Muži, na toto si dávajte pri bicyklovaní pozor!

Hoci nebol zistený medzi cyklistikou a erektilnou dysfunkciou alebo dokonca neplodnosťou žiadny vzťah bez ohľadu na to, koľko kilometrov a hodín muži bicyklovali, existujú iné problémy, ktoré mužom hrozia pri bicyklovaní. Patria sem poškodenie nervov, znecitlivenie či podráždenie pokožky.

nebezpečenstvá bicyklovanie pre mužov Zdroj foto: Shutterstock.com

Genitálna necitlivosť

Niektorí jazdci môžu stráviť na bicykli celý deň a nezažijú genitálne znecitlivenie, pretože ich nervy a žily sú skryté pod mnohými vrstvami tkaniva a nie sú tak ovplyvňované. Iní si ale musia dávať väčší pozor, pretože ich nervy môžu byť stlačené a prúdenie krvi do penisu obmedzené. Ak sa vám toto stáva často, nervy a žily sa potom stávajú menej funkčné a s vekom sa tieto problémy môžu rapídne zhoršiť. Dôležité je v tomto prípade skontrolovať správne nastavenie sedadla, jeho materiál, vhodnú veľkosť a tvar, tak aby vám bolo čo najpohodlnejšie a nespôsobovalo problémy.

Väčšina vašej hmotnosti bude spočívať na sedacích kostiach alebo panvových kostiach. Aby ste zmiernili tlak, ktorý bude vyvíjaný na tieto miesta, treba vziať do úvahy okrem sedadla aj výšku riadidiel.


Prečítajte si tiež:

Trápi aj vás podráždená pokožka po jazde na bicykli? Ako sa zbaviť nepríjemného svrbenia?

Zvýšená hladina PSA

Spojenie medzi cyklistikou a prostatou (zvýšenou hladinou PSA - bielkovina a orgánovo špecifický ukazovateľ, tvoriaci sa v prostatických žľaziach), je stále diskutabilné. Zdá sa, že diaľková jazda na bicykli môže dočasne zvýšiť jej riziko. V istej štúdii výskumníci kontrolovali hladinu PSA 129 cyklistov jazdiacich viac ako 100 kilometrov, pred jazdou a počas záverečných piatich minút. Ich hladina vzrástla v priemere o 9,5 percenta. Vedci však tvrdia, že nie je žiaden dôvod na obavy, tieto hladiny sa zvyšujú len krátkodobo. I v tomto prípade robí veľa aj správne nastavenie sedadla, ktoré môže výrazne ovplyvniť hladinu PSA tesne po jazde.

Folikulitída

Infikovanie a zápal vlasových vačkov (folikulitída), trenie a otvorenie vredov môže byť veľmi bolestivé. Práve správne nastavenie sedadla a všetkých častí bicykla spolu s hygienou je prevenciou pred týmto neduhom. Pomôže i krémovanie týchto partií pre zníženie trenia. Táto oblasť môže byť náchylnejšia k treniu i po holení, preto by ste v tomto prípade nemali zabúdať ani na antibiotickú masť. Ak sa vám odierajú vnútorné strany stehien, používajte gély, aby ste kožu ochránili. A nakoniec, nikdy nenoste žiadnu spodnú bielizeň pod cyklistické oblečenie, je totižto navrhnuté tak, aby tlmilo všetky nárazy a tlaky, a spodné oblečenie by mohlo narušiť jeho funkciu.

Bolesť semenníkov

Ak pociťujete bolesť alebo akúkoľvek citlivosť semenníkov počas jazdy, niečo nebude v poriadku. Spôsobuje to pudendálny nerv, ktorý sa nachádza medzi genitáliami a konečníkom. Keď dôjde ku kompresii, môže spôsobiť bolesť v semenníkoch či penise. Aby ste sa tomu vyhli, vždy dbajte na správne nastavenie všetkých častí bicykla, vhodné oblečenie i hygienu.


Prečítajte si aj tento článok:

Trápi aj vás podráždená pokožka po jazde na bicykli? Ako sa zbaviť nepríjemného svrbenia?