Ako sa zbaviť tuku v oblasti spodného bruška?

Poznáte to. Skúšate si plavky, no niečo tam nesedí. Je to vaše brucho, ktoré ste celú zimu úspešne skrývali pod oblečením, no zrazu ho máte ukazovať celému osadenstvu kúpaliska. Rozhodnete sa s ním niečo urobiť. Čo vás napadne ako prvé? Stavíte na klasické „brušáky" ako väčšina ľudí?

Spodné bruško Zdroj foto: Shutterstock.com

Mnoho ľudí je stále presvedčených, že ak chcú schudnúť z určitej partie, musia vykonávať cviky presne určené na danú partiu stále dokola. Toto presvedčenie má však od pravdy ďaleko. Pravdou je, že tak, ako nemôžeme tuku prikázať, do ktorej partie sa má uložiť, nemôžeme si ani vybrať, aby sa stratil iba z brucha. Cvičením cvikov zameraných na brucho, síce brušné svaly posilníme, no čo z toho, ak sú stále ukryté pod vrstvou tuku?


Prečítajte si tiež:

Tieto cviky sú vhodné na spodné brucho

Ak sa chcete zbaviť tuku z akejkoľvek časti tela, musíte schudnúť celkovo

Toto pravidlo je možné aplikovať aj na oblasť brucha. Najlepší, najrýchlejší a veľmi efektívny spôsob ako sa zbaviť tuku je intenzívne cvičenie vo vysokej intenzite. Možností je viacero - HIIT tréning (metafit, tabata), skákanie cez švihadlo, či šprinty. V prípade, že sa rozhodnete pre HIIT, čiže intenzívny intervalový tréning, pri ktorom vykonávate rozličné cviky vo vysokej intenzite a striedate ich s oddychovými intervalmi, zaraďte do tréningu komplexné cviky. Ide o cviky, ktoré zapájajú viacero svalov či svalových skupín naraz, a tak spália oveľa viac energie ako izolované cviky (precvičujú len konkrétny sval). Príkladom sú drepy (s výskokom), plank a jeho variácie, alebo angličáky.

Cvičenie je potrebné skombinovať aj so správnym jedálničkom

Čomu sa treba vyhýbať? V prvom rade cukru vo všeobecnosti. Spracovaný cukor patrí k jednoduchým sacharidom, nemá žiadnu nutričnú hodnotu, no zato obrovské množstvo kalórií. To je dôvod, prečo ho často označujeme aj ako prázdne kalórie. Konzumáciou cukru zvyšujete hladinu cukru v krvi, čo spôsobí zvýšenú produkciu inzulínu a podporuje ukladanie tuku. Nejde len o cukor ako taký, ale aj o produkty, ktoré cukor obsahujú. Ide predovšetkým o vysoko spracované potraviny, ktoré sú ním doslova prepchaté. A to nielen sladkosti, ako by si mnohí mysleli, ale aj chipsy, rôzne polotovary, instantné polievky, hotové zmesi či omáčky. Pozor si treba dávať aj na sladené limonády a ovocné džúsy. Mnohí si často ani neuvedomujú, koľko skrytého cukru takýmto spôsobom skonzumujú.

Ďalšia skupina potravín, ktorej konzumáciu treba obmedziť sú rafinované obilniny. Biely chlieb, cestoviny, a ďalšie výrobky z bielej múky taktiež vystrelia hladinu cukru krvi a okrem iného podporujú aj ukladanie tuku. Vhodnejšie sú celozrnné výrobky, hnedá ryža, ovos alebo quinoa.


Prečítajte si aj tento článok:

Tieto cviky sú vhodné na spodné brucho