Prečo niektorí ľudia podvádzajú a iní nie?

Aj keď nie ste zrovna romantické duše, určite ste sa už samých seba spýtali čím to je, že niektoré lásky sú skrátka ,,až za hrob“. Prečo niektorí z nás nikdy nepocítili pokušenie podviesť? Máme pre vás odpoveď.

podvadzanie_par Zdroj foto: Shutterstock.com

A je veľmi jednoduchá - kľúčom k večnej láske je šťastie. Výskumníci prišli na to, že keď ste s partnerom vo vzťahu naozaj šťastní, podvedome uvažujete o ľuďoch, potenciálne ohrozujúcich vašu idylku, ako o menej atraktívnych.


Prečítajte si aj tento článok:

9 tipov od šťastných párov, ktorým to klape už niekoľko rokov

Experiment

Dôkazom tohto tvrdenia je experiment, v ktorom boli 131 vysokoškolákom pridelení noví študijní partneri - vždy opačného pohlavia. Následne každému z vybraných študentov ukázali 11 fotografií, na ktorých mali svojho nového študijného partnera rozpoznať.

Avšak nevedeli jedno: Osoba na všetkých fotografiách bola tá istá, ale iba jedna fotka zodpovedala jej skutočnej podobe. Ostatné boli počítačovo upravené - päť z nich tak, aby študijný partner vyzeral menej atraktívne, na zvyšných piatich mu bola naopak dopriata väčšia atraktivita.

Zistenia

Keď sa študenti, ktorí v čase experimentu mali priateľku či priateľa, dozvedeli, že ich nový študijný partner je slobodný, a teda predstavuje hrozbu pre ich súčasný vzťah, prevažná väčšina vybrala fotku s menej atraktívnou podobou partnera. Takmer vo všetkých prípadoch išlo o šťastne zadaných ľudí.

Rovnaký výsledok priniesol experiment, v ktorom boli vysokoškoláci oboznámení, že študijný partner aktívne hľadá nový vzťah a má s nimi záujem o niečo viac, ako iba vzdelávanie.

Môžete si myslieť, že títo študenti skrátka vyberali menej atraktívne fotografie zámerne. To je vysoko nepravdepodobné, pretože boli pri výbere správnej podoby motivovaní finančnou odmenou. Vyzerá to tak, že výsledky experimentu skutočne pramenili z ich podvedomia.

Psychologické vysvetlenie

Tieto zistenia nakoniec nie sú ani až tak prekvapivé. U študentov sa s najvyššou pravedpodobnosťou prejavil obranný psychologický jav, ktorý mal za následok znehodnotenie hroziaceho pokušenia, potenciálne ohrozujúceho pre nich cenný aspekt života - v tomto prípade milujúci vzťah s partnerom. Nepovažovali preto, alebo skôr podvedome nechceli považovať osobu, ktorá toto pokušenie predstavovala, za tak atraktívnu, akou v skutočnosti bola.

Existuje mnoho obranných mechanizmov, ktorými sa snažíme odolať pokušeniu. Tento však vyzerá naozaj funkčne - spôsobuje, že pokušenie vlastne už ani dlhšie pokušením nie je. Náš mozog ho skrátka zmanipuluje, pretože náklonnosť, ktorú už cíti k inej osobe, je silnejšia. Logicky - keď objekt pokušenia podvedome nepovažujeme za príťažlivý, nebudeme oň mať záujem.

Nezáujem o podvádzanie mohol spôsobiť aj druhý faktor - študenti v šťastných vzťahoch začali považovať vlastnosti svojej polovičky za predlohu ideálu. Akéhokoľvek potenciálneho partnera, ktorého potom stretnú, posudzujú podľa toho súčasného. Ak nový objekt nezodpovedá predstavám, v porovnaní so súčasným teda pôsobí nedostatočne a stáva sa pre vás povedome menej atraktívnym.

Riešenie, ako prežiť láskyplný, dlhotrvajúci vzťah s neoblomnou dôverou je teda vlastne celkom príjemné - milujte toho druhého, vážte si, aký je a buďte skrátka šťastní.


Prečítajte si aj tento článok:

9 tipov od šťastných párov, ktorým to klape už niekoľko rokov