Suché a popraskané päty - ako si pomôcť?

Popraskané päty sú problémom, ktorého je veľmi obtiažne sa zbaviť. Môžu byť poriadnou estetickou, no čo je horšie, takisto veľmi bolestivou komplikáciou. Poradíme vám, ako sa s nimi vysporiadať.

Čo môže spôsobovať suché chodidlá?

Koža na chodidlách, na rozdiel od zvyšku nášho tela, je prirodzene suchá. Nemá nijaké mazové žľazy - to jediné, čo ju udržuje hydratovanú, je pot. Popraskať môže z viacerých dôvodov - buď ju poriadne a pravidelne nehydratujeme alebo máme nejaký zdravotný problém ako cukrovka, porucha štítnej žľazy či atletická noha. Existujú však aj iné faktory, prispievajúce k vysušovaniu pokožky chodidiel:

  • príliš horúca, ale aj príliš studená sprcha či kúpeľ,
  • kožné ochorenia, spôsobujúce vysušovanie kože - ekzémy, psoriáza a podobne,
  • nedostatočne hydratujúce sprchové gély,
  • málo zvlhčované prostredie, či už doma alebo v práci - znižovanie vlhkosti majú často na svedomí vykurovacie systémy, ale aj klimatizácia,
  • dlhý čas strávený na slnku,
  • vek - popraskané chodidlá sú vo všeobecnosti častejšie u seniorov, pretože ich koža prirodzene stráca vlhkosť.

Prečítajte si tiež:

Čo môže byť príčinou suchých rúk?


Akého doktora by ste mali navštíviť?

Veľa ľudí si automaticky myslí, že keďže ide o problém, týkajúci sa pokožky, mali by vyhľadať dermatológa. Vhodnejší v tomto prípade je však pedikér. Kým dermatológ sa špecializuje výlučne na ochorenia kože, pedikér je odborníkom na nohy, ktorý sa súčasne vyzná takisto v dermatológii, keďže svojim pacientom zároveň pomáha aj s kožnými problémami.

Ako sa o suché chodidlá starať?

Odstránenie problému zväčša spočíva v odstránení jeho príčiny. Niektorí ľudia trpia suchou kožou vo všeobecnosti, mali by preto dbať o dostatočné hydratovanie - používanie vhodného sprchového gélu, krému a takisto dodržiavanie pitného režimu. Dostatok tekutín musíme mať aj zvnútra, nielen zvonku.

Pozor na výber správnych kozmetických prípravkov. Nevhodné sú krémy s obsahom alkoholu, ktorý vysušuje. Najjednoduchšie a najlepšie je použiť detský krém, bez chemikálii a zaručuje vysoký stupeň hydratácie.

Ak to predsa len chcete úplne bez chémie, máme pre vás niekoľko typov a trikov, ako si popraskané chodidlá jednoducho ošetriť s tým, čo máte doma:

Šťava z citrónu

Obsahuje slabú kyselinu, ktorá zmäkčí suchú a mŕtvu kožu a zabezpečí jej ľahké odstránenie. Aby ste sa jej zbavili, nechajte šťavu pôsobiť približne 10 minút, následne použite pemzu alebo inú pomôcku. Môžete pridať aj olivový alebo levanduľový olej. Neodporúčame túto metódu skúšať, ak je vaša koža popraskaná do krvi alebo máte na chodidlách iné otvorené rany, v ktorých by vás citrón mohol poriadne štípať.

Oleje

Pred spaním si umyte nohy vo vlažnej vode a použite pemzu. Potom na popraskané miesta aplikujte rastlinný alebo kokosový olej, obujte si hrubé, ideálne bavlnené ponožky a nechajte si ich na sebe celú noc. Ráno chodidlá umyte. Opakujte pravidelne, výsledok by ste mali vidieť približne po siedmich dňoch.

Vazelína alebo glycerín

Obe skombinujte so šťavou z jedného citrónu. Zmes s vazelínou natierajte na umyté nohy, ideálne pred spaním a takisto si obujte bavlnené ponožky - pomôžu zmesi vstrebať sa a zabránia zašpineniu vašej posteľnej bielizne. Kombináciu s glycerínom umyte 20 minút po nanesení na umyté chodidlá. Glycerín je dobré skombinovať okrem citrónu takisto s ružovou vodou, ktorá koži dodá vitamíny A, B3, C, D a E a má protizápalové vlastnosti.

Ocot a vlažná voda

Štvrť pohára octu zmiešajte s vlažnou, nikdy nie horúcou vodou tak, aby ste do nej mohli ponoriť nohy až po členky. Kyselina v octe zmäkčí pokožku. Následne suchú kožu obrúste pemzou, chodidlá vysušte a nakrémujte.

Dá sa suchej koži na chodidlách predísť?

Určite! Tu sú niektoré z metód, ktorých dodržiavanie vás pred nepríjemnou popraskanou pokožkou nôh ochráni:

  • Neumývajte nohy príliš často - voda pokožku vysušuje. Vynechajte bublinkové kúpele či príliš navoňané sprchové gély.
  • Vyhnite sa saunám a výrivkám.
  • Kupujte si vždy správnu veľkosť topánok - vo väčšom čísle sa noha pohybuje, čo spôsobuje trenie a následné vysušovanie pokožky chodidiel, najmä piat. Príliš malé číslo zasa vytvára na nohy tlak a neumožňuje koži dýchať tak, ako by potrebovala. Síce hydratuje, ale ani nadmerné potenie nie je dobré.

Prečítajte si aj tento článok:

Čo môže byť príčinou suchých rúk?

lenka_samorin

proti suchej pokožke treba veľa piť a na nožky pravidelne používať správny krém. S tým vydržia aj päty ošetrené pedikérkou oveľa dlhšie.

Viera-trnava

Samozlupovacie ponožky - čítala som na diskusii a vyskúšala. Veľmi zaujímavá vecička!!! Nožky sa mi olúpali behom týždňa zostali pekne hladké dva mesiace. odporúčam vyskúšať.