesné legíny pri cvičení môžu znížiť prúdenie krvi v stehnách, je to len dočasný efekt, a pravdepodobne sa to neodrazí na vašom tele. Je to len marketingový trik výrobcov oblečenia. V skutočnosti môže byť opak pravdou. K celulitíde môže prispieť len skutočne pritesné oblečenie alebo spodná bielizeň, ktorá zamedzí krvnému obehu a obmedzí prietok krvi.

Nádej do budúcnosti?

Vedci sú čím ďalej, tým lepší v hľadaní dlhodobých riešení pre liečbu celulitídy. V Amerike je najnovším a sľubným postupom chirurgický zákrok s názvom "Cellulaze", v ktorom optický laser topí tuk, rozbíja spojivové tkanivo a stimuluje rast nového kolagénu. Výsledky vydržia aj dva roky, no cena je dosť vysoká.


Prečítajte si aj tento článok:

TOP rady proti celulitíde, plus najlepšie domáce cviky