Zarastajúce chĺpky - ako sa s nimi vysporiadať?

Poznáte to - v lete chcete mať každá dokonalé, hladké nohy. Tešíte sa, kedy ich budete môcť predviesť v plavkách či sukniach, no kazia vám to zarastajúce chĺpky. Malé červené bodky nepôsobia príliš esteticky. Tento problém navyše nie je iba výsadou žien, trápi aj mužov. Poradíme vám, ako s ním bojovať.
Zarastajuce_chlpky_2

Čo sú to zarastajúce chĺpky a ako proti nim bojovať? | Zdroj: Shutterstock.com

Čo to vlastne je?

Ide o chlpy, ktoré sa skrútili a vrástli späť do kože namiesto toho, aby z nej vytŕčali. Nie je to nič vážne, netreba sa báť. Avšak tento problém môže byť pomerne nepríjemný.

Zarastajúce chĺpky spôsobujú malé červené hrčky, ktoré sa niekedy môžu zapáliť a zmeniť na bolestivé navreniny, plné hnisu.

Častejšie sú u ľudí s kučeravými vlasmi alebo u jedincov s tmavším typom pleti. U mužov sa najviac vyskytujú na brade, lícach či krku. U žien sú bežnejšie v oblasti nôh, podpažia a intímnych partií.

Pravdepodobnosť vzniku zarastajúcich chĺpkov sa zvyšuje takisto u ľudí s vysokou hladinou pohlavných hormónov, keďže sa u nich môže vyskytovať nadmerný rast ochlpenia.

Čím sú spôsobené?

Zarastajúce chĺpky vznikajú v momente, keď je vlasová folikula upchatá mŕtvymi kožnými bunkami. To spôsobuje, že chlp nerastie rovno ale do strán. Zväčša sa tak deje pri holení, kedy čepel vytvára ostrý koniec chlpu a ten ľahšie prenikne pod pokožku. Preto sú problematické najmä miesta, na ktorých sa ochlpenia pravidelne zbavujeme.


Prečítajte si tiež:

Keď holenie bolí aj najväčších chlapov


Ako proti nim bojovať?

Ak je to možné, najjednoduchším riešením je nerobiť nič, zarastajúce chĺpky väčšinou zmiznú samé od seba. Neskúšajte chlpy vyberať a snažte sa na daných miestach neškriabať - vytvoríte tak ranky a tie sú vhodným útočiskom baktérií, zvyšujúcich možnosť infekcie. Na podráždených miestach môžu taktiež zostať jazvy.

Hrčky po zarastajúcich chĺpkoch naďalej pretrvávajú a nemiznú prirodzene? Ďalšou z možností je navštíviť doktora. Ten na vašej koži sterilným spôsobom spraví malý rez, aby chlp vyslobodil. Takisto vám môže predpísať steroidovú masť, zabraňujúcu svrbeniu a podráždeniu alebo retinoidy, ktoré odstránia mŕtve kožné bunky.

Menej drastickou metódou, ako sa zbaviť zarastajúcich chĺpkov, je nechať ich dorásť a nejaký čas sa neholiť. Dlhšie chlpy nemajú také ostré zakončenia, preto je menšia pravdepodobnosť, že sa skrútia a preniknú pod kožu.

Nie pre každého sú tieto riešenia vhodné. Pokiaľ si chlpy nechcete nechať dorásť a trpíte averziou voči skalpelom, máme pre vás niekoľko typov, ako sa nepríjemných červených hrčiek zbaviť jednoduchými, doma dostupnými metódami:

  1. Umyte zasiahnuté oblasti teplou vodou a zjemňujúcim mydlom. Naneste dezinfekciu, aby ste predišli zapáleniu.
  2. Priložte na zasiahnutú oblasť teplý obklad. Ten takisto pomôže zjemniť pokožku a dostať zarastené chĺpky spod kože.
  3. Použite sterilnú pinzetu alebo ihlu (predtým priložte teplý obklad na zjemnenie kože) a pokúste sa chlp opatrne dostať spod kože bez toho, aby ste museli priveľmi zasahovať do jeho okolia. Ak je príliš hlboko, radšej túto metódu nepoužívajte, mohli by ste do rany zaniesť baktérie. Pokiaľ je to možné, nevyberajte chlp celý, aj s koreňom, takisto hrozí riziko infekcie. Iba sa pokúste vytiahnuť časť, zarastenú v koži.
  4. Aplikujte na oblasť vaječnú membránu (tenkú priehľadnú vrstvu, nachádzajúcu sa medzi škrupinou a vaječným bielkom) a nechajte ju tam, kým vyschne a scvrkne sa. Následne ju odlepte, zarastený chlp by mal vyjsť spolu s jej odstránením.
  5. So zarastajúcimi chĺpkami môžu pomôcť aj krémy proti akné, keďže sú si tieto dva kožné problémy podobné, najmä ak hrčky obsahujú hnis.
  6. Vyskúšajte chlieb, namočený v horúcom mlieku. Neslúži iba na jedenie, ale aj na odstránenie tohto nepríjemného problému.
  7. Jemný peeling dvakrát denne odstráni odumreté kožné bunky, spriechodní folikulu a umožní chlpom dostať sa von.

Dá sa zarastajúcim chĺpkom predísť?

Samozrejme. Ak ste už vylúčili možnosť prestať sa holiť, sú tu nasledovné spôsoby:

  1. Používajte ostrú žiletku, dbajte na to, aby mala iba jedno ostrie.
  2. Pred holením zvlhčujte vašu pokožku teplou vodou a použite prípravok na zjemnenie chlpov ako gély či rôzne krémy.
  3. Hoľte sa zásadne v smere rastu ochlpenia.
  4. Opláchnite žiletku po každom ťahu.
  5. Muži, nehoľte sa úplne dohladka. Ak sa dá, nechajte si jemné strnisko, aby nevznikali otvory, ktorými by sa do vašej pokožky mohli dostať baktérie.
  6. Aplikujte na kožu studený obklad tesne po holení, aby ste predišli podráždeniu.

Pravdepodobnosť zarastania chĺpkov môže znížiť takisto používanie iných metód holenia. Skúste napríklad depilačné krémy, vosk či laserový zákrok.


Prečítajte si, aké nepríjemné môže byť holenie citlivej pleti:

Keď holenie bolí aj najväčších chlapov

Vanda100

Dobry den moje meno je Vanda#100 a mam problem so zarastajucimi chlpkami pod nosom.Chcela by som sa opytat ci by ste mi nemohli pomoc ?? Za skoru odpoveď vopred Ďakujem.

Jovanka

pomaha ipl depilacia ale u mna perfektne zabral ako starostlivost po holeni ryor na stimulaciu rastu chlpkov z notina a mas styri mesiace minimalne klud

zuzulienka9

ja mam na tie na nohach elektricky epilator orava a na nosne chlpky tiez mam taky sikovny zastrihavac a nie je problem s tym zeby chlpky zarastali