Pribrali ste? Toto rozhodne nerobte

Pribrali ste zopár kíl? Občas sa to stane, ak prežívate stresujúcejšie obdobie. No potom, keď príde na rad riešenie tohto stavu, často robíte veci, ktorými si to ešte zhoršujete.

Čo nerobiť ak priberiete Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Nepreskakujte jedlá

Preskakovanie jedál vám nepomôže dlhodobo schudnúť. Štúdie ukazujú, že ak jete pravidelne každých pár hodín, stabilizuje sa vám hladina cukru v krvi, čím sa predchádza napríklad aj vlčiemu hladu. Doprajte si teda na jedlo a občerstvenie čas vždy, keď to budete považovať za potrebné, aby ste potom nejedli nárazovo.

2. Nekritizujte sa

Ak budete denne dlho stáť pred zrkadlom a hovoriť si, ako hrozne vyzeráte, vôbec k ničomu to nevedie. Krutosť k sebe samému vás ešte viac rozruší a vy sa potom budete uchyľovať k emočnému jedeniu. Radšej sa pre túto chvíľu zmierte so svojou váhou a povedzte si, že sa to onedlho zmení.


Prečítajte si tiež:

Týmito 4 mýtmi o chudnutí sa určite neriaďte

3. Nemíňajte príliš veľa na nový šatník

Chudnutie vyžaduje čas, takže to môže chvíľu potrvať, kým sa opäť zmestíte do svojich džínsov. Dovtedy skúste obmedziť nakupovanie nového oblečenia. Myslite na to, že vaša váha je len dočasná. Samozrejme, zopár nových kúskov bude nevyhnutných na to, aby ste sa cítili pohodlne.

4. Nevážte sa ako posadnutí

Človek by pri chudnutí nemal strácať viac ako jeden kilogram týždenne, ale aj to je individuálne, pretože každé telo je iné. A na pamäti majte tiež, že vaša váha bude kolísať aj v závislosti od toho, koľko vody ste prijali, aký je čas, alebo aké sú vaše hladiny hormónov. Preto sa stačí vážiť raz týždenne, a to v dopoludňajších hodinách.

5. Necvičte priveľa

Ak ste prehnane ambiciózni, celý plán chudnutia môže zlyhať. Buďte radšej realistickí. Takisto, ak budete príliš veľa cvičiť, môže to viesť k prejedaniu a vy ešte priberiete.

6. Neprestávajte s posilňovaním

Myslíte si, že váš váhový prírastok môže byť spôsobený prebytkom svalovej hmoty? Niektoré ženy sa obávajú, že zdvíhanie závažia môže spôsobiť ich priberanie, ale je to veľmi nepravdepodobné. Sval je metabolicky aktívnejší než iné tkanivá a nakoniec ešte pomôže schudnúť. Takto budete naopak vyzerať štíhlejšie a zlepší sa aj zdravie vašich kostí.

7. Nespoliehajte sa na diétu

Hlavným problémom diét je, že nie sú dlhodobo účinné. Zvyčajne sú postavené len na určitej skupine potravín a akonáhle sa odchýlite od takejto stravy, získate váhu späť. Kľúčom k trvalému schudnutiu je jesť pokiaľ možno priemyselne nespracované potraviny s obsahom zdravých tukov, komplexných sacharidov a chudých bielkovín.

8. Neignorujte hlad

Začnite počúvať svoje telo, zastavíte tak prejedanie a naučíte sa správne uspokojiť svoj žalúdok i na dlhšiu dobu. Mali by ste začať jesť, keď pociťujete ľahký hlad a prestať jesť, keď sa cítite spokojní.

9. Nezameriavajte sa na to, čo nemôžete jesť

Načo plytvať energiou na to, čo nemôžete jesť, keď môžete sústrediť svoju pozornosť na všetky ostatné úžasné a super zdravé potraviny? Posuňte svoje myslenie radšej týmto smerom.

10. Nenahovárajte si, že raz určite zázračne schudnete

Stanovte si najprv menšie a dosiahnuteľnejšie ciele. Motivácia sa takto dostaví určite rýchlejšie a vy budete pripravení na ďalšie kroky, ako schudnúť.


Prečítajte si aj tento článok:

Týmito 4 mýtmi o chudnutí sa určite neriaďte