Chráňte sa - toto sú najčastejšie letné riziká a ich prevencia

Ach, leto! Kto by nemal rád dlhé slnečné dni, voňavé opekanie na dvore či v záhradke, prechádzky po pláži? Isté však je, že naozaj nikto nemá rád, keď sa počas týchto dní zraní alebo ochorie. Preto vám teraz ponúkame nášho sprievodcu letnými rizikami, ktorý je návodom na to, ako po celé leto zostať v bezpečí a bez starostí.

Letné riziká Zdroj foto: Shutterstock.com

Rekreačné ochorenia z vody

Ide o ochorenia, spôsobené baktériami a chemikáliami, nachádzajúcimi sa vo vode, v ktorej plávame. Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, podmienkami zdravého pobytu pri vode je zdravotne nezávadná voda a zdravé životné prostredie, ktoré pri kúpaní nepredstavuje ohrozenie zdravia návštevníkov kúpalísk (prírodných či umelých).

Človek sa pri kúpaní do vody ponára, tá sa dostáva do priameho kontaktu s jeho pokožkou a sliznicami. Často dochádza k prehltnutiu malého množstva, čo môže vyvolať celý rad zdravotných rizík. Medzi najbežnejšie patria hnačkové ochorenia, hnisavé rany, zápaly močových a pohlavných ciest, slizníc a podobne.

PREVENCIA:

  • Skontrolujte bazén

Je menej pravdepodobné, že k šíreniu choroboplodných zárodkov dôjde v dobre udržiavanom bazéne, preto skontrolujte najnovšie výsledky inšpekcie. Na stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a takisto na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva nájdete aktuálne informácie o stave prírodných kúpalísk, prírodných vodných plôch a umelých kúpalísk vo všetkých krajoch Slovenska a o ich vhodnosti či nevhodnosti na kúpanie a relax.

  • Skontrolujte seba

Moč, stolica, pot, krv a iné nečistoty do vody nepatria. Preto do nej nevstupujte, ak máte hnačku, alebo otvorenú ranu (napríklad z chirurgického zákroku alebo piercingu), ktorá nie je pokrytá vodotesným obväzom. Takisto sa pred vstupom do vody osprchujte. Za jednu minútu pod tečúcou vodou sa odstráni väčšina nečistôt alebo čohokoľvek iného na vašom tele. Práve to je dôvod, prečo verejné kúpaliská vyžadujú, aby ste pred vstupom do vody prešli cez sprchový kút.


Prečítajte si aj:

Leto a s ním spojené riziká u detí

Bezpečnosť vo vode/ochrana pred utopením

Utopenie je druhou najčastejšou príčinou neúmyselných zranení s následkom smrti u detí a mladistvých v Európskej únii. Dochádza k nemu behom niekoľkých sekúnd a môže sa prihodiť aj v plytkých vodách.

U nás je legislatíva v oblasti zabezpečenia vodnej záchrany a prevádzkovania bazénov definovaná a upravovaná viacerými zákonmi, vyhláškami, predpismi a normami EÚ. Prevádzkovatelia umelých i prírodných kúpalísk sú povinní zabezpečiť miestnosť na poskytovanie prvej pomoci a dostatočný počet plavčíkov s absolvovaným akreditovaným kurzom prvej pomoci, ktorých počty presne určuje Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

PREVENCIA:

Najväčším rizikovým faktorom pre deti i dospelých je, samozrejme, byť neplavcom. Preto je dobré absolvovať plavecký kurz alebo lekcie, hoci aj v dospelosti, a naučiť sa to, čo ste v minulosti možno zameškali. Riziko sa zvyšuje tiež požitím alkoholu, ktorý je preto lepšie nechať na neskoršie chvíle, keď už neplánujete vojsť do vody. Ak sa plavíte na lodi, vždy noste záchrannú vestu.

Hromy a blesky

Aj keď úrazy bleskom tvoria v horách len necelé 1 percento a šanca, že do vás udrie blesk je 1:500 000, toto nebezpečenstvo nemožno podceňovať. Úmrtnosť pri takýchto úrazoch je asi 30–40 percent a ďalší majú trvalé následky. Asi 65 percent nehôd sa stalo v exponovanom teréne. V horách sú búrky častejšie ako v nížinách, majú dramatickejší priebeh a vyššiu frekvenciu bleskov. Najviac bleskov je vo výške 1 500–2 000 m, nad 3 000 m pomerne zriedka. V zaľadnených oblastiach sú búrky takisto zriedkavejšie.

PREVENCIA:

Počas pobytu v prírode vždy sledujte vývoj počasia. Na túry vyrazte skoro ráno, aby ste v popoludňajších hodinách, keď je najväčší výskyt búrok, už zostupovali z vrcholov. Snažte sa opustiť voľné priestranstvo - lúku, pole, vodnú plochu a pod., a búrku prečkať na bezpečnom mieste: v horskej chate, v aute, v autobuse, vo vlaku, v dome.

Otrava jedlom

Vo väčšine prípadov otravy jedlom ide o gastroenteritídu, teda podráždenie žalúdka a čriev. Je zvyčajne spôsobené baktériou (ako je napríklad Salmonella, E. coli, alebo Campylobacter), alebo vírusom, a sprevádza ho hnačka a zvracanie. V susedných Čechách ročne toto ochorenie postihne asi 50 tisíc ľudí.

