Prečo nás káva núti ísť „na veľkú“?

Nie je nijakým tajomstvom, že po tom, ako si vychutnáme našu vytúženú šálku kávy, pociťujeme potrebu navštíviť toaletu. Donedávna nikto nevedel vysvetliť, prečo to tak je. Tento krátky článok vám záhadu za tekutinou, spúšťajúcou veľkú potrebu, vyjasní.

Káva Zdroj foto: Shutterstock.com

Laxatívne účinky kávy stále nie sú úplne jasné, avšak vedci prišli na teóriu. Veľa ľudí si myslí, že za pohyby ich čriev po vypití kávy môže kofeín. Experti však vysvetľujú, že to nie je pravda. Keby to tak bolo, potom by zákonite museli rovnaký efekt spôsobovať aj iné tekutiny, obsahujúce túto látku, ako energetické nápoje, kofola, Coca cola či iné.


Prečítajte si aj:

Káva a cukor


Pravdepodobnejšie je, že ide o výsledok zložitej interakcie medzi našim zažívacím systémom a látkami, prirodzene obsiahnutými v káve - aj v tej bez kofeínu.

V prvom rade, kyselina v káve vedie náš žalúdok k väčšej produkcii žalúdočných kyselín, ako je normálne. To následne zvyšuje rýchlosť vyprázdňovania jeho obsahu do čriev.

S istotou sa však nevie, ktorá z veľkého množstva látok, obsiahnutých v káve, je za túto reakciu zodpovedná.

Káva takýmto spôsobom ovplyvňuje iba 3 z 10 ľudí. Takže ak k nim patríte aj vy, považujte svoju existenciu za výnimočnú.

Aby ste si však nemysleli, že jediné, čo vám táto hnedá tekutina plná energie prinesie, je cesta na toaletu, ponúkame vám jej trinásť pozitívnych účinkov na ľudský organizmus:

  1. dodáva energiu a robí nás múdrejšími - zvyšuje aktivitu mozgu,
  2. môže pomáhať spaľovať tuky,
  3. zlepšuje fyzickú výkonnosť,
  4. obsahuje esenciálne látky,
  5. znižuje riziko cukrovky,
  6. dokáže chrániť pred Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou a demenciou,
  7. priaznivý vplyv na pečeň,
  8. odstraňuje depresiu a robí nás šťastnejšími,
  9. minimalizuje riziko rakoviny pečene a konečníku,
  10. nespôsobuje choroby srdca tak, ako sa o nej niekedy hovorí a vie dokonca znížiť riziko mŕtvice,
  11. existuje možnosť, že vďaka nej budeme žiť dlhšie,
  12. je jedným z najväčších zdrojov antioxidantov v našej strave.

Prečítajte si aj tento článok:

Káva a cukor