Ruská a ukrajinská kuchyňa

Ruská a ukrajinská kuchyňa majú veľa spoločných znakov. Ich základy boli položené najmä vidieckym obyvateľstvom a veľký vplyv na ne mali i drsné prírodné podmienky.

ruská a ukrajinská kuchyna Zdroj foto: Shutterstock.com

Stravovanie v Rusku

Prevažne sa živili zemiakmi, kapustou, uhorkami, cibuľou a chlebom. Jednoduchú stravu si ochutili smotanou, kôprom a petržlenom. Úroda obilia im poskytovala potrebné suroviny na pečenie chleba, na prípravu lievancov i na prípravu kvasu. V kuchyni hodne využívali ryby, hydinu, zverinu, huby, lesné plody a med. Naopak, ruská šľachta preberala francúzsku kuchyňu, ale rovnako prvky ruskej kuchyne sa dostali do mnohých európskych krajín.

Stravovanie na Ukrajine

Čo sa týka ukrajinskej kuchyne existujú zaujímavé regionálne rozdiely, napríklad tatárska kuchyňa prevláda na Kryme. Huculská kuchyňa sa spája so Zakarpatskou Ukrajinou, kde je v obľube kukuričná kaša, ktorej hovoria mamalyha, veľmi podobná talianskej polente, či rumunskej mamalige.


Prečítajte si tiež:

Ako vyzerá kuchyňa balkánskeho poloostrova?

Polievky

V ruskej a ukrajinskej kuchyni mali vždy veľký význam tradičné polievky:

  • studené polievky založené na kvase, napríklad okroška.

  • ľahké zeleninové polievky, polievky s rezancami, napríklad vývar, tzv. lapša, rybacia polievka ucha, či hubová polievka.

  • polievky založené na kapuste, ako sči alebo boršč. Jedno ruské príslovie dokonca hovorí: „Sči a kaša, to je strava naša.“

Mäso a špeciality

Okrem hovädzieho, teľacieho, baranieho, jahňacieho a bravčového mäsa sa hodne v ruskej kuchyni konzumuje aj kozľacie mäso, hrabavá domáca a vodná hydina. Obľúbené sú mleté mäsa a hydina, ktorá sa pripravuje s rôznymi plnkami.

Medzi obľúbené jedlá patrí šašlík (marinované kúsky mäsa grilované na ihle), bliny (palacinky, lievance so sladkou náplňou), pelmene (malé knedličky plnené mäsom), pirôžky (z kysnutého alebo iného cesta plnené mäsom, zemiakmi, hubami, tvarohom) a tiež svetoznámy Stroganov – kúsky hovädzie mäsa s cibuľou, hubami, kyslou uhorkou, ochutené kyslou smotanou. Ako príloha sa podávajú zemiaky, dusená ryža, varená, dusená zelenina a čerstvé zeleninové šaláty.

Múčniky a dezerty

Menu dopĺňajú kašami, pečenými lievancami, ovocnými knedľami zo zemiakového cesta so smotanou, jablkovým závinom či kysnutými koláčmi. Nesmieme zabudnúť ani na zmrzlinu (moroženoje).

Nápoje

Najstarším nápojom je medok, odvodený od slova med (zdrobnenina), ide nealkoholický nápoj. Nesmieme ho zamieňať s medovinou, čo je kvasený alkoholický nápoj. Medzi podávanými nápojmi prevláda čaj, ktorý sa pije pri každej príležitosti, je to národný nápoj. Samovar je súčasťou takmer každej domácnosti.

Obľubujú kvalitné destiláty, medzi ktorými dominuje vodka, a tiež všetky druhy ovocných štiav. Vodku najčastejšie zajedajú červeným alebo čiernym kaviárom alebo kúskami jesetera. Samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na ruský sekt.

Pohostinnosť Rusov a Ukrajincov vychádza z hĺbky srdca, ochotní sú dať na na stôl všetko, čo majú k dispozícii. Stretnutie pri stole sa vyznačuje hojnosťou a prirodzenou zábavou.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako vyzerá kuchyňa balkánskeho poloostrova?