PREVENCIA:

Hoci vďaka vysokým letným teplotám baktérie len tak prekvitajú, otrave jedlom sa dá predísť. Mäso uvarte či upečte naozaj dôkladne. Ak si beriete so sebou prenosnú chladničku, zabaľte surové mäso tak, aby sa jeho šťavy nedotýkali iných potravín. Pokiaľ ide o zvyšky jedál, vyhoďte akúkoľvek potravinu, ktorú ste nemali chladenú dlhšie ako dve hodiny.

Spálenie slnkom

Červená koža, horúca a bolestivá na dotyk – to pozná asi každý z nás. Spáliť na slnku sa môže každý, bez ohľadu na farbu pleti. Zvýšenému riziku sú vystavení ľudia, ktorí majú svetlú pleť, žijú vo vysokých nadmorských výškach alebo užívajú niektoré lieky. Zbystriť pozornosť by sme mali najmä v prípade, že sa popri klasickom spálení objavia na pokožke aj pľuzgieriky.

### PREVENCIA:

Jednoduchá - chráňte sa pomocou opaľovacieho krému, vhodného pre váš typ pokožky, a to aj keď je zamračené počasie. Počas poludňajších hodín sa zdržiavajte v tieni a noste pokrývku hlavy.

Úpal a prehriatie organizmu

Úpal sa prejavuje rozhorúčenou červenou pokožkou, zvýšenou teplotou až horúčkou bez potenia, opuchom, rýchlym silným pulzom, bolesťou hlavy, zmätenosťou, závratmi, nevoľnosťou, môže končiť bezvedomím.

Prehriatie môže vzniknúť pri dlhodobom vystavení sa vysokým teplotám a nedostatočnom prijímaní tekutín, čo sa prejavuje potením, bledosťou, únavou, slabosťou, kŕčami svalov, závratmi, nevoľnosťou, zvracaním, pričom telesná teplota je normálna, koža studená a vlhká, pulz a dýchanie sú slabé a rýchle. V takomto prípade je potrebné postihnutého ochladzovať vodou, ventiláciou či postupným podávaním chladných nápojov a v prípade nezlepšujúceho sa stavu je na mieste privolať lekársku pomoc.

PREVENCIA:

Úpal či prehriatie sa nevyhýba ani mladým a zdravým ľudom, najmä ak pracujú vo vonkajšom prostredí, alebo ak cvičia v horúcom počasí. Všeobecne platí, že keď hodnoty na teplomere prekračujú tridsiatku, mali by sme zvoľniť tempo, piť viac tekutín ako zvyčajne, a obmedziť svoje aktivity vonku.

Lymská borelióza

Keď príde leto, láka nás to hodiť na seba šortky a tričko a vyraziť von. Zábavu však môžu prekaziť kliešte, často sa skrývajúce vo vysokej tráve. Možnosti infekcie baktériou, prenášanou kliešťom, s následkom možného infekčného ochorenia – boreliózou, sme vystavení od mája do septembra. Kliešťov nakazených boréliou je na Slovensku asi 10 percent, v v niektorých oblastiach to môže byť aj viac.

PREVENCIA

Vyhnite sa oblastiam, kde je vysoká koncentrácia kliešťov. Patria sem zalesnené a husté oblasti s vysokou trávou.

Použite repelent proti hmyzu, ktorý obsahuje 20 až 30 percent chemickej látky DEET, a aplikujte ho ako na kožu, tak i na oblečenie.

Oblečte si košeľu či tričko s dlhým rukávom, dlhé nohavice a zastrčte si nohavice do ponožiek alebo do topánok. Dobrým nápadom je aj svetlé oblečenie, umožňuje ľahšie kliešťa lokalizovať.

Keď sa vrátite z pobytu vonku, vždy sa prezrite - predovšetkým spodnú časť tela. A nakoniec, ak zistíte, že máte kliešťa, odstráňte ho čo najskôr. Uistite sa, že ste ho vytiahli celého, vrátane hlavy. Použite pinzetu s jemným hrotom, ktorou uchopte kliešťa čo najbližšie k ústam, čo je časť, ktorou je prisatý k vašej pokožke. Ak ho nie ste schopní plne odstrániť, kontaktujte svojho lekára.

Ak sa podarí kliešťa dokonale zbaviť do 24 hodín po zaklieštení, pravdepodobnosť infekcie je malá.

Zdroje: health.com, ctvnews.ca


Prečítajte si aj tento článok:

Leto a s ním spojené riziká u detí

Renikaaa

Nemáte prosím niekto skúsenosť s vysávačom pre bazény? Odstraňuje nečistoty lepšie ako bežné umývanie? Je bezpečný?

danasova

tak nie som jedina co asi vaha nad tym :D uz som pozerala asi vsetky fora o nich co boli vsade a ze este tu to skusim :D ale inak co som podozvedala tak ano, malo by to byt lepsie len zas stale potrebujes aj chemiu k tomu aby sa to poriadne vycistilo a ta ti tie bakterie zlikviduje

Renikaaa

Za posledné dni som hľadala viac info tiež ale nič poriadne som popravde nenašla čo by nám s výberom pomohlo načo sa pozerať čo je dobré čo je pravé zlé. Nie je to lacná vec a nechcela by som za to vyhodiť zbytočne veľa peňazí ak sa nájde aj nieoč lacnejšie čo urobí to isté ako drahšie.